Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: Patent na cierpnącą nogę?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    Gdy miałem 156 też nie pasował mi komfort. Jakieś takie plastikowo tandetne się wydaje Polecam zmianę na 166
    Ja lekarza polecam
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Jeżeli w Alfie przeszkadza położenie / działanie pedału gazu to polecam przejechać sie Seicento mam takie służbowe i tam uczucie drętwienia odczuwalne jest po max 10 km, problem ten można rozwiązać poprzez podłożenie czegoś pod pięte (mapa klapek), chodź to lekko niebezpieczne może być, ale sprawdza się

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Może problem nie jest z autem tylko ze zdrowiem. Brak wapnia, może coś poważniejszego

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał SZRAMA2 Zobacz post
    Może problem nie jest z autem tylko ze zdrowiem. Brak wapnia, może coś poważniejszego
    Dlatego wszystkim stękającym polecam lekarza ! Może tego od cierpnącej nogi może tego od tego znacznie wyżej Diagnoza u medyków tylko!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Lesio, wybacz że uraziłem Twoje uczucia religijne. Na przyszłość nie pisz postów pijany dialektyką, to wszystkim na zdrowie wyjdzie.

Szrama - dzięki za radę, ale miałem samochodów z dziesięć i jeszcze większą ich liczbę prowadziłem, w żadnym opisany problem nie występował z takim natężeniem, dlatego stawiam raczej na wadę konstrukcyjną samochodu, nie swoją.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Nie sądzę aby 156 miała wadę konstrukcyjna bo wtedy wszyscy by w niej dretwieli a dretwiejesz ty wiec wniosek jest taki ze ty masz wadę konstrukcyjna.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Nie sądzę aby 156 miała wadę konstrukcyjna bo wtedy wszyscy by w niej dretwieli a dretwiejesz ty wiec wniosek jest taki ze ty masz wadę konstrukcyjna.
    Aha, aha.

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...much-pain.html
    http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...giulietta.html
    http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...t-just-me.html
    http://www.pistonheads.com/GASSING/t...iving+position
    http://forum.alfa156.net/forum/forum...245&PN=0&TPN=2

There was someone on the 156 forum who had to sell his car because of ankle problems apparently caused by the pedal offset...
    coś tam o rzucaniu kamieniami jak się mieszka w szklanych domach

A jako ćwiczenie praktyczne zajrzyj sobie pod kierownicę i pomierz odległości i ustawienia pedałów:

- odległość podpórki po lewej od pedału sprzęgła
    - odległość pedału gazu od miejsca w którym przewidziano oparcie dla pięty
    - siłę sprężyny pedału gazu

A jako bonus zmierz sobie odległość od oparcia fotela i wyciągnij jakieś tam wnioski.
    Ostatnio edytowane przez heliogabal ; 10-08-2015 o 08:37

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No,te linki które podałeś niekoniecznie popierają tą tezę o wadzie , w pierwszym czytamy o kierowcy który miał problem z pedałem sprzęgła, ale okazało się że ma cukrzycę (neuro i angiopatia w jej efekcie przypuszczam), i na jedną osobę zgłąszającą problem kilka zaprzeczających.
    Wiadomo, każdy ma swoje preferencje i przyzwyczajenia, jeśli 10 autami jeździłeś to żadnym chyba długo tak naprawdę (albo strasznie dużo jeździsz? - to dla kręgosłupa nie najlepsze i objawy cierpnięcia nogi jak najbardziej mogą być tego efektem).
    Ale nie dywagujmy.

Ja mam rozmiar 48 stopy, wiem że tam na dole za wiele miejsca nie ma, ale jest akurat, jak mówiłem - naprawdę długa podróż dopiero daje dyskomfort . Piętę opieram nie prosto pod gazem, tylko pod hamulcem bardziej i gazem operujemy na skos - na alfa156.net chyba to samo radzą.

Poza tym - nic w kieszeniach spodni (jak zgięty siedzisz tak długo może uciskać naczynia w pachwinie). Nic mi więcej do głowy nie przychodzi :-/

Ja niedawno miałem nieprzyjemność poruszania się (bo to nie jazda) oplem astra tego czy zeszłorocznym . O matko! tam miejsca na stopy masa, ale ruch pedałów tak nienaturalny, tak wielki skok, tak mało czułe wszystko że zmęczony po 50km wysiadałem, marząc o Alfie. Mimo większego zakresu regulacji fotela itd.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

No tak, piętę trzeba oprzeć pod hamulcem, bo inaczej to się nie bardzo da, ale to dokłada swoje parę groszy do dyskomfortu.

U mnie taki test samochodu to jazda na urlop jeden czy drugi. To daje pojęcie czy jest wygodny w długiej trasie.

Samochody kupuję często, bo ogólnie samochody lubię. Mam 42 lata, więc te 10 samochodów to żaden wyczyn. Ostatnio staram się kupować co rok - dwa, bo jeszcze dużo samochodów chciałbym sobie przetestować.

A alfa jest dla żony Gdyby nie to, to bym pewnie wymienił jeszcze parę duperel i wystawił na allegro.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Ja powiem tak : oblatałem w życiu kilka wozów i bezapelacyjnie fotel alfy trzyma mój stary kręgosłup w dsokonałym stanie bez względu na odległość. Co do nóg inaczej jest jeśli jest kierowca z metra cięty a inaczej jak ma zadatki na siatkarza/koszykarza (niepotrzebne skreślić.) . Jededyna rada to co 100 km rozprostowywanie nóg. Nikt nic mądrzejszego nie wymyślił. Jak czytam , że ktoś sobie coś podkłda pod stopy to mnie ciarki przechodzą.