Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Uciekający tyła auta

berek
    Gość

Domyślnie Uciekający tyła auta

Witam. Jestem właścicielem 166 JTD 2000 rok.Auto miało kiedyś małą przygodę z tyłem ale takie już sprowadziłem. Problem polega na tym, że na poprzecznych nierównościach bardzo ucieka tył auta. Auto po sprowadzeniu darło opony od wewnątrz ( lekki negatyw ). Wymieniłem tuleje dolnego wahacza oraz ustawiłem zbierzność. Po tym zabiegu auto przestało sie dobrze prowadzić. Żuca tyłem na prawo i lewo przy poprzecznych nierównościach. Amory i tulejki OK. Na szarpakach nic nie wyszło. Proszę o poradę
    Pozdrawiam

77alfisti
    Gość

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...wieszenie.html

temat już był na forum, wystarczyło użyć opcji szukaj
    polecam Ci też opis okiem użytkownika 166-ki na stronie IKAR - Internetowy Klub Alfa Romeo, tam dość dokładnie opisano zjawisko pływającego tyłu

ViP Rowerzysta Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)

Domyślnie

IKAR - Internetowy Klub Alfa Romeo
    ta strona wydaje sie być martwa od bardzo dawna, czy to tylko moje błędne odczucie.
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

Stanley
    Gość

Domyślnie

Wg mnie spitolili Ci zbieżnośc , miałem to samo , po wymianie tuleii i ustawieniu zbieżności miodzio i też opony mi darło no ale to efekt zuzycia tuleii. I czy napewno jestes pewny , że usunołeś wszystkie luzy na wahaczach?. Bo nie wszystkie łatwo namiezyc na szarpakach.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Jak dupsko ucieka to mogą byc amortyzatory. Przechodziłem to z moją 33, przestawiało mnie na przejeździe przez tory zalbo poprzeczne nierówności masakrycznie...

Amorki nie dosciskały odpowiednio kół do jezdni i wszystko latało jak chciało...

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał berek Zobacz post
    ustawiłem zbierzność. Po tym zabiegu auto przestało sie dobrze prowadzić. Żuca tyłem na prawo i lewo przy poprzecznych nierównościach.
    A na jaką wartości tą zbieżność Ci ustawili?
    Bo tył powinien być na dość dużym plusie.

yaro38
    Gość

Domyślnie

Witam,miałem podobny problem z "uciekającym" tyłem 166,pomogła wymiana tulei,także tych pływających w tylnych wahaczach oraz sprawdzenie zbieżności tylnych i przednich kół oczywiście jednocześnie na urządzeniu laserowym.Na "myszkujący" tył mogą tez mieć wpływ amortyzatory zbyt mocno zużyte,lub gdy jeden z nich uległ uszkodzeniu.Moja rada to sprawdzić wartości tłumienia amortyzatorów i stan zawieszenia na ścieżce diagnostycznej,choć do sprawdzenia luzów zawiechy bardzo wskazany jest dobry mechanik z breszką,a po usunięciu ewentualnych luzów zbieżność.