@Misiu, ryzyko zawsze istnieje, jako że nie jest to rozwiązanie "serwisowe" a pewna improwizacja - jestem tego świadom i myślę, że każdy zdaje sobie z tego sprawę. Kwestia indywidualna czy podejmować się tego samemu.
Niemniej, zakłady wulkanizacyjne sobie z tym radzą, kwestia ceny i popytania w kilku punktach.
Jeśli to jest oryginalna śruba z ASO, z obrotowym kołnierzem - będzie to utrudnione. Inne typy być może udałoby się odkręcić tego typu nasadką, ale cena też zwala z nóg:
![]()
Takie oto felgi posiadam z takimi śrubami....
@MarcinM, wyglądają na śruby oryginalne (tak jak tutaj http://allegro.pl/sruby-zabezpieczaj...647101034.html). Na śrubę (prawa góra) założony jest jeszcze aluminiowy dekielek, który można zdjąć plastikowym grzybkiem z zestawu, lub kombinować śrubokrętem (widzę, że już ktoś grzebał, bo jest wklęsły). Śruba będzie miała najpewniej kołnierz obrotowy - nabijanie może nie pomóc.
Lich dzięki. Część tych dekielków juz nie było jak kupowałem auto. Tylko raczej cztery śruby nic mi nie dadzą bo mam ich 5X4Chyba, ze masz na myśli dwa klucze, które są w zestawie aby móc odkręcić oryginalne śruby...tylko czy te klucze na pewno pasują
![]()
A pytałeś się poprzedniego właściciela?
Niestety kupiłem w salonie Volvo w Warszawie gdzie klient kupił nowy a zostawił alfę w rozliczeniu i wyjechał sobie do Hiszpanii bo stamtąd pochodzi...
Faktycznie widzę ciężka sprawa. Nie da rady czegoś dospawac i odkręcić?
Nie wiem, nie mam już pomysłu na to....
No to może niech to obejrzy ogarnięty fachura od spawarki to może da rade to szarpnac.