Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Kolor 166, Grigio Patrizia 600, a Grigio Nettuno 656/A

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Powiedzcie mi bo mam zerowe doświadczenie w lakiernictwie.. Dobiora mi identycznie kolor? Czy będzie też różnica? Mam bardzo dobrego lakiernika w rodzinie co maluje auta cały czas więc myślę, że taniej by zrobił... Tylko ten dobór koloru mnie martwi. I następna rzecz, lepiej dać do malowania drzwi moje czy z dawcy z czarnym kolorem?

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    lepiej dać do malowania drzwi moje czy z dawcy z czarnym kolorem?
    Chyba lepiej te w lepszym stanie blacharskim? Ja się na malowaniu nie znam, ale kojarzę, że chyba podkład biały leci najpierw, więc kolor dawcy IMO nie ma znaczenia.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Podkład można kupić w kolorze bazy. Nie ma problemu. Ale z gwarancją koloru, odcienia nigdy nie będziesz miał. Tak na prawdę lakiernicy mówią że nawet ten sam lakier ale kładziony w dużych odstępach czasu już nie da identycznego efektu.
    Na pewno musisz dobrać lakier spektrometrem. Zrobić próbę, dobrac kolejny raz, albo jeszcze raz. Wtedy dopiero dobierzesz optymalnie. A później i tak polerka całości bo będzie widać jak byk nowo lakierowany element.
    Ale lepsze to niż szukać części. Na ostatnim zlocie postawiliśmy obok siebie dwie identyczne rosso proteo. Zdziwiłbyś się jak bardzo sie różniły. I jakbym wziął takie drzwi to byłbym łaciaty

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    A później i tak polerka całości bo będzie widać jak byk nowo lakierowany element.
    A przy drzwiach robi się "cieniowanie" na inne elementy obok? Coś gdzieś mi się kojarzy, że takie coś się robi właśnie po to by złagodzić ten efekt przejścia nowy/stary lakier... jeszcze przed polerką
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    164 3.0 24v Super,75 3.0 America,75 TS LE,Gtv 2.0 v6 TB, Spider 2.0 v6 TB,Spider 2.0TS

Domyślnie

Miałem to samo z nero 601. Kupiłem drzwi w takim samym kodem lakieru więc niby powinno wszystko grać... niestety wymienione drzwi są jaśniejsze i teraz mam łaciatą krowę :Flashing-Cow: Ale mi to nie przeszkadza bo będę całą alfę malował, ważne że są bez żadnych uszkodzeń.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    A przy drzwiach robi się "cieniowanie" na inne elementy obok? Coś gdzieś mi się kojarzy, że takie coś się robi właśnie po to by złagodzić ten efekt przejścia nowy/stary lakier... jeszcze przed polerką
    Tak ale to jest lakierowanie kolejnych elementów W ten sposób to i pół auta można polakierować poza tym bazę można pocieniować, lakier już nie. To znaczy też można ale ma to z kolei inne wady. Tak więc jak się nie obejrzysz to dupa jest z tyłu. Idealnie nigdy nie będzie. Ale umiejętności i cierpliwość może dać bdb efekt.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Dokładnie, wiele zależy od oświadczenia lakiernika. Mój ojciec miał w 147 (granatowy metalik - blu inca) na jesień tył do poprawy blacharskiej: progi, błotniki tylne, cały zderzak tylny itp. Poleciłem mu lokalny zakład, którego wykonania widziałem na 2 samochodach i było rewelacyjnie. Niestety nie był tani ale na aucie, które ma 12 lat wygląda to fantastycznie, nie widać różnicy w odcieniu między drzwiami, a błotnikami, wszystko cacy. Warto było zapłacić i cieszyć oko.
    Ostatnio widziałem 156 rosso proteo po malowaniu tylnych drzwi i błotnika, ja bym albo nie odebrał albo nie zapłacił, po prostu katastrofa, a jak rozmawiałem z właścicielem to mówił że lakiernik kilka razy robił próby... widocznie może powinien zmienić zawód?

PS
    Dodam, że np blu inca oryginalnie w ppg ma pigment dodawany do klaru i sa 2 karty na baze i klar, to może powodować też, że potem inaczej wygląda to w różnych systemach lakierniczych np spectral czy coś.
    Ostatnio edytowane przez aro_1977 ; 20-03-2015 o 12:50

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Jezeli lakiernik jest dobry to dobierze porzadnie lakier, zrobi proby i bedzie git. Najgorzej jak sa magicy co leca z numerem koloru i tak maluja. Twoj kolor nie jest problemem, najwoekszy problem to kolory zolte/czerwone, wiem bo mam teraz problem gdzie 3 mieszalnie ma problem zeby dorobic zolty.

Użytkownik Świeżak Avatar zbyszu138
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    AR 166 2.4 20v sportronic, 159 2.4jtdM. Giulietta 2.0 jtdM 170km

Domyślnie

a ja mam 612A opisani jako grigio elissa.
    co do lakierowania to najlepszy sposób machnąć cały bok. Inaczej róznica bedzie widoczna. Jak nie w słoncu, to przy zachodzie słońca, albo przy świetle żarówkowym.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ją miałem dokladany przedni zderzak gta look do 156. Kupiony jako nowy był biały. Lakiernik pomalował go pod kolor auta azzuro fantasia i nie widać żadnej różnicy. Kolor dobrany idealnie mimo że to też specyficzny odcień. Także nie stresujcie chłopaka. O ile zrobi to jakiś porządny lakiernik to zrobi to dobrze. Chyba że to będzie robił jakiś janusz w garażu ,który kupił kompresor i pistolet na alegro i bawi się w lakiernika. Z calyn szacunkiem dla wujka , chyba że prowadzi pro zakład. Kac jak chcesz to ci wkleje foty 156 i tego zderzaka to zobaczysz że nic nie widać.

wysłane z WC
    [C

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia