Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

IamICEman... a Ty na pewno jesteś w stanie to potwierdzić w ciemno na podstawie posta (ze krecona i powypadkowa)
    Wszystko jest możliwe. Bardzo nikła na to szansa, ale jest.

Wkurza mnie takie gadanie. Sorry

Auto można ocenić tylko na podstawie wyglądu, stan technicznego i dokumentacji.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 27-05-2015 o 13:45
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Iceman
    200% wypadkowa :p i wlasnie sie sklada. Przebieg tez 200% oryginalny ale Twoje uznanie w tej kwestii nie jest mi do szczescia potrzebne
    Podeslij prosze na prv jakies ladne szprychy 18 jesli dysponujesz.

Slusznie prawisz, ze glupie gadanie. Kupilem auto uszkodzone, inaczej z takim przebiegiem nie trafiloby na rynek. Wole wymienic i polakierowac wymienialne czesci nadwozia niz kupowac doinwestowane 200tkm+ lub swiezo sprowadzone igielki 160tkm. Te 200tkm slychac przy zamykaniu drzwi i nie zmieni tego plik faktur z wykonanego servisu...
    Z lotniczym pozdrowieniem
    Ostatnio edytowane przez Azalgo ; 27-05-2015 o 13:33

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Azalgo Zobacz post
    Te 200tkm slychac przy zamykaniu drzwi i nie zmieni tego plik faktur z wykonanego servisu...
    Z lotniczym pozdrowieniem
    To w Volkswagenie tak jest ? Kurcze nie wiedziałem

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Nie mam pojęcia. Moja wesfalia ma przejechane dopiero 86000.
    Sorry za offtop.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Akurat przebieg jest średnim wyznacznikiem... Jedno auto jeździ tylko po autostradach i mimo 200 tyś km jest całkiem w porządku, inne po 100 tys. km jest wytłuczone na maksa bo jeździ tylko po lokalnych kiepskich drogach, inny 8-letni diesel ma 50 tys. km na liczniku i o ile przebieg nie jest cofnięty to znaczy, że pewnie długo gdzieś stał uszkodzony i gnił.
    Azalgo - absolutnie nie miałem Twojego egzemplarza na myśli. Po prostu każdy przypadek jest inny.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Nie wiem jak inne przypadki, natomiast moje auto uleglo uszkodzeniu w tym roku.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał Azalgo Zobacz post
    Nie wiem jak inne przypadki, natomiast moje auto uleglo uszkodzeniu w tym roku.
    Jeśli jest tak jak mówisz, to albo trafiłeś na 7 auto w rodzinie, albo ktoś Cię nieźle nabił w butelkę. Bez urazy, ale 8 letnie auto, które robi miesięcznie 555 km, i to w dodatku 2.4 litrowy klekot...hmm....albo ktoś szaleńczo kochał 159 w dieslu, albo miał za dużo pieniędzy. Inaczej nie potrafię rozsądnie wytłumaczyć zakupu i trzymania przez kogoś tego auta.
    Sprawdzałeś może historie serwisową? Podpinałeś MESa? Jakie wartości masz w odometrze i hodometrze?
    Bez spiny Kolego. Po prostu taki przebieg jest....mocno dyskusyjny;-)

Pozdrawiam i przyjemności z użytkowania auta;-)

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja mam drugą Alfę (tą z podpisu) też w dieslu ( JTDm ) i robię nią około 1-2 tys. km rocznie i to tylko w okresie letnim, jeśli pogoda na to pozwala. Więc da się robić małe przebiegi klekotem? A pewnie, że się da

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Ja mam drugą Alfę (tą z podpisu) też w dieslu ( JTDm ) i robię nią około 1-2 tys. km rocznie i to tylko w okresie letnim, jeśli pogoda na to pozwala. Więc da się? A pewnie, że się da [emoji14]
    Oczywiście Andrzeju, że się da. Sam mam kilka aut i różnie nimi jeżdżę. Mi głównie chodziło o to, że ktoś kiedyś to auto kupił. Za jak sądzę, niemałe pieniądze. Tylko po to aby to auto więcej stało niż jeździło.
    Jak wiemy za naszą zachodnia granicą, ze względów fiskalnych zakup klekota opłaca się kiedy nim jeździmy. Ty pewnie Andrzeju kupiłeś już z jakimś przebiegiem, podejrzewam że większym niż 53 tyś. Jeśli się myślę, to popraw mnie.
    Abyśmy się dobrze zrozumieli. Nie neguje zakupu takiego auta. Nie mam też nic do Kolegi. Po prostu z czystej ciekawości zastanawia mnie ten przebieg. Sam przyznasz, że jak na realia wystawianych aut jest on bardzo niski.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Auto kupiłem za "grosze" w Niemczech, bo był uszkodzony silnik, więc kupiłem nowy, zupełnie nowy o wartości przekraczającej wartość samochodu. Miałem taką fanaberię Działanie zupełnie nieuzasadnione finansowo. Zwłaszcza, że 99% czasu Alfa ta stoi w garażu. Gdybym z przyczyn losowych musiał ją sprzedać, to nie mógłbym zarządać za nią "kosmicznej" ceny, tylko zapewne rynkową. A wtedy by się zaczęły gdybania: coś kombionowane, za mały przebieg jak na diesla, itd. Więc trudno uogólniać. Trzeba oczywiście być czujnym przy zakupie, ale też zdawać sobie sprawę że można wyhaczyć coś fajnego i niekoniecznie rocznik musi być wyznacznikiem.
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 27-05-2015 o 19:50