Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Orzelek Zobacz post
    hehe widzę że nowa oferta ma spore zainteresowanie, dlatego pytałem o stronę superalfa.pl.
    Zastanawia mnie fakt po co ktoś wymienił tarcze, klocki, nabił klimę, zmienił olej itd... fakt może robią to by podnieś cenę ale możliwe że auto miało już teoretycznego nabywcę który znalazł "wady ukryte".
    Superalfa dobrej prasy tutaj nie ma. Mieli kilka wtop (straszenie prawnikami i inne takie). Ale generalnie starają się sprzedawane auta odgruzować i przygotować w nich wszystko tak, żeby nie dało się przyczepić na miejscu. Stąd często mają powymieniane różne poważne rzeczy. Nie ściągają ostatnich trupów i złomów, mają niezłą selekcję wstępną. Traktować trzeba jak każdy inny komis, bez taryfy ulgowej. Ale przynajmniej auta nie są składane z dwóch. Pewna uwaga – znają się dobrze z ASO i kilkoma warsztatami na miejscu, więc warto przyjechać z kimś z zewnątrz kto sprawdzi auto. Ja bym nie skreślał (mimo złej prasy tutaj), ale też bez taryfy ulgowej. Parę osób jest zadowolonych z zakupów. Ale komuś rozleciał się silnik źle poskładany przed sprzedażą.

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Pierwszy : kto robi 5 tysięcy przez sprzedażą rozrząd ? Problemy były ?
    Lubisz domniemywać na podstawie szczątkowych informacji. Inna sprawa, że rzadko trafia się Alfa przy której nic się nie dzieje. Wiele osób sprzedaje auta gdy traci cierpliwość do ich naprawiania. Taka mój smutny wniosek z oglądania różnych modeli aut. Szczególnie diesli. Różnych marek.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 08-09-2015 o 20:02

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Lubisz domniemywać na podstawie szczątkowych informacji. Inna sprawa, że rzadko trafia się Alfa przy której nic się nie dzieje. Wiele osób sprzedaje auta gdy traci cierpliwość do ich naprawiania. Taka mój smutny wniosek z oglądania różnych modeli aut. Szczególnie diesli. Różnych marek.

Lubię domniemywać ? Do się rzuca w oczy Kto ładuje kasę w auto, które sprzedaje za miesiąc, dwa czy trzy. No ale może ktoś chciał podnieść standard kto wie, mniej wydatków dla przyszłego nabywcy.

- - - Updated - - -

Lubię domniemywać ? Do się rzuca w oczy Kto ładuje kasę w auto, które sprzedaje za miesiąc, dwa czy trzy. No ale może ktoś chciał podnieść standard kto wie, mniej wydatków dla przyszłego nabywcy.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Odwrócę trochę tą dyskusję. Wolę kupić auto od gościa, który zrobił niedawno serwis i wiadomo co wymienił, kiedy i jaka jest najświeższa historia, niż kupić auto wygrzebane z tureckiego komisu, odczyszczone w Polsce i odpicowane na sprzedaż. Jeśli gość jeździ tyle co ja, to duży serwis zrobił późną wiosną, przyszykował auto na wakacje, żeby spędzić je bezpiecznie w sprawdzonym samochodzie. Pewnie prowadzi jakąś małą działalność gospodarczą i każda faktura to koszt (i dodatkowo możliwość odliczenia VAT), więc realnie za ten serwis zapłacił 1000 zł. Widać, że nie jest centusiem i nie skąpił na utrzymanie auta. Po wakacjach uznał, że już czas na wymianę auta, którym jeździ wiele lat.

Tak wiem, historia trochę nierzeczywista i niemożliwa w polskich warunkach. Ale takie auta czasem się zdarzają. Na pewno niedawny serwis nie jest dla mnie wadą auta.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 08-09-2015 o 20:33

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Odwrócę trochę tą dyskusję. Wolę kupić auto od gościa, który zrobił niedawno serwis i wiadomo co wymienił, kiedy i jaka jest najświeższa historia, niż kupić auto wygrzebane z tureckiego komisu, odczyszczone w Polsce i odpicowane na sprzedaż. Jeśli gość jeździ tyle co ja, to duży serwis zrobił późną wiosną, przyszykował auto na wakacje, żeby spędzić je bezpiecznie w sprawdzonym samochodzie. Pewnie prowadzi jakąś małą działalność gospodarczą i każda faktura to koszt (i dodatkowo możliwość odliczenia VAT), więc realnie za ten serwis zapłacił 1000 zł. Widać, że nie jest centusiem i nie skąpił na utrzymanie auta. Po wakacjach uznał, że już czas na wymianę auta, którym jeździ wiele lat.

Tak wiem, historia trochę nierzeczywista i niemożliwa w polskich warunkach. Ale takie auta czasem się zdarzają. Na pewno niedawny serwis nie jest dla mnie wadą auta.
    Być może, ale to wersja optymistyczna. A mógł bys skompilować wersję pesymistyczną ?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Wersja pesymistyczna to taka, w której nabywca kupuje samochód, wymienia olej i filtry, a potem jeździ do oporu bez jakichkolwiek inwestycji. Potem picuje auto z wierzchu i sprzedaje, ponieważ uważa, że wymiana rozklekotanego zawieszenia na dobrych podzespołach czy wymiana rozrządu to gra niewarta kilku stówek. Znam sporo takich ludzi.

U siebie wymieniłem rozrząd i zawias lewy przód 10 tys. km przed sprzedażą auta. To też dziwne i podejrzane? Filtr paliwa za 170 zł (!) wymieniłem 2 m-ce przed wystawieniem auta.
    Po takich komentarzach czuję się jeszcze bardziej jak instytucja charytatywna. :-D
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    U siebie wymieniłem rozrząd i zawias lewy przód 10 tys. km przed sprzedażą auta. To też dziwne i podejrzane? Filtr paliwa za 170 zł (!) wymieniłem 2 m-ce przed wystawieniem auta.
    Po takich komentarzach czuję się jeszcze bardziej jak instytucja charytatywna. :-D
    W Twoim przypadku to insza inszość wymieniłeś rozrząd bo Twoje auto mogło stać z rok na allegro i do tego czasu stary pasek mógł sparcieć.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wawa/Lublin
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Q-tronic'08

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Z tego co rozmawiałem z gościem to zmusiła go do sprzedaży sytuacja i jakby nie musiał sprzedać to by jej nie sprzedawał i prosił, żeby nie pytać dlaczego sprzedaje. Poza tym jest właścicielem auta tylko kilka miesięcy co może tłumaczyć to, dlaczego ostatnio wymienił rozrząd. Albo faktycznie sytuacja zmusiła, albo na przeglądzie wyszła jakaś spora naprawa do zrobienia. Nie ma co gdybać, Jutro jadę oglądać, jak będzie spoko to zabiorę do ASO i zobaczymy co powiedzą. Dzięki za pomoc.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Ledzio Zobacz post
    Dzięki za odpowiedzi. Z tego co rozmawiałem z gościem to zmusiła go do sprzedaży sytuacja i jakby nie musiał sprzedać to by jej nie sprzedawał i prosił, żeby nie pytać dlaczego sprzedaje. Poza tym jest właścicielem auta tylko kilka miesięcy co może tłumaczyć to, dlaczego ostatnio wymienił rozrząd. Albo faktycznie sytuacja zmusiła, albo na przeglądzie wyszła jakaś spora naprawa do zrobienia. Nie ma co gdybać, Jutro jadę oglądać, jak będzie spoko to zabiorę do ASO i zobaczymy co powiedzą. Dzięki za pomoc.
    No to mniej więcej jakaś informacja jest. Jeśli jest coś poważniejszego to lepiej żebyś to znalazł.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krzykawka / Olkusz
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Ledzio Zobacz post
    Daj znac jak poszło Ja jak ostatnie auto kupiłem od gościa co go sytuacja zmusiła do sprzedania to dołożyłem drugie tyle co wartosć samochodu przez okres jazdy nim...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Orzełek i tu by się zgadzało, sytuacją właśnie było to że trzeba było dołożyć drugą wartość samochodu też bym sprzedawał .