Miernik pokazuje dobrze bo mes pokazuje to samo, a aku ma 4 miesiące i już mam go doładowywać? dodam że moja jazda w 85% to trasa.
Miernik pokazuje dobrze bo mes pokazuje to samo, a aku ma 4 miesiące i już mam go doładowywać? dodam że moja jazda w 85% to trasa.
Więc jak u was z tym napięciem podczas kożystania z mes/fes? Może mam wadliwy kabel elm 327 i mi rozładowuje aku a może to normalne?
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Żeby korzystać z MES musisz mieć włączony zapłon... a skoro masz włączony zapłon to różne rzeczy się włączają w samochodzie i przez to pewnie się aku lekko rozładowuje (działa np lampka oświetlenia, załącza się radio, komputer i pewnie jeszcze parę innych rzeczy, o których nie mamy pojęcia).
Zostaw MES'a. Zostaw otwartą maskę na noc, a rano podejdź z miernikiem jak człowiek i sprawdź napięcie. Nikt w MES nie sprawdza napięcia aku...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Dzisiaj sprawdziłem ładowanie i było 13.9 niedawno jeszcze mialem 14.1 czyżby alternator się kończył?
Silnik był zimy czy ciepły? Masz PTC? Jakie odbiorniki miałeś włączone?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
Silnik ciepły po trasie 40 km. Już nie pamiętam co miałem włączone chyba tylko światła. wcześniej jak miałem 14.1 to sprawdzałem na światłach Dzisiaj sprawdze po trasie 400 km ładowanie i napięcie aku po zgaszeniu i po godzinie stania.
Co to jest PTC?
Ostatnio edytowane przez Sandacz1 ; 07-04-2015 o 11:25
PTC to elektryczna nagrzewnica- działa na zimnym silniku do określonej temperatury (silnika i otoczenia) i służy do szybszego ogrzewania kabiny.
Ona duuuużo prądu pożera. Ale jak mówisz, że silnik ciepły to PTC jest ślepym zaukiem.
Po trasie 400 km. Napięcie ładowania na włączonych światłach wahało się 13.9 -13.8 na wyłączonych 14.1. Po zgaszeniu aku 13.1 po godzinie 12.5 ciekawe jak jutro rano będzie.
A wg. mnie to jest ok. Aku powinno mieć ok 12V (powyżej). Ładowanie powyżej 14V bez obciążenia też jest ok. A to że spada z 12,6 na 12,3 to żaden dowód poboru prądu. Zobacz czy rozładuje Ci się aku po tygodniu stania. Albo inaczej zmierz aku na samochodzie po naładowaniu- trasie. Wyjmij z auta na noc i zmierz rano![]()
Wyjęty trzyma 12.6 w aucie chyba też powinien tak trzymać