Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wawa/Lublin
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Q-tronic'08

Domyślnie

Ok, dzięki za info jeden dylemat z głowy. Dzwoniłem do gościa w Puławach, był wymieniony i malowany zderzak z przodu i malowane tylne nadkole. Sprowadzał ją prywatnie dla siebie rok temu. Serwisuje na bieżąco, ostatnio robił jakieś drobne naprawy typu górny wahacz, drążek kierowniczy itp. Książka serwisowa do 170 tys prowadzona. Co myślicie?

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

Jak masz blisko to można podlecieć. Sprawdź silniczek tylnej wycieraczki bo chyba coś z nim nie tak.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    btw odnośnie tego rodzyna co wklejałem z Bydgoszczy, przebieg uaktualnil się troche

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y8Hxp.html tj wzrósł o 50k

btw, ten mnie jakoś męczy:

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-2...600235790.html

rozumiem że kolor to pastelowy jest ?

Pieta tak to nigdy nie kupisz auta. Jedź zobacz tą drugą, może akurat, cena znośna.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Orzelek Zobacz post
    Hej, ile mniej więcej wynoszą opłaty za sprowadzenie 159 z Włoch 2.0 litra za ok 10000 euro? Czy można przyjechać nim czy potrzebna laweta?

Apropo szukania aut z Włoch:
    http://www.autosupermarket.it/it/aut...-13335200.html ładny przebieg
    Do 2000 cm3 to zdaje się 2% albo 3% wartości plus recykling. (Chyba to 2%). Powyżej 2000 cm3 wzrasta do bodajże 18%.

- - - Updated - - -

Co do sedanów to tutaj jest taki co mógłbym dla Ciebie zobaczyć bo to stolica:

http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y9bNr.html
    Jestem bardzo wybredny W końcu coś znajdę, co mi podpasuje 100%.

btw, ten mnie jakoś męczy:

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-2...600235790.html

rozumiem że kolor to pastelowy jest ?
    Ten bym pewnie brał (a przynajmniej gruntownie obejrzał) gdyby to nie był SW Fajne czerwone skórki.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Imperior
    Mieszka w
    Jelenia Góra, Głogów
    Auto
    AR 159 2,4JTD

Domyślnie

A co powiecie o tej Alfie?
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...630a5;promoted
    Bardzo dziwna sytuacja, skoro facet wkłada w auto 2 razy więcej, niż cena, za którą chce je później sprzedać
    Po zdjęciach ideał - no i przede wszystkim serwisowane chyba w najlepszym miejscu (T. Twardowski) Sądzicie, że warta ceny i ryzyka? Auto jest za granicą i nie ma możliwości obejrzenia.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Pan pisze, że 22/08 jedzie do Warszawy, więc umów się z nim gdzieś na oględziny. Wyjechał za granicę, zarabia pewnie kupę pieniędzy (skoro wydał 40.000 zł na serwis to oznacza, że zarabia trochę więcej niż tysiąc czy dwa tysiące euro). Ja bym oglądał. Jeśli faktycznie ma fabrycznie nowe wtryski i turbo (a nie regenerowane) to poważnie bym się zastanawiał jeśli odpowiada co silnik 2.4.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

A ja uwierzę w te 40 kzł z własnej kieszeni na serwis w 1.5 roku, jak zobaczę faktury.. Chyba, że ktoś np. mu przejechał bok i była robiona blacharka z ubezpieczenia... Osobiście podejrzewam, że samochód kiedyś (może jeszcze w Rzeszy) mógł mieć wypadek, bo w teksty, ze ktoś lakieruje jak tylko się pojawi ryska jakoś wierzyć mi się nie chce. Raczej przygotowanie gruntu do zaskakujacyh wskazań miernika grubości. Zawsze możesz też zadzwonić do Tomka Twardowskiego i zapytać się. Myślę, że klienta, który zrzucił milion monet nie zapomniał.

Ciekawe też jest to, że samochód wystawił na naszym otomoto, zamiast wrzucić w komis w Belgii. W sensie - jak już ustaliliśmy, gość zarabia kupę pieniędzy, więc bawienie się w sprzedaż samochodu stojacego w Belgii w Polsce, aby dostać być może 1000 albo 2000 euro więcej, brzmi jak marne wykorzystanie czasu.

Jak faktycznie jest możliwość obejrzenia na żywo to warto. Wszystko co piszę to moje wyssane z palca przemyślenia. Taki już podejrzliwy jestem.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Jak faktycznie jest możliwość obejrzenia na żywo to warto. Wszystko co piszę to moje wyssane z palca przemyślenia. Taki już podejrzliwy jestem.
    Znam człowieka, który ma 159 od kilku lat i wydał ok. 30.000 zł na serwis. Wszystko na fakturach. Znam człowieka, który pomalował 60% auta po drobnej stłuczce, bo uznał, że skoro już maluje to zlikwiduje wszystkie usterki blacharskie (w stylu lekkie wgniecenie błotnika, odpryski na masce, porysowane zderzaki i głęboką rysę na drzwiach). Właściciele Alf Romeo to specyficzni ludzie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Oczywiście, tak może być. Natomiast 30k w kilka lat to nie 40k w 1.5 (i łącznie bodajże 60k w kilka). Ale, niczego wykluczyć nie można. Tylko ogólnie spekuluję.

Fakt faktem, że jak już malować jakiś element, to najlepiej całość odświeżyć, przynajmniej kolor będzie jednolity.

Użytkownik Świeżak Avatar Imperior
    Mieszka w
    Jelenia Góra, Głogów
    Auto
    AR 159 2,4JTD

Domyślnie

A nie sądzicie, że cena bierze się z tego, że facet ma już dość dokładania do tego auta i chce się go w końcu pozbyć? Możliwe, że zauważył możliwość kolejnej kosztownej naprawy i żeby już więcej nie wydawać wystawił na sprzedaż? Możliwe, że ubezpiecza się jeśli ktoś to właśnie zauważy i będzie chciał zbić cenę? Wtedy powie, że reszta jest w salonowym stanie i będzie twardo negocjował? Ale tak naprawdę to jedynie gdybanie, trzeba obejrzeć to auto i sprawdzić...