Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Temat: Wyciąłeś DPF-a, boisz się?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No na pewno nie. Myślę, że to jest jakieś przenośne urządzenie analizujące zawartość sadzy... albo coś w tym stylu.
    Też bym coś takiego obstawiał.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Co do podatków - co z tego że zaoszczędzę parę ojro jak muszę wydać kilka tys. więcej na auto? W takim wypadku byłby to tylko chwyt marketingowy, ciekawe czy opłacalny.Moim zdaniem nietrafiony argument. Ale bez namacalnych dowodów możemy sobie gdybać
    Próbuję szukać argumentów. Różnica w podatku drogowym w Niemczech to jest kilkaset euro rocznie. Popatrz też, że to nie my jesteśmy grupą docelową producentów aut (bo kupujemy stare trupy, a nie nowe w salonie). Każdy rynek ma swoją specyfikę (vide okastrowane z mocy auto sprzedawane w Belgii) i czasem pewne zachowania nie są do końca racjonalne dla nas, a zupełnie zrozumiałe w innym kraju.

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No na pewno nie. Myślę, że to jest jakieś przenośne urządzenie analizujące zawartość sadzy... albo coś w tym stylu.
    Kiedyś słyszałem, że policaje niby się podłączają do komputera i sprawdzają obecność DPF... co moim zdaniem też jest bzdurą, bo raz, że grzebanie w komputerze samochodu to gruba przesada, a dwa- ciekaw jestem czy wożą ze sobą wszystkie rodzaje kabli i oprogramowania
    Kabel jest standardowy. Zostały też wymuszone na producentach samochodów standardowe protokoły komunikacji z ECU (stąd możliwość używania kabla ELM we wszystkich współczesnych autach). Więc jest teoretycznie możliwe, że mogą mieć urządzenie, którym mogą wykonać jakieś serwisowe funkcje. Podłączanie się do komputera nie jest jakąś wielką ingerencją. Widziałem kiedyś przegląd w Niemczech i diagnosta chyba wpinał się z jakimś urządzeniem diagnostycznym. Tak mi się wydaje.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-02-2015 o 16:35

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Ciekawostki z frontu walki o czystsze powietrze

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ocal#BoxBizImg

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kawowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.9 16V JTDm 2007r.

Domyślnie

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Ciekawostki z frontu walki o czystsze powietrze

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ocal#BoxBizImg
    Niedawno w Krakowie urząd miasta zafundował trzy przenośne urządzenia do analizy spalin, które policja miała używać do łapania kierowców kopcących Diesli. Niestety po tygodniu okazało się, że urządzenia nadają się tylko do analizy spalin silników benzynowych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Haha, ciekawe czy do tego wystawiali mandaty :-)

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

moze najpierw warto sie zorientowac co to trój-funkcyjny analizator spalin i co pokazuje / bada i co to dymomierz. Ponadto co określa norma euro. Jak ktos to przeczyta i jest średnio rozgarnięty to wyciągnie odpowiednie wnioski na temat bzdur po wycięciu DPFu.

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Przecież już ponoć wymyślili, że mają być naklejki z klasyfikacją (podobne jak w Niemczech) przyznawane na podstawie... rocznika auta. Inne zakresy dla benzynowych i inne dla dieseli.
    Swoją drogą śmiesznie porównywać emisję spalin auta klasy średniej i np miejskiej z tego samego rocznika. No ale to by potwierdzało, że nikt nie będzie spalin nikomu badał, bo nie to będzie podstawą przyznawania naklejki.

Jak gdzieś to znajdę to podrzucę. Widziałem w Raporcie Turbo z tydzień temu.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Panowie - projekt ustawy zakłada furtkę - typowe dla polskiej inicjatywy ustawodawczej. Mianowicie wprowadzenie w życie bedzie w gestii samorządów lokalnych

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Projekt, z tego co ostatnio czytałem, zakłada jeszcze możliwość montażu filtrów DPF to starych diesli (a te nie spelniające żadnej normy Euro miałyby dostawać od razu czerwoną naklejkę). To naprawdę opłacalne Już widzę, jak tłumy posiadaczy kopcących Golfów montują filtry cząstek stałych... A kto porządną mapę pod to zrobi... ASO
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A kto porządną mapę pod to zrobi... ASO
    Oczywiście, i to w dodatku te, które wygrały przetarg ogłoszony przez Ustawodawcę :-P :-D

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia