Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał emisieq81 Zobacz post
    Panowie , ktoś widział to "cudo" http://otomoto.pl/oferta/salon-pl-1w...-ID4p8WZx.html
    , znajomy się napalił jak szczerbaty na orzechy i chciałby po nią jechać, dodam że mechanika go nie przeraża jeśli coś jest do roboty.
    Dla mnie cena za niska, ale jeśli to faktycznie krajówka to można by dużo pewnie się dowiedzieć.
    pozdrawiam
    Pisze z komórki więc będzie krótko ta z komisji przy Modlinskiej była już omawiana na forum i ogólnie szkoda sensu jechać

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Anamesh
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Witam ponownie, ostatnia Alfa którą tu zamieściłem, niestety sprzedała się, spóźniłem się dosłownie 30 minut :/ a straszna szkoda, bo widać, że właściciel wiedział co ma i jak tego używać pora więc szukać dalej, może wprawne oko zobaczy coś na tych zdjęciach ? http://otomoto.pl/oferta/polski-salon-ID4pb1lV.html

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jak to z polskiego salonu. Ruda atakuje progi z przodu i prawy błotnik tył na łączeniu z drzwiami. Że o przebiegu się nie wypowiem.
    Mały offtop - ceny 159 zaczynają być śmieszne. Widziałem Astry 1.6 z 2005, które chodzą drożej...
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar emisieq81
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 150KM 2009

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Pisze z komórki więc będzie krótko ta z komisji przy Modlinskiej była już omawiana na forum i ogólnie szkoda sensu jechać
    A wiesz może co i jak z nią nie halo?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał kozyi Zobacz post
    http://otomoto.pl/oferta/nawi-skora-...tml#f58a5dd2f2
    wygląda na bardzo ładną sztukę... ktoś może oglądał ? Nie jestem wprawdzie przekonany do automatu w Alfie noo ale kusi wyglądem, wyposażeniem i przebiegiem ( jestem szczerze ciekaw czy prawdziwy ), chętnie wysłucham opinii wprawnego oka ( czy to kwestia lakieru i oświetlenia, że maska zdecydowanie jaśniejsza od błotnika czy jakaś "przygoda" i kogoś kto użytkuje/wał AR w automacie ...
    (tel w sobote ok. 10.00 do sprzedawcy):
    Panie! Ona wczoraj z lawety zjechała, dziś zdjęcia robiłem, taka czysta bo zadbana.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar parys3k
    Auto
    Vectra B

Domyślnie

witam panowie. http://otomoto.pl/oferta/1-9-jtdm-8v...-ID6y3Y8B.html

Już wcześniej widziałem tę alfę w prywatnym ogłoszeniu na olx . W związku z tym że nie zdążyłem przed sprzedażą przez prywatnego sprzedawce , po jakimś czasie zauważyłem to ogłoszenie . Dzwoniłem najpierw do handlarza , później udało mi się uzyskać nr do prywatnego właściciela który sprzedał ten samochód . Handlarz nie ukrywa że auto było malowane , prywatny właściciel również o tym wspomniał . Przebieg jak najbardziej autentyczny , rozrząd faktycznie zrobiony przy 120 tys w serwisie w Żorach , handlarz daje rok gwarancji / 20 000 km na silnik i podzespoły. Pytanie do was , czy kupno się opłaca ? Prywatny sprzedawca wystawiał za 24.500 handlarz kupił za 20.000 .Do roboty z tego co powiedział mi prywatny sprzedawca jest spręzyna tył i do poprawek lakierniczych.Handlarz negocjował cenę silnik delikatnie się gdzieś poci . Na pewno nie dam 24.000 ale myślę , że można coś utargować. Co myślicie?

pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozyi
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG sedan

Domyślnie

Cytat Napisał Sowizdrzal Zobacz post
    (tel w sobote ok. 10.00 do sprzedawcy):
    Panie! Ona wczoraj z lawety zjechała, dziś zdjęcia robiłem, taka czysta bo zadbana.
    Zadzwoniłem też chyba w czwartek lub piątek. Sprzedawca brzmiał mi na cwaniaka. W ogłoszeniu widnieje, że Alfa ma silnik TDI, wspomniałem o tym w rozmowie gość stwierdził: to diesel i to diesel (jtd) co za różnica. Poprosiłem o podesłanie numeru VIN do weryfikacji, w odpowiedzi usłyszałem, że w ciągu godzinki podeśle mi sms. VINu nie otrzymałem i już wiedziałem, że nie warto brnąć dalej w ten temat...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a na lawecie jeszcze dupe malowali pewnie

Dodano po 2 minutes:

1.9 z dwoma wydechami?Moze ktos dolozyl. Przedni zderzak tez cos nie bardzo spasowany z lewej strony sie wydaje.Moze od lakiernika zjechala wczoraj,a nie z lawet tylko sie pomylil
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 26-04-2015 o 11:33 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał kozyi Zobacz post
    Zadzwoniłem też chyba w czwartek lub piątek. Sprzedawca brzmiał mi na cwaniaka. W ogłoszeniu widnieje, że Alfa ma silnik TDI, wspomniałem o tym w rozmowie gość stwierdził: to diesel i to diesel (jtd) co za różnica. Poprosiłem o podesłanie numeru VIN do weryfikacji, w odpowiedzi usłyszałem, że w ciągu godzinki podeśle mi sms. VINu nie otrzymałem i już wiedziałem, że nie warto brnąć dalej w ten temat...
    Eeee noooo.... było sie przypomniec. Tylko musisz podać gdzie sie sprawdza VIN bo sprzedawca nie wie.
    Tak poza tematem:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1599800
    A no i jaki był oburzony jak coś próbowałem "dopytać", prawie obraził się ze go od oszustów wyzywam. WTF?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał wariiat Zobacz post
    Właśnie tego się obawiam, cena nie jest jakoś super atrakcyjna a jak zaraz po zakupie będę musiał jeszcze wyłożyć ileś tys. to żadna to frajda z posiadania AR
    Ale czego się obawiać? Że jak przekroczy 210.000 km to w jeden dzień zepsuje się sprzęgło, skrzynia, turbina i wtryski?
    To jest 9-letni diesel - jaki chciałbyś tam widzieć przebieg? 100.000 km? To za taki przebieg trzeba zapłacić odpowiednio więcej pieniędzy. A ten przebieg z tego ogłoszenia to i tak mały jak na diesla.
    Większość aut wystawionych na portalach ogłoszeniowych w tym wieku miało ponad ćwierć miliona kilometrów zanim przyjechało do polski i został skręcony przebieg na "polskie" 160 kkm.

Generalnie patrzysz jaki stan tego samochodu jest teraz. I musisz założyć, że i tak nie ominie cię jakaś droga wymiana w ciągu najbliższych 2 lat. To diesel. Więc drogi serwis musi być. Możesz liczyć że sprzęgło jest już nowe, pewnie turbo też ktoś już zdejmował. Jeśli jest udokumentowana historia to wymiany będziesz miał na papierze zapisane i wtedy, biorąc pod uwagę obecny stan samochodu i głębokość własnego portfela, można rozstrzygnąć czy opłaca się brać to auto czy nie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-04-2015 o 07:36