Pewnie pisze o łańcuszku pompy oleju,że to jest słaby ich punkt....i tak niestety jest i tu ma rację.
Pewnie pisze o łańcuszku pompy oleju,że to jest słaby ich punkt....i tak niestety jest i tu ma rację.
Tak, ale jak sam wspomniał mówimy o silnikach niepolecanych. A takim jest TS a nie jtd. Zamiast odradzać TS`a to pisze że najbardziej odradzanym jest jtd z początku produkcji co jest totalną bzdurą.
Jtd pomimo wspomnianych problemów (które i tak są niczym w porównaniu do problemów z TS`em) są cenioną jednostką i cieszącą się bardzo dużym uznaniem. Silniki już kręcą ogromne przebiegi i nie nastręczają wielkich problemów eksploatacyjnych co można chociażby wyczytać na tym czy innych forach.
A "dominiak" zaistniał jak zwykle wytykaniem szczegółów, które oczywiście mają miejsce ale nie są kwestią decydującą ani w znaczący sposób rzutującą na opinię o tej jednostce. Pomijam już żenującą formę przedstawionej wypowiedzi.
Wynika z tego że aby opis był dla dominiaka satysfakcjonujący musiałby mieć formę dwustronnicowego referatu z analizą statystyczną. Albo po prostu to samo musiałby napisać kto inny żeby dominiak nie miał dupościsku. Ale za to ubarwił wątek![]()
Ja mam 136km i jakoś nie narzekam.Ogólnie chwalę ten silnik i jego bezawaryjność.Mam ponad 400 nalatane i raz,przy 300 była zmieniana pompa oleju.A tak,nic nie było robione z silnikiem.Poza jakimiś pierdołami.Też ktoś wcześniej pisał,że nie nadaje się do miasta,czy też na trasy.Obalam ten mit,bo ten samochód niczym innym się nie wyróżnia w mieście(parkowanie),jak coraz więcej jeżdżących SUVów i czy innych,tego typu wielkich wynalazków.A na trasie jest cichutko i wygodnie.Jak na diesla,to jest bardzo dobrze wygłuszony a mam porównanie,bo mam Skodę Superb z 2004 i tam dopiero jest głośno(standard w 1,9 tdi).
Na pewno mankamentem upierdliwym w tym aucie jest to,że są częste wymiany oleju,co 10 tyś.Co w moim przypadku wypada raz na 1,5-2 m-cy.A w Skodzie co 30tysi.Ogólnie i tak wolę Alfą jeździć.
Właśnie się zdziwiłem że ktoś pisze że 166 jest źle wygłuszonym autem, ostatnio miałem okazję pojeździć Audi A6 2.0TDI 2009r. i co mnie zdziwiło to właśnie głośność auta ogólnie było cicho tylko ten TDI psuł całkowicie ciszę w środku, nie chwaląc się miałem wrażenie że mój JTD 1.9 105KM w 156 jest cichszy w środku.
no bo żeście pony Lancią Kappa nie jeździli .. cisza superowa nawet przy 170km/h - uwielbiałem to : >
Tylko że to nie forum literatury wiec jak zwykle nic nie wnosisz do tematu.