Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Zarowki pod drzwiami- LED?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Majkelek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 CF2 `2000

Domyślnie

Bezpiecznik powinien być od dwóch naraz i jak go wywali to nie ma obydwu, a być może zostają awaryjne (tak obstawiam). Natomiast co do przekaźnika to pojęcia nie mam.. On jest tam pod nagrzewnicą ? Tam gdzie te boczki przy nogach ? Jeśli tak to można sprawdzić przy okazji czy nic nie cieknie na niego, jeśli nie jest okopcony to połowa sukcesu, natomiast mogło paść coś w środku w nim dlatego świruje z jednym kierunkiem. Wygląda tak :

http://allegro.pl/przekaznik-kierunk...647259886.html

Lecz ja stawiam raczej na jakieś zwarcie w wiązce, jakby gdzieś wilgoć się dostawała..

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Fable
    Mieszka w
    ok. Opola
    Auto
    Alfa Romeo 166, 2.4 JTD- 150KM, 2003r.

Domyślnie

Aha teraz patrzę i pod kierownicą są 2 bezpieczniki od kierunkowskazów a przekaźnika tam nie ma tylko jest jakiś przerywacz świateł kierunkowskazów/awaryjnych, taka czarna kostka kwadratowa. Chyba, że on jest przekaźnikiem ale nie wygląda tak jak z allegro co podałeś linka.
    A czy gdy podjadę do elektryka samochodowego to znajdzie gdzie tkwi problem? :/

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Zapewne to przerywacz właśnie tam pod kierownicą, a przekaźnik siedzi przy nogach pod nagrzewnicą.

Pewnie elektryk znajdzie, pomierzy prąd itd., tylko żeby Ci nie rozbierał pół auta, nie połamał jakichś plastików przy tym, a także nie uziemił Ci auta na dłuższy czas.. No i nie wiadomo ile sobie zażyczy za taką operację.. Mi to wygląda na jakieś zwarcie, dlatego od razu pali Ci żarówkę. Jak włożyłeś tę nową zwykłą, to nie było słychać nic w kabinie, albo czuć jakiegoś zapachu spalenizny ? Ew. czy przy samej żarówce kierunku nie było czegoś czuć / słychać ?

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

Ze względu na pogodę dzisiaj się tam nie bawiłem długo, ale ogólnie zobaczyłem te bezpieczniki i jest ok wszystko. Jak będe miał czas i pogoda dopisze to rozbiore te boczek i zobacze co jest z tym przekaźnikiem.
    Ale powiedzmy, że będzie wszystko ok z nim i problem siedzi tak jak mówisz w zwarciu po tej stronie gdzie kierunek nie działa. Wtedy pozostaje mi tylko dać do elektryka prawda?

Cytat Napisał Majkelek Zobacz post
    Jak włożyłeś tę nową zwykłą, to nie było słychać nic w kabinie, albo czuć jakiegoś zapachu spalenizny ? Ew. czy przy samej żarówce kierunku nie było czegoś czuć / słychać ?
    Nie zwróciłem uwagi na to dlatego, że jak wszystko zamontowałem to włączyłem awaryjne i obszedłem cały samochód zauważając, ze nie działa jeden :/ aha i chciałbym zaznaczyć, że żarówka nie była nowa, tylko już używana ale z drugiej strony i działało do chwili przełożenia jej.

żarówka ma ok. 45mm(bardzo dokłądnie nie idzie tego zmierzyć, przez nie równość żarówki) ale patrząc na google to są 43mm więc to będzie chyba to.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Fable Zobacz post
    Ze względu na pogodę dzisiaj się tam nie bawiłem długo, ale ogólnie zobaczyłem te bezpieczniki i jest ok wszystko. Jak będe miał czas i pogoda dopisze to rozbiore te boczek i zobacze co jest z tym przekaźnikiem.
    Ale powiedzmy, że będzie wszystko ok z nim i problem siedzi tak jak mówisz w zwarciu po tej stronie gdzie kierunek nie działa. Wtedy pozostaje mi tylko dać do elektryka prawda?

Nie zwróciłem uwagi na to dlatego, że jak wszystko zamontowałem to włączyłem awaryjne i obszedłem cały samochód zauważając, ze nie działa jeden :/ aha i chciałbym zaznaczyć, że żarówka nie była nowa, tylko już używana ale z drugiej strony i działało do chwili przełożenia jej.

żarówka ma ok. 45mm(bardzo dokłądnie nie idzie tego zmierzyć, przez nie równość żarówki) ale patrząc na google to są 43mm więc to będzie chyba to.
    Jeśli bezpieczniki w porządku, to dla świętego spokoju sprawdź tam na dole, przy nogach. Odkręcasz najlepiej z prawej strony (powinna być śrubka z plastikowym łebkiem na krzyżak), potem wysuń ten boczek w kierunku ściany grodziowej i do siebie. Jak zdejmiesz boczek to sprawdź czy nie czuć żadną spalenizną, czy nie jest nigdzie nic tam mokre, a także jak zlokalizujesz ten przekaźnik zielony, to wyjmij go najlepiej, jeśli nic z niego nie czuć, styki nie będą zaśniedziałe, to wątpię żeby był walnięty.. Skoro żarówka świeciła na chwilę, to najlepiej sprawdzić wiązkę i myślę, że żebyś samemu nic nie uszkodził, to lepiej oddać do kogoś zaufanego.

Chyba, że włóz tam jeszcze raz żarówkę zwykłą W5W nawet może być biała i zobacz czy jej zaraz nie spali. Jeśli spali to ewidentnie problem leży po stronie wiązki od kierunku danej strony.

Dostępne są największe 41mm u tego gościa, u którego będziesz brał te diody do kierunków (można podgiąć te 2mm lekko te blaszki z lampki w bagażniku i powinna pasować, gdyż ja tak robiłem w słonecznikach). I weź sobie od niego minimum 2 sztuki, bo te żarówki w bagażniku dostają po dupie

http://allegro.pl/rurka-41mm-c5w-c10...785003010.html
    Ostatnio edytowane przez Majkelek ; 06-09-2015 o 15:58

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

Tak ja juz kiedyś boczek odkręcałem ale pod nogami pasażera, prosta rzecz do wykonania ok może jeszcze dziś mi się będzie chciało( w niedziele jestem bardzo leniwy, więc nie oczekuj ode mnie wiele )

Skoro żarówka świeciła na chwilę
    Żarówka która się przepaliła nie świeciła ani na chwilę po tej stronie gdzie już poprzednia nie świeciła.

Dostępne są największe 41mm u tego gościa, u którego będziesz brał te diody do kierunków (można podgiąć te 2mm lekko te blaszki z lampki w bagażniku i powinna pasować, gdyż ja tak robiłem w słonecznikach).
    Aha to spróbuje to odgiąć chyba, że w wolnym czasie poszukać takiego sprzedającego by miał obie pasujące(kierunek i z bagażnika LED).

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Tak ja juz kiedyś boczek odkręcałem ale pod nogami pasażera, prosta rzecz do wykonania ok może jeszcze dziś mi się będzie chciało( w niedziele jestem bardzo leniwy, więc nie oczekuj ode mnie wiele )

Żarówka która się przepaliła nie świeciła ani na chwilę po tej stronie gdzie już poprzednia nie świeciła.

Aha to spróbuje to odgiąć chyba, że w wolnym czasie poszukać takiego sprzedającego by miał obie pasujące(kierunek i z bagażnika LED).
    Właśnie od pasażera najlepiej sprawdzić, bo jest lepszy dostęp, dlatego napisałem z prawej strony ? BTW Masz jeszcze tę oryginalną śrubkę ?

A dochodzi tam w ogóle prąd ? Masz miernik, czy kontrolkę, żeby sprawdzić czy jest prąd w gnieździe żarówki ?

Wątpię, żebyś znalazł gdzie indziej, bo tę krótką pomarańczową LED do kierunków to ma tylko jeden facet i właśnie on ma C5W do bagażnika 41mm, a maksymalnie na innych aukcjach jest 42mm, więc ten 1mm to kwestia albo pomiaru, albo wielkości tego trzpienia, na szczęście da się odginać te blaszki i działa

Zamawiałeś już te C5W 39mm do słoneczników od tamtego RABEL-a ?
    Ostatnio edytowane przez Majkelek ; 06-09-2015 o 17:00

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

aha nie zwróciłem uwagi, że napisałeś z prawej strony. Ale to obojętnie gdzie odkręcę i znajdę ten przekaźnik?
    co do śrubki to nie mam pojęcia, odkręcałem już dawno.. nie pamiętam

jakiś miernik mam ale ja się w ogóle na elektryce nie znam, może to śmieszne ale naprawdę nie będe wiedział co robie hah, ale to co mogę się domyślić to jeśli przepaliło żarówkę i jeszcze zrobiło ją czarną to chyba prąd musi być, bo niby z jakiego fakty tak by się stało?

Wątpię, żebyś znalazł gdzie indziej, bo tę krótką pomarańczową LED do kierunków to ma tylko jeden facet i właśnie on ma C5W do bagażnika 41mm
    tylko pamiętaj, że ja mam tam teraz żarówkę 10W, a więc czy C5W będzie dobra?
    Tak jak pisałem wcześniej, zamówiłem wszystko to o czym pisałeś mi w poście

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

aha nie zwróciłem uwagi, że napisałeś z prawej strony. Ale to obojętnie gdzie odkręcę i znajdę ten przekaźnik?
    co do śrubki to nie mam pojęcia, odkręcałem już dawno.. nie pamiętam

jakiś miernik mam ale ja się w ogóle na elektryce nie znam, może to śmieszne ale naprawdę nie będe wiedział co robie hah, ale to co mogę się domyślić to jeśli przepaliło żarówkę i jeszcze zrobiło ją czarną to chyba prąd musi być, bo niby z jakiego fakty tak by się stało?

tylko pamiętaj, że ja mam tam teraz żarówkę 10W, a więc czy C5W będzie dobra?
    Tak jak pisałem wcześniej, zamówiłem wszystko to o czym pisałeś mi w poście
    Przekaźnik powinieneś znaleźć, a na pewno zobacz czy nie ma tam wilgoci. I ciekawe czy masz taką śrubkę, bo każdy z reguły nie ma

Prąd w takim razie faktycznie jest, skoro coś spaliło żarówkę, nie pomyślałem o tym Skoro się nie znasz na elektryce, to lepiej będzie faktycznie fachowcowi dać, tylko jakiemuś zaufanemu w miarę..

Co do żarówek, to najważniejsze jest zasilanie, czyli 12V, a to ma każda żarówka. Tam w oświetlenie sufitu też szły zwykłe halogenowe 10W, a te które teraz (i które zamówiłeś) mam LED-owe mają 4W, natomiast LED ma inny przelicznik mocy, także spokojnie wystarczają, a przy tym zużywają mniej energii

Te z lewej strony fotki to te które zamówiłeś i mam obecnie, a po prawej są stare, które miały mniej LED-ów i słabiej świeciły. Tak, przetestowałem ich wiele
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20150312_134912.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	68.1 KB
ID:	177459  

Mieszka w
    ok. Opola
    Auto

Domyślnie

Dopiero teraz jak otworzyłem ten temat wyświetliło mi zdj. tej śrubki i wiesz co. Jak dobrze pamiętam to mam właśnie taką

Faktycznie lepiej świeci i dobrze, że ją zamówiłem. Heh nom musiało być dużo tych żarówek
    A z tą mocą to faktycznie nie muszą mieć tyle samo, bo teraz mi się przypomniało jak zamawiałem do pokoju świetlówki ledowe i porównywałem z mocą zwykłych