Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Dwa pytania - przekładka zegarów oraz obsługa klimatyzacji

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie Dwa pytania - przekładka zegarów oraz obsługa klimatyzacji

1. Czy da się przełożyć zegary z 156 FL do wersji sprzed FL? Znaczy że się da to wiem (wymiary są takie same), ale czy wtyczki pasują? Poza tym czy kontrolki będą działać jak należy? Wiem, że zegary po FL miały przesunięte kontrolki oleju i ładowania na wyświetlacz środkowy. To, że przebieg zostaje z nowych zegarów już wiem.
    A może sama zmiana tarcz (na czarne z białymi znakami) by już załatwiła sprawę? Jak w 156 jest rozwiązane podświetlenie? Żarówki są białe i tarcza daje kolor czy żarówki są kolorowe?

2. W swojej 156 miałem zmieniany silnik, w związku z czym odłączana była też pompa klimatyzacji wraz z przewodami. Oczywiście cały czynnik uciekł. Wszystko zostało złożone, sprężarka została ta sama, przewody również. Ale teraz pozostaje pytanie: Co trzeba zrobić żeby klimatyzacja znów działała? Czy wystarczy samo nabicie (ile wchodzi czynnika od 0 do 100% w 156?) czy trzeba przy tej klimatyzacji jeszcze coś robić? Temperatury coraz wyższe więc i klimatyzacja by się przydała

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Jeżeli chodzi o zegary, czy wtyczki czy będą pasować to zabardzo nie wiem, ale to łatwo sprawdzić, po zdjęciu kloszy zegary czymają się na 2 śróbkach łatwo je wyjąć i sprawdzić, a co do zamiany to zależy jakie masz, ja zamieniłem kiedyć z 2.0 TSa - czarne do mojej 156 2.4 JTD, chodzić , chodziły, tylko że tak jak w TSsie, miałem inny przebieg - taki jak z TSa był, i nabijał dalej, spalanie też mi komputer pokazywał jak w TSsie czyli 10/13L na 100Km, nie miałem np poziomu oleju na wyświetlaczu, zawsze mi pokazywał przy zapalaniu, poprostu te zegary z TSa chodziły jak w benzyniaku, jak przełożyłem swoje, to wszystko wruciło do normy, skończyło się na wymianie naklejek

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

Czyli zegary trzeba po prostu kupić i samemu sprawdzić, ok.
    A jak z tą klimą?

Użytkownik Ogier Avatar dStan
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 LPG

Domyślnie

Co do podświetlenia, żarówki są białe, tarcza daje kolor
    Obecnie: Alfa Romeo 156 2.5V6 Rosso Proteo
    Wcześniej: Alfa Romeo 156 2.0TS Blu Cosmo

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

OK, czyli wystarczy znaleźć firmę, która zrobi mi tarcze według mojego wzoru. Wskazówki pewnie też są barwione?
    Jeszcze ta klima...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Tak na logikę - układ klimatyzacji po FL korzysta z kilku czujników których może nie być w wersji przed FL.
    Najprościej to sprawdzisz w ten sposób, że w wersji po FL na podszybiu jest taka 'kulka (w zasadzie jej połowa)' w której znajduje się czujnik naświetlenia. Jeśli wersji przed FL go nie ma to już spowoduje nieprawidłowe działanie klimatyzacji (działać będzie, bo sam rozłączyłem ten czujnik przy montażu radia. Samo działanie jednak nie było właściwe - ilość i kierunek nawiewu był co najmniej dziwny).
    W dokumentacji (eLearn) można znaleźć układ elektryczny klimatyzacji - kwestia porównania.

pzdr,

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.9 JTDm '04

Domyślnie

@AP2: Źle mnie zrozumiałeś Z wersji FL chcę przełożyć tylko zegary
    O klimę jest inne pytanie - co trzeba zrobić po jej rozłączeniu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Faktycznie, pomyliłem się.
    Standardowo to wystarczy uzupełnić układ czynnikiem. Jest czujnik, który wie, że czynnik jest albo go nie ma i od niego zależy czy sprężarka się włącza czy nie.
    Podobno (nie wiem na 100%) przy takim rozłączeniu jak napisałeś wymagana jest wymiana osuszacza.