mam kłopot z 1 biegiem wentylatorów. Zacząłem od przejrzenia eLearn'a i czytania tematów na forum. W instrukcji obsługi na stronie 237 jest opisane który przekaźnik(koło aku) za co odpowiada. U mnie okazało się, że jest inaczej niż podaje instrukcja. Na forum znalazłem, że nie tylko u mnie się to nie zgadza. I tu zaczynają się schody
Schemat z elearn'a podaje, że sa 3 przekaźniki sterowane ECU:
pin 90 ECU podaję masę na przekaźnik J30 i startują oba wentylatory na 1 biegu i każdy wentylatora ma swój opór
pin 69 ECU podaję masę na przekaźniki J31 i J32( każdy wentylator ma swój) i startują oba wentyle bez oporów - 2 bieg
U mnie mimo tego co mówi instrukcja i opis na deklu przekaźników są tylko dwa przekaźniki( metoda prób i błędów)
Czy ktoś ma może właściwy schemat tego sterowania? doszedłem do tego, że nie mam 12V na podstawie przekaźnikowej z 1 biegu i teraz nie wiem czy obie cewki przekaźników i z 1 biegi i z 2 biegu zabezpiecza ten sam bezpiecznik i który to jest ( ten z elearn jest źle podany)jaki kolor jest przewodów plusowych i jaki kolor idzie z ECU mas sterujących ...Na tym sprawnym przekaźniku z 2 biegu plus jest podany po przekręceniu stacyjki natomiast nie ma plusa na podstawie z przekaźnika 1 biegu...czy to te same obwody? może ktoś byłby tak uprzejmy i sprawdził na takim silniku które kolory ma plusowe i które z ECU...dzięki z góry
Mam alfe 156 1.9 jtd 16V dwa wentylatory