Dziękuję Panowie -Dzięki Wam już zrobione
Dziękuję Panowie -Dzięki Wam już zrobione
Mam pytanie, czy to możliwe by auto faktycznie paliło więcej niż pokazuje komputer pokładowy?
Ostatnimi czasy mam nieodparte wrażenie że tak właśnie jest, fakt że głównie poruszam się w ruchu miejskim, niemniej czysto hipotetycznie co może być przyczyną zwiększonego zużycia? Jakieś uszkodzenie wtrysków, nieszczelność?
Zaznaczę że silnik trzyma prawidłowe 90st, wtryski też były pozytywnie zweryfikowane na kompie. Może zasyfiony kolektor?
Ostatnio edytowane przez Czarny Kocur ; 30-07-2015 o 21:02
Tak jest to możliwe że komputer pokazuje zafałszowane dane na temat spalania. Może zawyżać lub zaniżać. A jakie według Ciebie to wysokie spalanie?
Pokazuje średnie na poziomie 8.1l niemniej wydaje mi sie ze ostatnimi czasy robię mniej km za przysłowiową stówę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8,1l w Warszawie to super spalanie. Ja nigdy w Warszawie nie zszedłem poniżej 10l, z reguły 10,5-11.
Czyli mam syndrom drażliwego jelita![]()
U mnie po Łodzi powyżej 9l to norma. Jak mam mniej to jestem happy
Już kiedyś były pisane na forum na ten temat eseje, ale wszystko zależy od miasta i stylu jazdy. Wydaje mi się, że w Warszawie takie spalanie jak mówisz to bardzo dobry wynik.
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Ok, ale czy może być tak że komputer pokazuje te 8-9 średniego a rzeczywiście jest wyższe? chyba zrobię klasyczny test pełnego baku
Komputer to raczej wylicza spalanie na podstawie jakiegoś zdefiniowanego algorytmu. Podobnie jak zasięg. No chyba, że ktoś mnie poprawi.
Jeżeli tak jest jak myślę to jak najbardziej ma prawo się pomylić, a najbliższe prawdy będzie wówczas jak warunki będą w miarę niezmienne (czyli szybciej trasa niż miasto).
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Witam u mnie spalanie po Warszawie to jest różne, rano bez większego ruchu na odcinku ok 20km spalanie mam ok 7-7,5l ale po południu to już jest 8,5-9l no i to tylko teraz w wakacje! Bo normalnoe to wszystko rośnie o 1-2 litry