Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Płukanki

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    AR 159 3.2 Q4 JTS

Domyślnie

Chyba można lać przy każdej zmianie oleju. Serwis Alfy blisko mnie leje zawsze przy każdej zmianie oleju. Jest to u nich standardowa procedura. Oczywiście można odmówić. Myślę żeby tego nie robili gdyby mogłoby coś być nie tak. W końcu na wszystkie usługi u nich ma się gwarancję.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bodzio9002
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    147 JTDm 120KM '06/'07

Domyślnie

A czy to trzeba stosować jeśli chce się zmienić rodzaj czy markę oleju?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał lukaszOLK Zobacz post
    na zasadzie profilaktycznego stosowania, chyba nie ma jakichś przeciwwskazań żeby nie stosować za każdą wymianą
    Przeciwwskazań nie ma, ale konieczności też nie. Na pewno warto to zrobić po zakupie auta - wtedy wiadomo czy był jakiś "doktor" w silniku a dodatkowo nie wiadomo co było wcześniej lane. Natomiast przy używaniu dobrego oleju i wymianie co 10 tys km nie ma takiej potrzeby.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lukaszOLK
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 140KM PoWeReD by @sdero - conmir.pl

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Przeciwwskazań nie ma, ale konieczności też nie. Na pewno warto to zrobić po zakupie auta - wtedy wiadomo czy był jakiś "doktor" w silniku a dodatkowo nie wiadomo co było wcześniej lane. Natomiast przy używaniu dobrego oleju i wymianie co 10 tys km nie ma takiej potrzeby.
    przez cały czas jeszcze w poprzednim autku Fiat Bravo JTD zalewałem olej valvoline przez cały okres użytkowania, uznawana był za "dobry i z górnej półki" i tak też sądziłem, teraz poczytałem na naszym forum o olejach i valvo traktowany jest jak shit marketowy, bo została zmieniona technologia zresztą większość oliwy teraz praktycznie pochodzi z tej samej "beczki" a została tylko niewielka grupa producentów uznawana za "dobrą" więc tym bardziej warto od czasu do czasu jak ktoś nie chce za każdym razem zastosować płukankę. Zresztą „dobry olej” teraz wcale nie znaczy „dobry” zawsze bo coś się zmieni w produkcji księgowi zaczną (zaczeli) produkować oliwę i dostaniemy shit w ładnym opakowaniu znanego markowego producenta.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Zależy jeszcze jakiego oleju używasz. Jedne są czystsze, inne zostawiają więcej syfu w silniku. W mniejszym lub większym stopniu ten syf odkłada się cały czas. Płukanka nie kosztuje majątku, a zawsze trochę błota poodkleja od silnika. W dodatku silnik Diesla ma to do siebie, że bardziej "zużywa" olej od benzyniaka.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Witam
    Ja jak najbardziej polecam płukankę działają bardzo dobrze, po zakupie upragnionej alfy przy pierwszej wymianie oleju nie zrobłem właśnie płukanki, wstyd się przyznać bo nawet nie wiedziałem że są, dopieru tutaj na forum się dokształciłem z zakresu tematu oleji. Po wlaniu nowego momentalnie stał się czarny za drugim razem nie popełniłem już tego błędu i olej nadal jest czysty po przejechaniu 1 tyś. km
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 04-03-2015 o 21:36

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar iparts
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA (940)

Domyślnie

@krzysztof nie jesteś pierwszym, który nie wiedział że istnieje takie coś jak "płukanka" a szkoda bo naprawdę jest to warty uwagi specyfik i pozytywnie wpływa na działanie silnika po wymianie oleju, ludzie lekceważą to myśląc że to po prostu tzw. "pic na wodę", ale moim zdaniem warto jednak wykonać takie płukanie silnika, tym bardziej że taka płukanka Liqui Moly 300ml kosztuje zaledwie 20zł więc nie jest to jakaś wygórowana kwota.

jak by ktoś rozważał kupno takiego specyfiku to: http://www.iparts.pl/dodatkowa-ofert...5-158-159.html

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Czy wie ktoś, czym się różni zwykła płukanka LM o wersji Pro-Line? Bo mi handlowiec mówił, że Pro-Line niby bardziej skondensowana. Tylko pytanie po co te różnice, czy to znowu marketing żeby na Pro-Line doić klienta więcej za to samo?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Diabeł
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS TI

Domyślnie

Kumpel przywozi specyfiki LM bezpośrednio z Niemiec, z ich sklepu firmowego. I tam nawet nie da się kupić Pro-line. Są tylko "zwykłe".
    Albo Pro-line to jakaś wersja warsztatowa, albo na wschodni rynek robią wersje lepsze i gorsze, a na niemiecki nie robią rozróżnienia.

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Po wlaniu płukanki można się delikatnie przejechać przez ok 1 km? czy wystarczy jak silnik pochodzi przez 10-15 min
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia