Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Panowie co to za błędy w moim pająku? Ktoś mógłby rozszyfrować :)Doda

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie Panowie co to za błędy w moim pająku? Ktoś mógłby rozszyfrować :)Doda

Jak w temacie. W końcu udało mi się podpiąc pod Spiderka i odczytać błędy. Tylko nie wiem co i jak za to się zabrać.

Dodatkowo świeci się cały czas marchewka. Napewno to nie jest wina świec i kabli bo przełożyłem to ze starego uszkodzonego silnika gdzie tego błędu nie było. Czy to wina wtryskiwaczy?

- - - Updated - - -

Ostatni błąd po skasowaniu już nie występuje.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	błędy.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	89.1 KB
ID:	177479  
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Jak w temacie. W końcu udało mi się podpiąc pod Spiderka i odczytać błędy. Tylko nie wiem co i jak za to się zabrać.

Dodatkowo świeci się cały czas marchewka. Napewno to nie jest wina świec i kabli bo przełożyłem to ze starego uszkodzonego silnika gdzie tego błędu nie było. Czy to wina wtryskiwaczy?

- - - Updated - - -

Ostatni błąd po skasowaniu już nie występuje.
    Czujnik fazy rozrządu (umieszczony przy kole napędowym wałka wydechowego) - sprawdzić złącze, przeczyścić, wymiana wymaga rozmontowania napędu rozrządu;
    elektrozawór sterujacy EGR (gdy zdemontowany EGR i brak zaworu bedzie błąd ale nie zapali "marchewki".
    Poszukaj na forum, na temat czujnika fazy.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Dzięki za informacje
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Koledzy mam pytanie. Czy po swapie silnika mogl trwale zapisac sie blad marchewki?
    Zaistniala taka sytuacja ze wszystko zostalo sprawdzone. Wszystko jest sprawne. Wszystkie czujniki itd. Alfe przekopali znajomi mechanicy. Byly podkladane inne czujniki i sa sprawne. Spider sie nie zbieral bo rozrzad byl przestawiony. Teraz jedt ok. Ale marchewka nadal swieci. Nie idzie jj wykasowac bo przy kazdorazowym kasowaniu na desce tylko mignie. Bład wyglada na trwaly. Ale czy to jest mozliwe? Poprawcie mnie lub doradzcie. Alfa jezdzi normalnie. Prawidlowo.
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Koledzy mam pytanie. Czy po swapie silnika mogl trwale zapisac sie blad marchewki?
    Zaistniala taka sytuacja ze wszystko zostalo sprawdzone. Wszystko jest sprawne. Wszystkie czujniki itd. Alfe przekopali znajomi mechanicy. Byly podkladane inne czujniki i sa sprawne. Spider sie nie zbieral bo rozrzad byl przestawiony. Teraz jedt ok. Ale marchewka nadal swieci. Nie idzie jj wykasowac bo przy kazdorazowym kasowaniu na desce tylko mignie. Bład wyglada na trwaly. Ale czy to jest mozliwe? Poprawcie mnie lub doradzcie. Alfa jezdzi normalnie. Prawidlowo.
    Kolego, nie ma "trwale" zapisanych błędów w sterowniku. Jeśli po skasowaniu powraca, to jest do usunięcia usterka powodująca błąd.
    Nie piszesz jaki to błąd jest zapisany.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Bład czujnika wałka rozrzadu.
    Ale czujnik jest sprawny. Bo sprawdzali.
    Byly tez podmieniane swiece i kable. Czujnik walu. Wszystko jest ok.
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Bład czujnika wałka rozrzadu.
    Ale czujnik jest sprawny. Bo sprawdzali.
    Byly tez podmieniane swiece i kable. Czujnik walu. Wszystko jest ok.
    Błąd czujnika fazy rozrządu -przyczyny-
    a)źle ustawiony rozrząd (nieprawidłowe blokady wałków),
    b) uszkodzony czujnik lub przewody do ECU.
    Kontrola błędu na zapłonie bez uruchomienia silnika - po skasowaniu powraca - uszkodzony czujnik lub uszkodzone przewody w wiązce do ECU;
    jeśli błąd się skasował i pojawia się dopiero po uruchomieniu silnika to przestawiony wałek wydechowy.
    Ciekaw jestem jak sprawdzali czujnik fazy rozrządu - do tego trzeba podłączyć oscyloskop i synchronizować go czujnikiem wału.

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Błedu nie da sie w ogole skasowac. po skasowaniu jest mrugniecie marchewki i nadal swieci. Sprawdzali chyba samym oscyloskopem. Ale podmienial czujnik walka z drugiego silbika w ktorym wszystko bylo ok i marchewka nadal swieci. Rozrzad byl przestawiony o jeden ząbek. Ustawili go poprawnie. Juz rece opadają. Chyba oleje to i bede jezdzil z marchewką.
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Stanlizak napisał co to może być - uszkodzony obwód. Poza tym, czujnik może być sprawny a same kółko, z którego odczytuje lekko wyboczone i stąd błędy odczytu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Błedu nie da sie w ogole skasowac. po skasowaniu jest mrugniecie marchewki i nadal swieci. Sprawdzali chyba samym oscyloskopem. Ale podmienial czujnik walka z drugiego silbika w ktorym wszystko bylo ok i marchewka nadal swieci. Rozrzad byl przestawiony o jeden ząbek. Ustawili go poprawnie. Juz rece opadają. Chyba oleje to i bede jezdzil z marchewką.
    Uszkodzenie wiązki przewodów do czujnika do ECU (schemat odpiąć wtyczkę od ECU i sprzwdzić przewody), gorsza wersja uszkodzenie ECU.
    Jeśli to sterownik M2.10.3 to obwód tego czujnika ma być:
    złącze czujnika noga nr 1 - po zapłonie + 5V podawane z ECU z nogi 12 przewód szaro/czerwony;
    złacze czujnika noga nr 2 - sygnał - do ECU noga nr 8 przewód brązowo/zielony;
    złącze czujnika noga nr 3 - masa
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 04-02-2016 o 07:35