Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: [156] CENTRALKA PILOT jak zrobić ?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Mhm no właśnie tak myślałem, problem w tym, że u mnie CODE nie ma w wersji 1.7.1... Jest opcja CENTRAL LOCK.

UPDATE:

Pokombinowałem i za pośrednictwem AlfaOBD + kabel KKL z przełącznikiem da radę programować kluczyki. Niestety problem jest chyba w drugim pilocie, który chciałem zaprogramować, bo niby się programuje, ale samochód na niego później nie reaguje.
    Pierwszy pilot (ma uszkodzony przycisk otwierania drzwi, bagażnik działa) po ponownym zaprogramowaniu śmiga.

UPDATE2:

Czy jeśli mam na grotach obu kluczyków cyfrę 3 to oznacza to CODE3?
    Jeśli bym chciał kupić inny kluczyk, przełożyć swój grot i pastylkę, a zostawić elektronikę i zaprogramować to oznaczenie CODE na tym zakupionym kluczyku ma znaczenie?
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 24-03-2015 o 20:08

Użytkownik Embrion Avatar plnt
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    156 SW 1,9 JTD 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Teraz sprawdzałem i ścieżka wygląda tak:

1. Uruchamiasz AlfaOBD
    2. Łączysz się na poziomie CODE z menu START
    3. Wybierasz z górnego menu opcję ACTIVE DIAGNOSTIC i tam logujesz się za pomocą kodu z karty
    4. Dopisujesz klucze procedurą STORE KEYS, która jest właśnie w tym menu powyżej

Tylko wszystkie klucze muszą mieć transponder IMMO z Twojej alfy i sprawne układy, bo jeśli któregoś nie dopiszesz, to zostanie wykasowany.
    To ja się dołączę z kilkoma pytaniami.
    Zacznę od tego, że mam AlfaOBD w wersji 1.8 i ustawiłem polski interfejs. Druga rzecz, to u mnie można się połączyć oddzielnie z centralnym zamkiem i oddzielnie z immo (niestety z tym drugim jak na razie tylko teoretycznie). Kable i soft mam dopiero od kilku dni i jeszcze nie zagłębiałem się w szczegóły.

Teraz pytania:
    Czy do programowania pilotów wystarczy kod z karty kodów (pięciocyfrowy), czy konieczne jest posiadanie tych dodatkowych kodów do pilotów o których wspomina się w wielu innych wątkach (cześciocyfrowe)?
    Czy wykasowane wcześniej piloty/klucze można ponownie dopisać do centralnego zamka?

Dlaczego o to pytam? Mam dwie Alfy 156 i w obu po parze kluczyków (czyli dwa komplety), ale w obu przypadkach tylko jeden kluczyk jest sprawny, a w drugim można użyć tylko bagnetu do mechanicznego otwarcia zamków (ewentualnie odpalić awaryjnie z kartą kodową). Tak w jednym, jak i w drugim samochodzie kluczyk, który był traktowany jako zapasowy i pewnie leżał gdzieś w szufladzie, nie działa. Alfy mają różne roczniki i wersje (przedlift/polift) i pochodzą z różnych krajów, więc wg mnie to jakaś przypadłość. Podejrzewam, że używane na co dzień kluczyki się rozprogramowały, a w serwisie zaprogramowano je ponownie bez udziału zapasowych (bo akurat nie było ich pod ręką, nie można było znaleźć, itp.) więc je wykasowało. Do tego wykasowane zostały tak piloty, jak i pastylki immo.

Jeżeli nie jest możliwe przywrócenie oryginalnych kluczyków do centralek, to chciałbym przynajmniej uruchomić same piloty poprzez zamianę krzyżowo między alfami i zaprogramowanie ich do centralek. Jest to o tyle ważne, że w tej nowszej jest alarm i pomimo otwarcia drzwi kluczykiem, jeżeli nie zostanie on rozbrojony z pilota, to można odpalić silnik jedynie na przejazd 2 km (co dziwne syrena nie wyje). Jak wiadomo te piloty mają słabe mikroprzełączniki, więc padnięcie pilota jest tylko kwestią czasu, a bez rezerwowego można zostać z problemem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Czy jeśli mam na grotach obu kluczyków cyfrę 3 to oznacza to CODE3?
    Jeśli bym chciał kupić inny kluczyk, przełożyć swój grot i pastylkę, a zostawić elektronikę i zaprogramować to oznaczenie CODE na tym zakupionym kluczyku ma znaczenie?[/QUOTE]

Już Ci pisałem, żebyś kupił kluczyk od 156 SW po FL. Nie ma tam innego układu, niż Ty masz.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 24-03-2015 o 20:34 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

To nie mi to pisałeś, ale OK.
    Na razie spróbuję z pilotem z brata 156tki i zobaczę czy zatrybi.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bronq05
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    Alfa Crosswagon 1.9 JTDm - była. Jest 159 1.9 120km

Domyślnie

Koledzy, ja mam takie pytanie:

Posiadam tylko jeden kluczyk do mojej Alfy, mam kody (elektroniczny 5-cio cyfrowy i mechaniczny) czy mogę jakoś (nie dużym kosztem) dorobić sobie zapasowy poza ASO?

Posiadam FES i MES oraz kebelki ELM327 i KKL

Auto

Domyślnie

Odświeżam temat, jakiś czas próbowałem z tym walczyć, ale niestety nic mi z tego nie wyszło.
    Zatem - próbowałem zaprogramować 2 inne kluczyki - jeden z mojej Alfy, który działa mechanicznie (można otworzyć grotem zamki i uruchomić samochód) oraz pilota z Alfy 156 brata. Jedno i drugie bez skutku, niby programuje, niby dodaje, ale koniec końcem i tak wychodzi to samo - centralny nie reaguje na pilota...

Mógłby ktoś po kolei opisać proces programowania i ew. podesłać wersję programu jaką to robił?

PS. Na chwilę obecną działa tylko ten pilot, który działał od początku. W sumie to działa w połowie, bo luty microswitcha od otwierania drzwi puściły, a już ktoś wcześniej coś z nim kombinował i ścieżki na płytce są uszkodzone...
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 21-07-2015 o 15:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

A jesteś na 100% pewien, że pilot wysyła dobry sygnał? Dopisanie kluczyka do centralki nie oznacza od razu, że jest całkiem sprawny. Sprawdzałeś go na stanowisku do pilotów?

Auto

Domyślnie

Ten moj byl sprawdzany przez gościa zajmującego sie pilotami i stwierdził, że sygnał wysyła, ale nie mógł go zaprogramować z braku odpowiedniego programu/interfejsu.
    Ten brata pilot na pewno jest sprawny, bo jego samochod otwiera i zamyka bez problemów.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Podbije,
    Panowie, którym w końcu kablem programuje się centralny zamek? KKL z przełącznikami czy zwykłym ELM'em w wersji 1.4??? Bo dostaje szału. Przy próbie połączenia się z Body wywala błąd o nie udanej próbie połączenia. Oba kable działają. KKL po przełączeniu na AirBag się łączy. ELM zczytuje błędy przy opcji Silnik.
    Próbowałem MESa i AlfaOBD.

Wydrapne iPhonem na lakierze

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR156 2.5 v6 '00

Domyślnie

KKL z przełącznikiem bez problemu łączy się z centralką

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka