Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał kolo_46 Zobacz post
    Rzeszów
    To jeszcze powiedz za co dokładnie wyliczyli 3,5 tysiąca, bo to jest chyba nie najgorsza wycena za oryginalne części (pozostaje kwestia tego, czego nie policzyli). Od JTSów jest legendarny już serwis w Warszawie (Twardowski), ale nie sądzę, żeby wymiana rozrządu przerastała możliwości ogarniętego ASO. Z JTSowych historii można wyciągnąć kilka wniosków - problemy pojawiają się w przypadku jeżdżenia na słabym oleju, jeżdżeniu na niskim poziomie oleju i wymienianiu co 30 tysięcy, a także ignorowaniu checka na konsoli (bo może sam zgaśnie).
    Jeśli chcesz zaoszczędzić, poszukaj na forum informacji o częściach GM do kupienia w USA (elektrozawory, zębatki).

Można czytać koszmarne historie i się zniechęcać, ale ja na przykład kupiłem 2.2 JTS z wymienionym rozrządem (widziałem stary rozrząd) i od 30 tysięcy jedyne co robiłem przy silniku to wymiana oleju i świec (akurat wypadła planowa).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Może rozmawiałeś z niewłaściwą osobą. Z serwisu w Rzeszowie polecam Pana Leszka, który ma własny warsztat w Borku Starym. Można powiedzieć że uratował mi Alfę, bo w Gdańsku to już straszyli krzywymi zaworami, brakiem kompresji, a okazało się że padł elektrozawór.
    Ostatnio edytowane przez piotrek_inf ; 14-03-2015 o 12:34

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Odświeżam temat, jestem w trakcie poszukiwania Brery a ze względu na sposób użytkowania auta (głównie miasto) diesle odpadają, zostają więc 2.2 lub 3.2 (na TBi mnie nie stać ) Bardziej skłonny byłbym na 2.2 ale tu pojawia się temat rozrządu...
    Tak dla jasności - w 3.2 jest ten sam temat rozrządu (tylko odpowiednio droższy) co w 2.2. Spalanie w 3.2 - tu masz link do profilu kolegi z forum, który jeździ po Warszawie - http://www.motostat.pl/vehicle-stats/63420 Ogólnie licz się z tą "15-tką na 100", szczególnie przy prawdziwych korkach i dynamicznej jeździe. Weź też pod uwagę, że Warszawskie korki mają się nijak do Rzeszowskich (bez obrazy), tu jak źle trafisz można przez godzinę pokonać 5-10 km podjeżdżając co kilka metrów.

Tak jak pisali koledzy powyżej - koniecznie znajdź mechanika, który ogarnia JTSy, zanim kupisz...

Użytkownik Embrion
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Może rozmawiałeś z niewłaściwą osobą. Z serwisu w Rzeszowie polecam Pana Leszka, który ma własny warsztat w Borku Starym. Można powiedzieć że uratował mi Alfę, bo w Gdańsku to już straszyli krzywymi zaworami, brakiem kompresji, a okazało się że padł elektrozawór.
    a masz może jakieś namiary na tego pana Leszka

Cytat Napisał wojtekf
    To jeszcze powiedz za co dokładnie wyliczyli 3,5 tysiąca, bo to jest chyba nie najgorsza wycena za oryginalne części (pozostaje kwestia tego, czego nie policzyli). Od JTSów jest legendarny już serwis w Warszawie (Twardowski), ale nie sądzę, żeby wymiana rozrządu przerastała możliwości ogarniętego ASO

dokładnie ci nie powiem ale po podaniu modelu i rocznika wymienił 6 lub 7 pozycji i tyle wyszło, wiem że jak za oryginalne części to normalna cena ale robocizna 2 tys. to chyba lekka przesada. Poza tym nie byli w stanie powiedzieć czy były jakieś zmiany materiałowe elementów rozrządu, w ASO takie rzeczy powinni wiedzieć

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar klusiobos
    Mieszka w
    Sandomierz/Krk
    Auto
    AR 156 0'1 115KM SW była/ Jest: ALFA 159 1.9 JTS SW 0'6

Domyślnie

Kolo46_Jak chcesz to dam Ci namiary pod Kraków bo tutaj robiłem cały rozrząd ,20tys przejechanie i hula aż miło,.

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Odświeżam temat, jestem w trakcie poszukiwania Brery a ze względu na sposób użytkowania auta (głównie miasto) diesle odpadają, zostają więc 2.2 lub 3.2 (na TBi mnie nie stać ) Bardziej skłonny byłbym na 2.2 ale tu pojawia się temat rozrządu... Wie ktoś może czy coś się zmieniło jeżeli chodzi o materiały, z których elementy rozrządu są robione, są trwalsze? Jak z wytrzymałością po wymianie? Pytałem w serwisie Alfy w moim mieście ale fachowcy nie mają zielonego pojęcia o tych silnikach, mówią że same diesle serwisują. Cenę części wycenili na 3,5 tys. a robociznę na 2. Wydaje mi się, że trochę dużo, szczególnie za robociznę. Ktoś tu pisał, że zainwestował w zamienniki, jak z ich trwałością, i jakie ceny.
    A może jednak postawić na V6? Jak wygląda sprawa z awaryjnością tych silników? Jakie spalanie w jeździe miejskiej?
    Prosiłbym o info przede wszystkim od osób które mają lub miały do czynienia z tymi silnikami
    Z góry dzięki za pomoc
    Hej, jeżdżę Brerą 2.2 JTS od roku, długo po zakupie nic się nie działo ale po ok. pół roku padł alternator(nowy 1tyś, regeneracja 500zł), a teraz mam problem prawdopodobnie z czujką położenia wałka rozrządu ale o ile to to to nie jest to drogi wydatek(90zł), więc przez ten rok eksploatacji wiele awarii nie miałem, fakt faktem brera jest stosunkowo droga w utrzymaniu drogie są części, wahacze, filtry przeguby itp, oczywiście drogie w porównaniu z pospolitymi częściami do golfów i audików. Jeżeli chodzi o spalanie to aktualnie wychodzi mi na komputerze około 13l/100KM jest to spalanie 95% miasto i niestety zwykle nie rozgrzany dobrze silnik muszę gasić, w Trasie prędkość miedzy 80-90 spalanie około 8l, mi z trasy nigdy w sumie nie schodzi poniżej 10-11l ale jadę raczej żwawo. Jeżeli masz możliwości to kup 3.2 bo ja kupując pierwsze auto byłem pewny że 185 KM to tyle że hoho ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i tak po pół roku zaczynałem żałować że jednak 3.2 nie wybrałem, co nie oznacza że 2.2 nie daje rady wręcz przeciwnie jest bardzo mocny aż dziwnie na niskich obrotach i przy wysokich przełożeniach ma dużo momentu, jeżdżę czasem też Hondą Accord 2.0 v-tec i tam mocy na niskich obrotach nie ma ani trochę,(ale to inny silnik z technologią v-tec, innymi słowy silnik tam ożywa przy przekroczeniu 4 tysięcy obrotów). Niestety 3.2 jest na pewno droższy nie tylko o spalanie chodzi ale też w kwestii serwisowej.

Użytkownik Embrion
    Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Tak dla jasności - w 3.2 jest ten sam temat rozrządu (tylko odpowiednio droższy) co w 2.2. Spalanie w 3.2 - tu masz link do profilu kolegi z forum, który jeździ po Warszawie - http://www.motostat.pl/vehicle-stats/63420 Ogólnie licz się z tą "15-tką na 100", szczególnie przy prawdziwych korkach i dynamicznej jeździe. Weź też pod uwagę, że Warszawskie korki mają się nijak do Rzeszowskich (bez obrazy), tu jak źle trafisz można przez godzinę pokonać 5-10 km podjeżdżając co kilka metrów.

Tak jak pisali koledzy powyżej - koniecznie znajdź mechanika, który ogarnia JTSy, zanim kupisz...
    skoro taki sam rozrząd to dlaczego droższy?
    15 po mieście to rzeczywiście nie tragedia, mój passat 1.8 pali 12-13
    pytanie tylko jak z kosztami serwisowania 3.2...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

skoro taki sam rozrząd to dlaczego droższy?
    15 po mieście to rzeczywiście nie tragedia, mój passat 1.8 pali 12-13
    pytanie tylko jak z kosztami serwisowania 3.2...
    Ojej, chodziło mi o to, że ta sama niewiadoma z trwałością itd. Droższy bo jest o jeden łańcuch więcej (3 zamiast 2) i troszke więcej kółek zębatych. Siłą rzeczy mamy zamiast 2 wałków rozrządu - 4. W końcu to V6, więc 2 razy po 3 cylindry, a nie R4.

Wyższe koszty serwisowania 3.2 *tylko czasami* dają o sobie znać. Np. to bydle ma 4 sondy lambda, bo są 2 kolektory, więc znowu - 2 razy drożej. Świec zamiast 4 - 6. Chyba już czujesz klimat. Poza rozrządem nie jest to jakiś wybitnie problematyczny silnik. Z minusów (większych kosztów) 3.2 jest jeszcze napęd na 4 koła - czasem trzeba coś przy wale zrobić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Dwumasa też jest sporo droższa od wersji 1.9 i 2.2JTS.

Użytkownik Embrion
    Auto
    w planach

Domyślnie

ok, już wiem o co chodzi, dzięki
    w takim razie chyba jednak zostanę przy 2.2