Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: głuche stukanie, ale skąd!?

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie głuche stukanie, ale skąd!?

Witam. Od jakiś 2 miesięcy borykam się z awaria-niewidką. Zawieszenie sprawdzone na dwóch stacjach Aso - sprawne brak luzow itp. Tlumik ponoć był naderwany ale okazał się cały.. Oproznilem cały bagażnik, stukanie nadal jest. Na nierownosciach z bagażnika dochodzą głuche dźwięki, no ale zawieszenie całe. Zostaja tylko amorytyzatory. Czy mogą one wydawać głuche dźwięki? Nie czuje żeby auto tracilo kontakt z drogą, normalnie amory pracują, nie są sztywne, nie poca się. Warto je sprawdzić?? Ewentualnie co jeszcze może wydawać takie dźwięki skoro zawieszenie jak i układ wydechowy jest całe??
    Hejtom dziękuję.
    Pozdro

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Sprawdź czy Ci dojazdówka nie lata. Względnie coś co w niej trzymasz. Jak to nie to, to pewnie poduszki amortyzatorów. Amortyzatory raczej nie walą chociaż przy okazji warto sprawdzić ich sprawność

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Własnie wrocilem ze stacji diagnostycznej. Amortyzatory tylnie 70-75% wiec sprawne. Tłumik jednak jest do zespawania, ale watpliwa sprawa by to on był winowajca(chociaz sie okaze na dniach). Dojazdowka dokrecona na maxa, bagaznik oproznilem, a stuki nadal. Jesli pospawanie tlumika nic nie da, to pierw sprawdze poduszki.... Poduszki wymienia sie parami??

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

To na pewno poduszki. Z tyłu nic więcej nie ma co może pukać. Najlepiej parami. Ja mam obecnie monroe. Poprzednio miałem skf albo kayaba (nie były oznakowane więc nie pamiętam co to było, mechanik kupował ale mówił że jedno albo drugie) ale po pół roku się rozsypały i poszły do reklamacji. Monroe narazie trzymają

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

zobaczymy, jak pospawanie uchwytu nic nie da to nastepne poduszki dzieki

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Jak głuchy dźwięk to raczej nie poduszki, to raczej wahacz wleczony. Miałem tak w swojej 147 że z tyłu coś głucho pukało na dziurach. Wymieniłem poduszki amorów i nadal to samo, okazało się że to wahacz wleczony. Sprawdź sobie tuleje w tym wahaczu, trzeba użyć dużej siły żeby zdiagnozować tą usterkę.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ja u siebie myślałem że to wleczony a skończyło się na poduszkach. Mechanik mówił że wleczony rzadko się uszkadza a autor pisze że zawiecha sprawna

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Złakoś Zobacz post
    Jak głuchy dźwięk to raczej nie poduszki, to raczej wahacz wleczony. Miałem tak w swojej 147 że z tyłu coś głucho pukało na dziurach. Wymieniłem poduszki amorów i nadal to samo, okazało się że to wahacz wleczony. Sprawdź sobie tuleje w tym wahaczu, trzeba użyć dużej siły żeby zdiagnozować tą usterkę.
    Zawieszenie było w całości przeglądane przez dwie stacje Aso, i jest w pełni sprawne na dniach będę spawal ten tlumik to się okaże...

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Takiego scenariusza nawet nie brałem pod uwagę.. A więc... Fakt, guma do wymiany. Amory sprawne 75% więc mogły by zostać gdyby nie... To że mocowanie na amortyzatorze jest tak skorodowane że na 99% się rozsypie przy rozkrecaniu. A więc trzeba wymienić też amoryzator. A skoro prawy, to i lewy też, no a skoro nowy amor to i druga poducha nowa drodzy moi, jakie amory na tył do 147 fl.2005 rok 1.9jtdm 16v? Nie chce jakiejś taniochy nie pewnej, ale też nie chcę jakiś wynalazków najdroższych. Pozdro...

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Niefart. Ale też to przeżyłem u siebie i był wymieniany komplet. Amorki mam Monroe i poduchy teraz już tez. Były bodajże SKF ale się po pół roku rozsypały gdzie głównie autostradą jeździłem

Wyryte rantem felgi