147GTA zbiornik 60litrow, rezerwa zapala się po 400km,czyli schodzi ok 53 litry co daje ~13.3 na setkę,komputer pokazuje 12.9-13,czyli aż tyle się raczej nie myli(2 litry)
147GTA zbiornik 60litrow, rezerwa zapala się po 400km,czyli schodzi ok 53 litry co daje ~13.3 na setkę,komputer pokazuje 12.9-13,czyli aż tyle się raczej nie myli(2 litry)
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
I to powinno uciąć mrzonki o spalaniu V6
Do autora tematu. Do spalania katalogowego dodaj sobie ~1l i wyjdzie Ci to co powinno. Jak zejść niżej to spytaj tych którym V6 (czy nawet V8) pali tyle co moje punto. Na pewno doradzą i na pewno będziesz ekonomiczniej jeździł![]()
Ale raczej przyjmij to co instrukcja z +
Mam busso od 3 dni więc nie bawię się w ecodriving i mam realne wyniki . Dwa baki idą do atmosfery dla fanu;]
I moje wskazania komputera są takie:
Autostrada 120-140 kmh - 12,5 l/100 km
Trasa 90-110 km/h - 9,6 l/100 km
Miasto na spokojnie - 14,3 l/100 km
Miasto dynamicznie (bez zapie*rdalania, bo wredy 25 l +) - 21,2 l/100 km
Jak mi przejdzie okres ekscytacji (ale nie wiem czy to możliwe) to strzelam, że w mieście powinno być 13-14 l/100 km
I tu by się zgadzało. Byłem w Wodzisławiu i z całym szacunkiem, ale jazda po tym mieście to nie miasto, a raczej jazda mieszana. Książkowo cykl mieszany 11,8L
Nie możliwe bo:
1. dźwięk mocno uzależnia
2. nie po to się kupuję V-kę, żeby jeździć eko czy po emerycku
3. te silniki lubią być pałowane i nic im się nie dzieje w związku z tym![]()
To mój najwspanialszy sen by moja 2.5 paliła 10l w mieście. Standardowo na ok 40l lpg przejeżdzam jakieś 260km w lekkim ruchu miejskim. W trasie do 110km/h ok 300km. Wychodzi w mieście ok. 16l bez deptania. Przy korzystaniu z pełnej mocy spokojnie będzie 20+l.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No niestety, ale przeceniasz mocno zdolności "obliczeniowe" komputerów w 156tkach w każdej wersji
2 litry zaniżania to dla nich nic wielkiego, norma to 1 litr ale i więcej i mniej.
I nie trzeba kalkulatora do obliczenia spalania. Nie porównałeś nigdy przez te 2 lata tego co optymistycznie wskazuje komputer do prawdy?
Spalania które podałeś nijak się mają do rzeczywistości.
(10 lat 156tka 1,6 , 5 lat 156tka 2,5, 4 lata 166tka 3,2 - coś tam wiem ile palą, gazu nie znają, do tego co podałeś spokojnie 2 litry jak nie więcej możesz doliczyć, jak nie więcej).
edit: jeszcze jedno, w komputerach 156tki poza "normalnym" nienormalnie sporym zaniżaniem wskazań spalania, może wystąpić usterka która to jeszcze bardziej pogłębia, miałem coś takiego na gwarancji jeszcze w 1.6 - to już o ile pamiętam ze 4 litry zaniżało, ale i była różnica między wskazaniami przejechanego dystansu a rzeczywistym przejechanym dystansem. Może miałeś wersję "light" tej usterki![]()
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 25-02-2015 o 12:40
Miałem wszystkie v-ki, użytkowane na przestrzeni 6 lat, i to co piszę Grzesiek jest najświętszą prawdą. Boli, ale nic tu nie pomorze zaklinanie rzeczywistości. Dane fabryczne podają okrutną prawdę i aż dziw bierze że podali je prawdziwe. Oczywiście można bić jakieś rekordy ecodrivingu....... tylko kurna po kiego grzyba kupować do tego usportowione coupe alfy ???
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Bierz 3.2, nie zastanawiaj sięProblemy silnika to jakieś elektropierdoły, poza tym to trzeba paliwo lać
Mi na dystansie 3500 km pokazuje spalanie wg kompa 11.7, więc wporzo jest. Pałowany od czasu do czasu, głównie kręcony do 3000 rpm, więcej nie trzeba. Spalania chwilowe podobne jak pisze KMucha, więc tragedii nie ma ;]
Kolega w BMW z 3.0 w benzynie ma podobne spalania, więc jak się chce to można. Tyle ode mnie.
Nie przejdzieJak mi przejdzie okres ekscytacji (ale nie wiem czy to możliwe) to strzelam, że w mieście powinno być 13-14 l/100 km![]()
Vki Alfy są paliwożerne (bardziej niż BMW czy Merc ) ale z tego co wiem to to ,że 2,5 pali więcej niż 3,2 na którym normy emisji spalin wymogły pewne eko cięcia.