Strona 47 z 99 PierwszyPierwszy ... 37383940414243444546474849505152535455565797 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

ostatnio dzięki uprzejmości kolegi "czaja" miałem okazje posłuchać tego dźwięku bo u mnie nic takiego się nie dzieje i muszę stwierdzić że ten dźwięk jest jakiś dziwny jeśli chodzi o prace klimatyzacji i pozatym jest go ciężko ustalić bo słychać tylko w czasie jazdy. Kolega czaja ma wyciek czynnika na skraplaczu i ten dźwięk może się brać z małej ilości czynnika ale ten dźwięk powinien być raczej jako świst a nie brzęczenie. Według mnie to może być spowodowane tym że jak jest mało czynnika to zawór rozprężny zamiast świszczeć daje taki dziwny dźwięk a on się przenosi na samochód i dlatego go słychać w okolicach kierownicy.
    Rada dla tych co będą jechać do serwisu to radzę ustalić z serwisantem co to za dźwięk i ile daje gwarancji na swoją robotę i że ten dźwięk nie powróci i niech to da wam na piśmie jeśli stwierdzi że układ jest sprawny i że już nie przyjedziecie do nich z tym samym problemem.
    PS. nie da się wymienić całego oleju lub jego większości bez demontażu choćby sprężarki.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    ostatnio dzięki uprzejmości kolegi "czaja" miałem okazje posłuchać tego dźwięku bo u mnie nic takiego się nie dzieje i muszę stwierdzić że ten dźwięk jest jakiś dziwny jeśli chodzi o prace klimatyzacji i pozatym jest go ciężko ustalić bo słychać tylko w czasie jazdy. Kolega czaja ma wyciek czynnika na skraplaczu i ten dźwięk może się brać z małej ilości czynnika ale ten dźwięk powinien być raczej jako świst a nie brzęczenie. Według mnie to może być spowodowane tym że jak jest mało czynnika to zawór rozprężny zamiast świszczeć daje taki dziwny dźwięk a on się przenosi na samochód i dlatego go słychać w okolicach kierownicy.
    Rada dla tych co będą jechać do serwisu to radzę ustalić z serwisantem co to za dźwięk i ile daje gwarancji na swoją robotę i że ten dźwięk nie powróci i niech to da wam na piśmie jeśli stwierdzi że układ jest sprawny i że już nie przyjedziecie do nich z tym samym problemem.
    PS. nie da się wymienić całego oleju lub jego większości bez demontażu choćby sprężarki.
    dzięki za pomoc :d za mandat nie musisz dziękować

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Panowie, powtórzę moje pytanie: czy sprawna w 100% klima powinna działać bezgłośnie?
    Wydaje mi się, że moja zawsze była bezgłośna, a teraz (po serwisie..) wydaje z siebie buczenie / jęczenie słyszalne na postoju przy schodzeniu silnika z obrotów (od ok. 2 tyś w dół).. Dźwięk nie jest głośny..

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Panowie, powtórzę moje pytanie: czy sprawna w 100% klima powinna działać bezgłośnie?
    Wydaje mi się, że moja zawsze była bezgłośna, a teraz (po serwisie..) wydaje z siebie buczenie / jęczenie słyszalne na postoju przy schodzeniu silnika z obrotów (od ok. 2 tyś w dół).. Dźwięk nie jest głośny..
    Nie ma bezglosnych klim. Sa natomiast te ktore wkurzaja [emoji6]

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Donvito, sprawdz przewody od filtra paliwa. Moze serwisant je poruszyl. Wiem ze one wpadaja w wibracje i powoduja buczenie przy niskich obrotach na postoju.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ris: Poważnie Wasze klimy też jęczą? W mojej starej 156 jts nie było takiego dźwięku. Sprawdzalem u kumpla i ojca -też cicho, ale to inne marki..

Dareknewry: ja nie mam filtra paliwa pod maska bo mam Tbi.. Buczenie o które pytam znika po wyłączeniu klimy. Nie jest to rezonans a raczej jęk..

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Ris: Poważnie Wasze klimy też jęczą? W mojej starej 156 jts nie było takiego dźwięku. Sprawdzalem u kumpla i ojca -też cicho, ale to inne marki..

Dareknewry: ja nie mam filtra paliwa pod maska bo mam Tbi.. Buczenie o które pytam znika po wyłączeniu klimy. Nie jest to rezonans a raczej jęk..
    Niektorym jecza bucza itd ale najgorsza jest wiertarka ktora jest polaczona z cisnieniem - iloscia czynnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar michaaaal6
    Auto
    Afla Romeo 159

Domyślnie

Dokładnie. U mnie także występuje ta wiertarka. Kupiłem używany zawór, ale wymiana nie pomogła. Teraz chyba poproszę mechanika, żeby kombinował z ilością oleju. Fajnie jakby ktoś kto to ogarnął i nie pomogło mu po prostu dodanie czynnika się wypowiedział.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.

Domyślnie

W zeszłym tygodniu pojechałem do firmy zajmującej się serwisem klimatyzacji z problemem wiertarki. Układ napełniałem dwa miesiące temu w innej firmie, bez rezultatu. Starszy Pan odciagnął czynnik z układu, było 380g, nabił ręcznie przy pomocy butli postawionej na jakiejś wadze 550g, stwierdził że automaty są dla laików :-D i na moja prośbę nabił odrobinę więcej oleju, póki co cisza.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Wszystkim tym, którzy mają szczelny układ i nie pomaga nabicie 460 ani 550 gram czynnika polecam sprawdzenie w jakim stanie jest chłodnica. W moim aucie (nie takim znów starym - 2009 rok) miałem bardzo zasyfioną od owadów. Potraktowałem ją sporą ilością środka do usuwania owadów (dwukrotnie) a potem dokładnie spłukałem wodą (nie myjką ciśnieniową tylko normalnie z węża). Efekt? Brak wiertarki i zupełnie inne chłodzenie wnętrza. Rada uzyskana z serwisu klimatyzacji, a nie od "nabijaczy".