Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Niestety się nie da bo jest w zbiorniczku scianka grodziowa . Nowy zbiorniczek już sitka nie ma więc problem się nie powtórzy . Ja nie wymieniałem płynu bo uważam to za naciąganie na kasę i moim zdaniem na problemy ( na płyn zielony - jeżeli auto już jest leciwe ) . Skoro nie ma sitka to płyn już się pienił nie będzie ani nie będzie zapowietrzenia pompy . Zielony płyn jest "wodnity" i jak koledzy pisali wcześniej - przy już nadgryzionej zębem czasu maglownicy przyśpieszy wycieki i jej agonię . Jedyny plus zielonego płynu to lżej działające wspomaganie .
    To ciekawe, auto z 2010r my2009, a zbiorniczek z sitkiem siedzial.

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

Jedyny plus zielonego płynu to lżej działające wspomaganie
    mnie po wymianie na czerwony wspomaganie dużo lżej pracuje i znacznie mniej efektu gumowania można powiedzieć ze go nie ma

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Niestety się nie da bo jest w zbiorniczku scianka grodziowa . Nowy zbiorniczek już sitka nie ma więc problem się nie powtórzy . Ja nie wymieniałem płynu bo uważam to za naciąganie na kasę i moim zdaniem na problemy ( na płyn zielony - jeżeli auto już jest leciwe ) . Skoro nie ma sitka to płyn już się pienił nie będzie ani nie będzie zapowietrzenia pompy . Zielony płyn jest "wodnity" i jak koledzy pisali wcześniej - przy już nadgryzionej zębem czasu maglownicy przyśpieszy wycieki i jej agonię . Jedyny plus zielonego płynu to lżej działające wspomaganie .

A ja dzisiaj odessałem plyn i zdemontowałem zbiornik z 2006 roku. Auto ma 300 tys przebiegu i oryginalne opaski na zbiorniku. Co z tym sitkiem? Nieprawda, że ściana grodziowa przeszkadza. Sitko ma kształt walca i zamontowane jest na "powrocie" czyli wąskim przewodzie. Sitko nie jest wklejone, ani wciśnięte na króciec tylko wsunięte na prowadnicę. Bardzo łatwo jest je wyczyścić i wsunąć z powrotem. Dlaczego spada? Myślę, że dlatego, że się zabrudza i ciśnienie natrafiając na opór wywala sitko z prowadnicy. Mam wrażenie, że to sitko ma funkcję dławika, który nie pozwala na zbyt szybkie usunięcie płynu z pompy i to jest przyczyną zapowietrzania się pompy, hałasowania i "gumowania". Niestety żeby mieć 100% pewności muszę poczekać do rana, aż silnik ostygnie. Teraz jest dobrze. Jutro dam znać.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No to masz jakiś inny zbiorniczek. Ja do swojego przez "sciankę grodziową " ,górą to może wacik przelożę . Sam chciałem próbować czyscic ale bez rozklejenia zbiorniczka nie dałoby rady.
    Myślę,że jakby to był taki prosty zabieg jak u ciebie to tematu by nie było. PS. Ja też dalej mam opaski ori bo są zatrzaskowe
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 22-06-2015 o 04:03

Auto

Domyślnie

No to masz jakiś inny zbiorniczek. Ja do swojego przez "sciankę grodziową " ,górą to może wacik przelożę . Sam chciałem próbować czyscic ale bez rozklejenia zbiorniczka nie dałoby rady.
    Myślę,że jakby to był taki prosty zabieg jak u ciebie to tematu by nie było. PS. Ja też dalej mam opaski ori bo są zatrzaskowe

W rzeczy samej. 2,4 ma inny zbiorniczek więc moje osiągnięcie psu Wam na budę....się przyda.

2,4 i niektóre benzyniaki mają naprawialny zbiorniczek, reszta do ASO.

PS. Rano cisza, nic nie "gumuje" operacja się udała.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

https://www.youtube.com/watch?v=Q6M5XWjV-30

Nie ma cudów, pompa do wymiany?

Auto

Domyślnie

Jeżeli płyn się pieni tzn, że układ się zapowietrza i takie dźwięki może wydawać. Jeśli nie to pompa na 90%

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

pienił się, po wymianie zbiorniczka się nie pieni, pompa dalej hałasuje.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Niestety po wymianie pompy wspomagania dalej to samo..
    Cos tlucze.. Zamieszczam jeszcze raz filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=Q6M5XWjV-30

Jakieś pomysly?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Na kompie dupiato słychać ale mi to nie brzmi na pompe wspomagania . Byłeś na warsztacie czy sam na czuja wymieniasz po kolei . Nie umiesz zlokalizować klamorzenia? Łożyska alternatora? Kompresora klimy? Koło pasowe? Skąd jesteś?