Witam
Mam zamiar zakupić alfę 147 z 2003 roku. Autko ma silnik 1.9 jtd 140 KM, przebieg 120 tys sprowadzone prosto z Włoch
Autko po przywiezieniu miało wymieniany termostat, oleje i filtry oraz czyszczony kolektor, po odpaleniu wszystko było ok, silnik ładnie równo pracuje... Po krótkiej przejażdżce gdy silnik zagrzał się do 90 stopni i po wypróbowaniu jej mocy (a idzie do przodu jak przecinak hehe) alfa zaczęła okropnie kopcić białym lub szarym dymem... (do okoła nas było biało hehe)
I tu mam pytanie do alfaholików, mechanik który to auto sprzedaje twierdzi że to normalne po czyszczeniu kolektora i wymianie oleju i twierdzi że to ustąpi po przepaleniu autka na dłuższej trasie.
Pomóżcie bo strasznie się napaliłem na autko, jest po prostu piękne a nie chcę się w coś wkopać
co może być przyczyną takiego kopcenia, dodam tylko że po przejażdżce gdy chwilę pochodziła na zapoalonym silniku dymienie się troszeczkę zmieniło i już tak strasznie nie było.
Pozdrawiam i prosiłbym o jakieś rady, w poniedziałek jadę jeszcze raz obejrzeć samochód (mam nadzieję że nie będzie już dymiła)
Bardzo proszę o odpowiedź![]()