Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Artek123 Zobacz post
    Po prostu rozwalają mnie ludzie z takim podejściem... chcesz kupić auto za 20 tyś. co stanowi 1/5 ceny nowego albo i mniej... i chcesz żeby było jak nowe z salonu oraz żeby nie wymagało żadnych napraw (tylko jeździć i lać paliwo)... piszesz że skoro trzeba coś zainwestować po zakupie to trzeba mocno zbić cenę... to co ty chcesz za darmo czy półdarmo ten samochód dostać??? A może sprzedający miał by Ci jeszcze dopłacić za to, że zechcesz jego auto...??? Ludzie bądźmy poważni... rozmawiamy o autach ok. 10 letnich (i tak jak pisałem wyżej za cenę 1/5 wartości nowego), to że jest do sprzedania za 20 tyś., a nie za 120 tyś. jak nowy nie bierze się z sufitu, auto ma już swój przebieg, w jakimś stopniu jest wyeksploatowane i nakładów finansowych większych lub mniejszych będzie wymagało... a że ceny np. wahaczy, sprzęgła z dwumasą (diesle), czy kpl. rozrządu (w JTS / TBi) albo turbo sprężarki, są jakie są... więc generuje to niekiedy spore koszty po zakupie... i właśnie dlatego (powtórzę to jak zacinająca się płyta) kosztuje ono 1/5 wartości nowego...

P.S.
    dodam że nie mam auta na sprzedaż i sam jeżdżę takim 9 letnim... żeby nie zostać posądzonym o to, iż jestem jakimś sfrustrowanym sprzedającym, czy snobem który uważa, że jak chcesz auto idealne to idź do salonu i kup nowe...
    W sumie miałem nic nie pisać bo i tak wiedziałem ze będzie. Chciałem tylko powiedzieć ze niska cena nie bierze się z niczego. Tyle ze część sprzedających nawet prywatnie ukrywa stan techniczny (domyślam się ze świadomie). Tak wiem, jestem cebulakiem i zwykłym polskim Januszem. Nie oczekuje cudów w 10 letnim aucie za 20k, ale jak Ci wywala check podczas jazdy próbnej to rozumiem ze mam przyjąć wersję kupującego ze za 120 zeta na najbliższej SKP mi usuną i kupować auto i jeszcze dziękować ze taki dobry deal zrobiłem
    Dalsza dyskusja nie ma sensu wiec spadam i się pochwalę jak coś kupie. Bez odbioru

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A ja tam sam się powoli rozglądam za JTS-em i podzielam zdanie Piety. Nic na szybko.
    Artek123, trochę racji masz, ale moim zdaniem tylko trochę. W tej chwili zakup JTS-a w dobrym stanie (mam na myśli głównie niedorżnięty silnik) jest nieporównywanie trudniejszy niż JTDm. Biorąc pod uwagę chociażby ilość tych aut na rynku. Jest trochę JTS-ów, ale w większości to "bieda edyszyn". JTDm do wyboru, do koloru, stąd cena niższa i wyposażenie w tej cenie lepsze...

Pieta patrz na to:
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-jts-i5370038499.html
    Ciekawe czy to forumowa. Trochę spraw do ogarnięcia po ewentualnym zakupie. No i auto prawdopodobnie z Danii...

Czasem ciekawsze egzemplarze też się trafiają:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#a44c5cd783
    Magil,
    SW only. Ale dzięki

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

To nawet lepiej, nie będziemy sobie w drogę wchodzić
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    ...ale jak Ci wywala check podczas jazdy próbnej to rozumiem ze mam przyjąć wersję kupującego ze za 120 zeta na najbliższej SKP mi usuną i kupować auto i jeszcze dziękować ze taki dobry deal zrobiłem
    Dalsza dyskusja nie ma sensu wiec spadam i się pochwalę jak coś kupie. Bez odbioru
    Nie popadajmy w skrajności... oczywiście, że takie przypadki jak piszesz mają miejsce... ale nie to miałem na myśli... także życzę powodzenia i cierpliwości w poszukiwaniu auta. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Artek123 ; 22-05-2015 o 12:38

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

pany był ktos oglądać tą alfę? http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4p84kR.html jak szukałem swojej,rok temu to ona już była na sprzedaż. Co z nią jest nie tak? kolor to wiadomo że "zajebisty" ale zawsze można okleić

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ktoś przywiózł kilka(naście/dziesiąt) popolicyjnych 159 z Włoch i próbuje upłynnić. Była taka jedna na filmie z rekordu, więc to znaczy że da się nimi jeździć. Pytanie jak bardzo zajeżdżony jest ten egzemplarz.

Oklejenie parę tysięcy kosztuje, więc imho gra nie warta świeczki. Za niewiele więcej masz ładne i zadbane auto forumowe (patrz: murgal czy magil).

BTW jak się przyjrzeć to komora silnika jest biała/srebrna.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    159

Domyślnie

Co sądzicie właśnie o wersjach po policyjnych 159? Oglądałem tą z ogłoszenia http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4pckgn.html i zastanawiam się nad kupnem. Wygląda ciekawie, rocznik i przebieg bardzo ważny dla mnie. Kolor mi nie przeszkadza. Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Do koloru można się przyzwyczaić. Ale to było auto policyjne, służbowe, więc może być bardzo wyeksploatowane. Zapewne jest w biednej wersji - nie ma zdjęć wnętrza. W dodatku standardowa ściema handlarzy - w 2012 nie produkowali już 159-tek.
    Nie sugeruj się tak bardzo rocznikiem - możesz często trafić 2 lata starszy egzemplarz w lepszym stanie i znacznie lepiej wyposażony.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    159

Domyślnie

Właśnie w dowodzie rejestracyjnym widnieje rok produkcji 2012 i podobno produkowano je na zamówienie, dlatego byłem ciekawy. Wersja bez navi, tapicerka niestety nie skórzana, w plaster miodu. Podczas jazdy wrażenia bardzo dobre dlatego jestem ciekaw waszej opinii. Moja pierwsza alfa jak coś

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Jak chcesz wydać tyle kasy to kup starszą ale zadbaną i pewna alfe najlepiej w wersji Ti :-)

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !