Strona 100 z 135 PierwszyPierwszy ... 5090919293949596979899100101102103104105106107108109110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1,000 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Giulietta Sprint 150 KM

Domyślnie

dzięki, to że na wyświetlaczu to wiem. Tylko ten dźwięk..., miałem wrażenie że dobiegal z różnych stron, ale widać to tylko miałem złudzenie. No, to już mi się wyjaśniło.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair

Domyślnie

Ostatnio coraz częściej pojawia mi się problem z S&S (mimo iż go nie używam). Objawem jest zmiana ikonki na wyświetlaczu z przekreślonego znaczka S&S na znaczek z wykrzyknikiem w środku. Dodatkowo po pojawieniu się wykrzyknika nie załącza się tempomat (po przekręceniu manetki tempomatu brak znaczka na tablicy wskaźników). Błąd pojawia się najczęściej po dłuższej trasie, przy jeździe miejskiej na krótkich odcinkach w zasadzie nie występuje.
    Wiem, że bez diagnostyki to wróżenie z fusów, ale być może ktoś spotkał się już z tematem?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Podladuj lub wymien accu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Exclusive 1.4MA

Domyślnie

Może jeszcze nie mam 10kkm, lecz 9.5kkm... Postanowiłem dziś podjechać i zapytać o jakiś lek na skrzypienie oparcia fotela kierowcy w mojej julce. Jakież było moje zdziwienie, gdy kierownik serwisu oświadczył, iż mają informację na temat tej przypadłości, oraz że takową usterkę w fotelach z regulacją podparcia lędźwiowego likwidują przez wymianę jakiegoś mocowania... Także 1.09 podjadę na wymianę owych części w obu siedzeniach. Czyżby cicha akcja serwisowa?

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Żadna cicha , na pierdoły nie ogłasza się wielkiej akcji serwisowej. Procedura jest taka że jeśli klient zgłasza taki problem zostaje on usuwany za pomocą zestawu naprawczego

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1,4 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał dwilk Zobacz post
    Dyskusja zaczyna rzeczywiscie przypominac starcie Rodziny Radia Maryja z reporterami TVN Uwaga

Masz racje, najlepiej zrobisz, jesli sie sam przekonasz. Nie bierzesz Alfy za zone, jedynie wiazesz sie na 3-5 lat. Bedzie cie wkur*** to sprzedasz i kupisz cos innego.
    Dalsza dyskusja ogolnikowa jest po prostu bez sensu.

Co do premium, to raczej kwestia pozycjonowania cenowego, niz jakosci wykonania. Przynajmniej w PL nie jest oferowana wersja bazowa, a po doposazeniu Astry/Golfa/Focusa do poziomu Alfy ceny robia sie bardzo porownywalne.

Jakosc wykonczenia w srodku podobna, przy wypasionych wersjach skora AR nie ma konkurencji,
    rozwiazania techniczne podobne (systemy bezp, AFL, gadzety elektorniczne)
    design srodka - Alfa gora, ale to juz bardzo subiektywnie - co kto lubi
    Silnik (MA) - bezkonkurencyjny, moooze 2.0TSI VAG jest na tym poziomie
    Zawieszenie - podobnie, kazdy z ww. ma opcje sport, jezdzilem kazdym (oczywiscie Focus schodzacej generacji) - twardo i dosc glosno - taki urok sportu
    Uklad kierowniczy: Focus gora, Astra/Golf tak sobie, podobnie jak Alfa

Nie bardzo rozumiem skad porownanie do A3/BMW 1, to inna polka cenowa, za te 30-40k mozna duuzo drozszych rozwiazan zastosowac.
    I zgadzam sie z Toba, Julka to swietne auto za przyzwoite, bardzo przyzwoite pieniadze. Ja zaplacilem 78 tys za samochod ze 170 konnym silnikiem (przelom lat), nie kupowalem z mysla o odsprzedazy tylko o radosci z jazdy. Teraz ma 55 tys. Ma typowe wady: w zimie rzeczywiscie zawieszenie trzeszczy, mialem i mam chwilami problem z zaciekajaca tylna klapa. Sam bede musial ja chyba naprawic bo ASO upieralo sie ze nie jest to wina uszczelki przy wycieraczce ale gumek i ciagle walczy z gumkami a na forum ew byla taka sugestia. Ale reszta ok. Jak obejrzy sie wnetrze widac ze sa tam oszczednosci. Ja o Julke (wnetrze) nie dbam a daje rade (3 lata). Mechanike ma zadbana, olej co pol roku. Sadze ze jest ok

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Usterki do 17500 km.

- piszczące hamulce z tyłu.
    - lusterka zewnętrzne trzęsą się bardzo przy 140 km/h
    - lusterko wewnętrzne podobnie - z tym, że od systemu wentylacji.
    - trzeszczą boczki na drzwiach przednich oraz głośniki (Bose)
    - Skrzypi podsufitka (przeszklony dach)
    - czujniki parkowania z przodu (fabryczne) po ok. 1h jazdy w deszczu piszczą sygnałem ciągłym. Są wówczas nie do zniesienia.
    - parują przednie reflektory. To zauważyłem zimą podczas deszczu. Porobiłem zdjęcia, ale wrocławskie ASO twierdzi, że tak powinno być.
    - sporadycznie problemy z odczytem muzyki z USB (uconnect 5")
    - coś zaczyna stukać z okolic bagażnika, ale jeszcze nie namierzyłem co.

Więcej grzechów nie pamiętam.
    Nie jest tak źle, głównie drobiazgi.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Cytat Napisał Arch_i Zobacz post
    Hejka,
    Moja Julka jak do tej pory sprawia się bez żadnych kłopotów. Mam tylko jeden denerwujacy przypadek: mam taki efekt skrzypienia skory przy kierownicy. Uslyszalem to pierwszy raz 3-4 dni temu. Nie wiem jak tego sie pozbyc. Gdzies o tym czytalem na forum ale nie moge znalezc interesujacego mnie watku. Moze wiecie jak temu zaradzic?
    U mnie też skrzypiało, ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadzało. Ale dzisiaj wymieniali mi przełączniki w kierownicy i skrzypienie ustało.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Co do:

Standardowa usterka, wymieniają cale lusterko w ASO.

- trzeszczą boczki na drzwiach przednich oraz głośniki (Bose)

Również standard, ASO da radę poprawić niemniej problem pojawia się sam co jakiś czas i sam znika. Niemniej pojawia się rzadko, wiec mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza

- Skrzypi podsufitka (przeszklony dach)

Jak na gwarancji zgłoś do ASO, przesmarują Ci prowadnice. Po prostu w momencie jak jest otwarty dach smar idealnie wiąże się z kurzem jaki dociera z zewnątrz. A że w prowadnicach są elementy plastikowe to piszczą jak mechanizm jest suchy lub zapiaszczony. Zobacz również czy Ci nie wpadło coś w prowadnice szklanego dachu lub w przestrzeń obok prowadnic. Przed smarowaniem prowadnic ( polecam pędzelek i smar litowy ) trzeba dokładnie wyczyścić prowadnice ze starego smaru.

- parują przednie reflektory. To zauważyłem zimą podczas deszczu. Porobiłem zdjęcia, ale wrocławskie ASO twierdzi, że tak powinno być.

U mnie też czasami widać lekkie zakurzenie od środka lampy w momencie jak świeci xenon. Chyba TTTM (czyli ten typ tak ma), nie zauważyłem aby w jakikolwiek sposób przeszkadzało to w jeździe lub rozpraszało strumień światła. Tak BTW oświetlenie ( bixenony skrętne ) w Giuliecie są znakomite.

- coś zaczyna stukać z okolic bagażnika, ale jeszcze nie namierzyłem co.

Sprawdź czy masz dobrze zatrzaśnięty fotel na oparciu ew. czy nie ma tam gdzieś luzu. Ew. może pukać jakiś element w kole zapasowym ( klucz, hak do holowania) lub może być ono niedostatecznie dokręcone.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Co do:

Standardowa usterka, wymieniają cale lusterko w ASO.
    Ja nie wiem czy moje się trzęsą...

Ktoś może pomóc w identyfikacji przed- i po- poprawce lusterek? Przy 80-100 trochę "gwiżdżą", czy się trzęsą... Trochę tak, ale pytanie ile to trochę.