to rozrząd w jtsie wcale nei ejst taki drogitylko dalej pozostaje problem gazu;P
to rozrząd w jtsie wcale nei ejst taki drogitylko dalej pozostaje problem gazu;P
Jest koleś w Tarnowskich Górach założył gaz do 3.2 JTS jeździ bodajże 4 miechy i sobie chwali.
jest na necie na forum z gazu są fotki i wypowiedzi można poczytać.
Dodano po 13 minutes:
http://lpg-forum.pl/post592899.html?...%20159#p592899
trzeba sie zalogować![]()
Ostatnio edytowane przez lord8 ; 13-04-2015 o 19:17 Powód: Dodano
Generalnie nowoczesny diesel, który nie jeździ, generuje koszty. Eksploatacja jest relatywnie droga. Nie marudzę, bo na swój pojazd grosza nie szczędzę, ale momentami mam wrażenie, że auto jest bardzo niewdzięczne. Jazda w koło komina też temu silnikowi nie służy. Do tego przyjemność z jazdy wątpliwa, jak kto lubi. Kiedyś lubiłem, potem posłuchałem i na własne oczy ujrzałem jak świetnie pracują silniki benzynowe to zmieniłem zdanieFajnie wciska w fotel, ale krótkie przełożenia nie pozwalają się tym nacieszyć. Do tego strona dźwiękowa samego silnika - tego nie da się poprawić żadnym wydechem. W moim przypadku być może to "zasługa" jednostki 1.9, 2.4 brzmi zdecydowanie lepiej. Ale to nadal diesel
Miałem się wybrać do Krakowa w okolicach weekendu majowego, ale jak zwykle robota plany pokrzyżowała. Tak czy inaczej dzięki, będę pamiętał
A 1.9 grigio stromboli może być? Pominę już Twoją dopłatęCo masz u siebie pod maską?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czuje, że sie dogadacie....kilka miesięcy temu mogłem okazyjnie kupić silnik z osprzętem od 2.2 jts, myślałem nawet o swapie, bo zawieszenie i wiele innych rzeczy zrobiłem w miedzyczasie, ale nie znalazłem nikogo kto by sie podjął takiego wyzwania
![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czołem,
Trochę mnie nie było a tu taki wątek o jtsie. Nie mogę przegapić takiej okazji żeby się nie wyprodukować, jakże żeby nie było czysto teoretycznie![]()
Reasumując:
1) sytuacja się trochę zmieniła w przeciągu 15 ostatnich miesięcy. Sa już w miarę przetestowane rozwiązania alternatywne i nawet jako tako działają
2) user klusiobos bynajmniej nie przepłacił ale takie są ceny oryginalnych taili wiec rzeczywistości nie zmienisz
3) każdy zmienia jak chce. Imo wymiana samego łańcucha bez zębatek to trochę bez sensu (jak coś trzeba bedzie poprawiać to trzeba przecież dopłacić za dodatkową usługę), ale każdy robi jak chce a nie każdy ma własny warsztat do dyspozycji
4) nagar w silniku można jako tako usunąc płukanka ale tam gdzie płukanka nie sięga to tylko pozostaje tylko fizyczne skrobanie +jewentualnie akaś chemia
5) wynika zatem ze pełen pakiet startowy do jts obejmuje: 2 łańcuchy, 2 zębatki, 2 elektrozawory+płukanka+jakiś sensowny olejw sumie koszt porównywalny do wywalenia klap wraz z wymianą rozrządu w JTDM
![]()
Odnośnie Ti to jak jeździ na 19 calach to w ogóle nie odczuwalne auto stabilne i bardzo trzyma się drogi, Zima gorzej, jeżdżę na 17 wiec trzeba ostrożnie. Drogi do tego nic nie mają, wystarczy ostrożność,Zamiana raczej odpada, szukam tak jak pisałem wyżej chyba ze gotówka to zapraszamrozrząd robię jutro wiec samochód do jeżdżenia i lans
![]()
Hej
Czytam i czytam te wasze wypowiedzi o 2.2 i przyznam ze śmiać mi się chce jak ktoś pisze 10 k wsadzić w podstawowy zestaw...... . Posiadam 159 w 2.2 JTS od roku zrobiłem ok 30 tyś . i wydałem może 1500 zł za podstawowe rzeczy takie jak olej , filtry, amorki z przodu , no i oczywiście BARDZOOOOO DROGI RZOŻĄD . Śmieszy mnie narzekanie ze 2.2 to awaryjny i beznadziejny silnik , ja mam całkowicie inne zdanie uważam , że jest to wręcz bardzo dobre , pięknie pracujące i mocne serce tego auta . Jeżeli auto miało pełną historie wymiany były na bieżąco 2.2 będzie w kosztach utrzymania DUŻŻŻOO niższe nisz JTD. No chyba ,że auto kupione u jakiegoś handlarzyka który musi zarobić przynajmniej 6- 7 k na aucie i sprowadza szroty i robi je żeby chodziły 2 miesiące a potem wkładaj pan ile wejdzie .