Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Odczytanie przebiegu 159 komputerem

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Z dobrym sprawdzeniem w ASO w Częstochowie może być problem, sprawdzić sprawdzą, podstawowe rzeczy jak zawieszenie, błędy, sprawdzenie czujnikiem, reszta jest wątpliwa - nie chodzi o to że nie potrafią, ale po wizycie w kilku Częstochowskich ASO miałem mieszane odczucia co do ich wnikliwości (jestem z Częstochowy, choć obecnie tylko czasami tam bywam).

Jak będziesz naprawdę zainteresowany autem, to moim zdaniem lepiej na tym wyjdziesz jak weźmiesz dobrego mechanika od Alf i sprawdzicie razem w pierwszej lepszej stacji diagnostycznej. Na stacji dowiecie się jak wygląda zawieszenie i jak wygląda auto od spodu, mechanik sprawdzi typowe usterki oraz podepnie się pod komputer. Alfa 159 ma dosyć ciężko demontowalną osłonę silnika, więc i w ASO jest mało prawdopodobne że zajrzą pod silnik, a nic więcej ponad to co co sprawdzi mechanik + stacja diagnostyczna nie zrobią.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    Z dobrym sprawdzeniem w ASO w Częstochowie może być problem, sprawdzić sprawdzą, podstawowe rzeczy jak zawieszenie, błędy, sprawdzenie czujnikiem, reszta jest wątpliwa - nie chodzi o to że nie potrafią, ale po wizycie w kilku Częstochowskich ASO miałem mieszane odczucia co do ich wnikliwości (jestem z Częstochowy, choć obecnie tylko czasami tam bywam).

Jak będziesz naprawdę zainteresowany autem, to moim zdaniem lepiej na tym wyjdziesz jak weźmiesz dobrego mechanika od Alf i sprawdzicie razem w pierwszej lepszej stacji diagnostycznej. Na stacji dowiecie się jak wygląda zawieszenie i jak wygląda auto od spodu, mechanik sprawdzi typowe usterki oraz podepnie się pod komputer. Alfa 159 ma dosyć ciężko demontowalną osłonę silnika, więc i w ASO jest mało prawdopodobne że zajrzą pod silnik, a nic więcej ponad to co co sprawdzi mechanik + stacja diagnostyczna nie zrobią.
    A możesz kogoś polecic? Zawsze moge na warsztat do niego podjechać i po sprawie. Zależy mi na tym żeby przyjechać, ogarnac co trzeba i ewentualnie kupić bo do Czestochowy mam kawał drogi. Sam sprzedający mi mówił, że ASO AR to średnia sprawa w Czestochowie bo jak sam ją kupował to był i mu mowili ze np. tarcze są spoko a pozniej sie okazało że do wymiany i kilka innych takich smaczków, dlatego też mam mieszane uczucia.
    Ostatnio edytowane przez mamel ; 20-08-2015 o 14:39

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Wysłałem Ci info na priv.

Użytkownik Świeżak Avatar flash1pl
    Mieszka w
    Bedzin-Grodziec
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

może się komuś przyda,
    tu masz fachowców od naszych autek
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...stochowa_.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

No właśnie ich dostałem od kolegi SimnoV, ale już sie poważnie zastanawiam czy auta nie odpuścić. W Polsce 3 właścicieli, we włoszech na pewno do 2009 firma, więc było dobrze serwisowane i nic poza tym. A z tyloma właścicielami ciężko mi uwierzyć nawet w te 250 tys. No i w ogole jakiś cud, że tylko jeden błotnik malowany a reszta oryginał no ale to akurat na plus

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Przebieg jest też zapisany w innych centralkach - nie tylko w kompie silnika. Możesz sprawdzić zegary, body, jeśli to automat to i skrzynię - ostatnio przeglądałem i w co najmniej 3 miejscach był wpisany przebieg (ale nie pamiętam w których). Co ciekawe u mnie ten w silniku od kompa jest niższy o 3kkm niż wszędzie indziej i niż to co się wyświetla a komp wskazuje tylko jedno programowanie... w zeszłym roku?
    Są to dziwności różne

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Jeśli jest książka serwisowa, a bez niej i jej zweryfikowania nie wyobrażam sobie zakupu samochodu, najwiarygodniejsze jest zapytanie o przebieg w SO, w których była serwisowana, oczywiście najlepiej w tych Włoskich, a na podstawie ich wpisów, można też zweryfikować wiarygodność wpisów już z tych polskich.

Jeśli nie ma wiarygodnej książki, to odpuść, bo to jest szukanie kłopotów.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Nie zgodzę się że brak wiarygodnej książki to szukanie kłopotów - niedawno kupowałem AR 159, 99% aut nie ma wiarygodnych książek - tzn często są, ale nie da się ich zweryfikować. Ja swoją zweryfikowałem, okazało się że jest podrabiana, ale i tak kupiłem auto, tylko je bardzo dokładnie przetrzepałem.

Z tą alfą jest natomiast inny problem - nie tyle niewiarygodny przebieg, co duże prawdopodobieństwo że przebieg jest zaniżony z okolic 300 kkm. Bardzo poważnie bym się zastanowił nad zakupem, jeśli ona ma 300 kkm to za kilka lat samochód będzie dojechany na amen. Tak wielu właścicieli też może być jakąś że to nie jest niespotykana perełka...

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Nie zgodzę się że brak wiarygodnej książki to szukanie kłopotów
    Tyle, że Twoje argumenty, świadczą przeciwko tej tezie

99% aut nie ma wiarygodnych książek
    Dlatego trzeba szukać pośród tego 1%, ale to nadal nie jest argument, że kupowanie samochodu bez wiarygodnej książki, nie jest szukaniem kłopotów

tylko je bardzo dokładnie przetrzepałem.
    Na czym to trzepanie polegało?

Z tą alfą jest natomiast inny problem
    Problem jest ten sam, różnica polega jedynie na tym, nie czy, ale o ile

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Pełna wiara w książkę niewiele się różni od wiary w historie, że Pan Janusz "kupił dla syna ale syn mówi, że za szybkie" albo "kupił dla żony, ale żona mówi, że za duże".
    Historie puszcza się mimo uszu i samochód się sprawdza...
    Ja na ten przykład mam nową książkę serwisową, z Poznańskiego ASO Fiata, gdzie są wpisy, podpisy, pieczątki. Kupiłem ją (Alfę) od pracownika tegoż ASO. Nie wierzę w połowę tego, co tam jest napisane ani tego, co on mówił.