Moze zle sie wyrazilem...wiem ze tloki pracuja po kolei ale w r4 sluchajac silnika mozna ta prace wyraznie podzieli na dwa, a w r5 jest to jeszcze jedno klepniecie ktore powoduje ze dzwiek jest inny.
Jak mialem swoje pierwsze r5 jtd kazdy sie dziwil co in tak pracuje...zreszta benzynowe r5 w audi tez specyficznie brzmialo...
Była Lancia...był Fiat...byla Alfabyło Cabrio
Wróciła Alfaa Ferrari i Maserati ne emeryturze...
Andrzej ma racje, 5 cylindrowe silniki brzmia specyficznie
Czekaj blysniemy jeszcze raz6 cylindrowe tez
![]()
Kiedys w jakims ogloszeniu sprzedazy 166tki facet napisal ze jest to gang przypominajacy amerykanskie muscle cary![]()
Oczywiście, że 5 cylindrów brzmi inaczej niż 4 (dużo lepiej, trudno z resztą powiedzieć czy lepiej 5 czy 6).
Pracy silnika czterocylindrowego nie "podzielisz na dwa", poza tym tłoki wcale nie pracują "po kolei". Praca silnika będzie zależała od wielu czynników, przy czym jednym z nich jest ilość cylindrów, a co za tym idzie częstotliwość występowania zapłonów (która też nie musi być taka sama, nawet w przypadku różnych silników o takiej samej liczbie cylindrów). Także w 2.4 JTD nie ma żadnego dodatkowego "klepnięcia", ale faktem jest, że 5 cylindrów da się rozpoznać "na ucho".
W takim razie nie słyszał chyba silnika V8![]()
Mialem r6 i na sluch praca jest bardziej kulturalna, czywoscoe mowie caly czas o dieslach i ich klekocie, natomiast r5 jest dziwne![]()
Nie wiem jak to wytłumaczyć...wiem że cylindry nie klepią po kolei...teorie jako tako znamdla mnie jako niedoszłego muzyka r4 brzmi "góra dół, góra dół" na dwa. R5 brzmi inaczej, jak by do tego na dwa dołożyć jeszcze jeden, a V6 jeszcze inaczej. Bez problemu na ucho rozpoznam jaki to silnik a często i markę bo każda brzmi jakoś tak inaczej
![]()
dareme, taaa.. R6 jest dużo bardziej kulturalna od R5 w jtd.. Kumpel w pracy jak odpala swoją 530d to silnik pięknie sobie bulgocze.. Ale wygląd nadrabia BMW to BMW, a Alfa... co tu dużo pisać ?
Swoją drogą, za każdym razem jak wracam do domu mam taką uliczkę do przejechania w , której kumpel mieszka i okno ma przy samej ulicy - zawsze obok niego "przelecę" szybciej to powie mi dokładnie między jakimi godzinami jechałem i wciąż mówi, ze słychać jak ładnie się "pięciocylindrówka" wkręca
- - - Updated - - -
Ogólnie dodając jeszcze, silnik Merca E270CDi ten co ma 177KM, jeszcze bardziej specyficznie chodzi, a to też 5-cylindrowiec![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Akurat ten diesel merola klekocze po mercedesowsku, ojciec ma. Ale jest glosniejsY niz moj. Mialrm r6 2.5tds od bmw, kulturalniej pracowal o elastycznosci nie wspominajac. Andrzejowi i mi chodzi o to ze jak sie wsluchasz w dzwiek silnika to chodzi ladniej, wiadomo ze kazdy diesel klekocze
Witam. Trochę odgrzeje kotleta... bo chociaż nie tyczy to się koła zamachowego, ale dźwięku silnika, a raczej głośności.
zakupiłem auto Alfę 166 2.4 jtd 20v od użytkownika Tomekk777 i próbuję zlokalizować tzw. bulgot, który według mnie dochodzi i ma swój początek przy filtrze powietrza i rurze dolotowej filtra (wygląda to na składanie przez mechanika filtra i wszystkich jego podzespołów "na sztukę"). Jutro mam w planie dokładnie prześwietlić cały układ w poszukiwaniu nieszczelności itp. ale do rzeczy...
Czy ktoś już miał podobny "problem" z głośniejszą pracą silnika, bulgotania w okolicach filtra powietrza?
Pozdrawiam
Ps wężyk od odmy w miejscu łączenia z "kolankiem" który łączy się bezpośrednio z przepływomierzem został naderwany i zalepiony taśmą izolacyjną - myślę, że to jedna z kilku przyczyn mojego problemu.
Ostatnio edytowane przez michaloo_ ; 08-03-2016 o 19:53