Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Wskaźnik paliwa

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GT

Domyślnie Wskaźnik paliwa

Na wstępie, mowa o zagazowanej V6.
    Po wyjechaniu w trasę wskaźnik paliwa drastycznie mi spada (np. po zatankowaniu połowy baku benzyny i po przejechaniu (na gazie) 200km zapaliła mi się rezerwa benzyny) po to, aby po odstawieniu samochodu i uruchomieniu na drugi dzień, wrócił mniej więcej na swoje miejsce.
    Teraz pytanie, czy powinienem udać się do gazownika czy na "normalny" serwis?

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

ogólnie wskazówka w GT leci w ci...la , pokazuje ja chce , dzisiaj mając pół baku zapaliła sie rezerwa na chwile i znikła , przy połowie baku jeżeli Ci nie ucieka paliwo to sie nie masz czym martwic . Przy okazji ile Ci średnio pali taka GT w LPG ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GT

Domyślnie

~15-16 na trasie przy w miare spokojnej jezdzie i za cholere nie wiem ile benzyny

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

A to nie jest przypadkiem tak, że on pomiar w baku robi po tankowaniu lub dłuższym postoju a na bieżąco pokazuje licząc według "spalonego" paliwa (w/g komputra?) I pokazuje na wskaźniku jakby spalał benzynę , mimo, że jedzie na podtlenku LPG?

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Ultrasonic Zobacz post
    ~15-16 na trasie przy w miare spokojnej jezdzie i za cholere nie wiem ile benzyny
    to przy wmiare spokojnej jezdzie mi pali 8-12l benzyny w trasie a zeby spalilo to 12l to juz trzeba ostro powyzej 180 , jedz na regulacje tego gazu , u mnie trasa na morze z bielska , 140-160 , spalanie 8,2 wedlug zbiornika , w miescie 17l , srednie mam 14l

Użytkownik Świeżak Avatar trojan6
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.8TS

Domyślnie

Mam podobny problem. Otóż jak zdołałem dowiedzieć się i wydedukować auto przelicza sobie samo ile ma paliwa (benzyny). Zdarzyło mi się parę razy jechać bez paliwa (oczywiście wg. komputera). Taka jazda oczywiście jest nie zalecana.

Za taki stan rzeczy odpowiada prawdopodobnie pływak. Czasem wystarczy otworzyć wlew benzyny i zamknąć by wskaźnik pokazywał normalnie. Czasami trzeba zatankować przysłowiowy litr benzyny. Czasami co raz mi się niestety zdarzyło - wjechać dużą dziurę. Ew. odczekać przysłowiowe 24h i jest okej.

Moja 1.8 pali 9-11 litrów LPG.
    Jaką masz instalację w 3,2? Bo gdybym się nie nasłuchał mechaników, że tylko 1.8 ewentualnie jak chcę gaz,to kto wie czy bym 3.2 nie jeździł...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał trojan6 Zobacz post
    Zdarzyło mi się parę razy jechać bez paliwa (oczywiście wg. komputera). Taka jazda oczywiście jest nie zalecana.
    Jeśli benzyna była a tylko wskaźnik pokazywał, że jej nie ma to na czym polega problem z niezalecaniem takiej jazdy?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 105KM Rosso Proteo 195/A

Domyślnie

Witka.

To jest normalne. Komputer przelicza ilość spalonego paliwa i dlatego ubywa Ci na wskaźniku benzyny, a tak na prawdę spalasz lpg. Jeśli chcesz się tego pozbyć np. denerwuje Cię, podjedź do ogarniętego gazownika żeby zamontował Ci tankfopper (emulator). I wszystko wróci do normy

Pozdrawiam, Prowik

Użytkownik Świeżak Avatar trojan6
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Jeśli benzyna była a tylko wskaźnik pokazywał, że jej nie ma to na czym polega problem z niezalecaniem takiej jazdy?
    Wg mechaników, których pytałem komputer może zwariować jak będę tak jeździł. Oczywiście problem raczej do ciekawostek zaliczam, bo trasy rzędu 200 km i więcej jednorazowo nie są robione przeze mnie codziennie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał trojan6 Zobacz post
    Mam podobny problem. Otóż jak zdołałem dowiedzieć się i wydedukować auto przelicza sobie samo ile ma paliwa (benzyny). Zdarzyło mi się parę razy jechać bez paliwa (oczywiście wg. komputera). Taka jazda oczywiście jest nie zalecana.

Za taki stan rzeczy odpowiada prawdopodobnie pływak. Czasem wystarczy otworzyć wlew benzyny i zamknąć by wskaźnik pokazywał normalnie. Czasami trzeba zatankować przysłowiowy litr benzyny. Czasami co raz mi się niestety zdarzyło - wjechać dużą dziurę. Ew. odczekać przysłowiowe 24h i jest okej.

Moja 1.8 pali 9-11 litrów LPG.
    Jaką masz instalację w 3,2? Bo gdybym się nie nasłuchał mechaników, że tylko 1.8 ewentualnie jak chcę gaz,to kto wie czy bym 3.2 nie jeździł...
    Stag 300