Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Wysokie spalanie pomocy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    GT

Domyślnie Wysokie spalanie pomocy

Witam jestem szczesliwym posiadaczek GT-ka ale mam problem nie wiem co sie stało ale w przeciagu 2 dni zaczeły dziac sie złe rzeczy zatankowałem samochód na stacji za 150zł przejechałem 120km a nie mam juz połowy tego co zatankowałem samochód pali jak szalony ostatnio wymieniłem filt oleju filtr powietrza i nie wiem co sie dzieje czemu tak duzo pali poprzedni własciciel zainstalował boxa NOVITEC PII-1434 zauwazyłem ze cos sie poci na misie i czasem czuje rope przynajmniej mam takie odczucie

Auto
    GT

Domyślnie

a zapomniałem spalanie komputer pokazuje 7.9 -8 w miescie a dystrybutor 14-15 no to chyba cos musi byc nie tak prosze o pomoc ..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

No, na pewno - diagnostyka komputerowa może pomóc, ale najpierw sprawdź szczelność układu paliwowego
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Na litość boską wyrzuć ten szatański wynalazek! Chcesz więcej koni? to zapłać 2k i zrób to w profesjonalnym zakładzie! A później pytaj czemu mam takie spalanie, czemu silnik bierze olej, czemu turbo padło...

Auto
    GT

Domyślnie

miałem 2 błedy p0203 i p0115 skasowałem i nie pojawiły sie ponownie a tydzien temu skasowałem a i wymieniłem zapiencie od 3 wtrysku bo było zrobiona na tytyrytke
    jutro tak zrobie wyjme to gówno i zobaczymy jak samochód bedzie sie sprawował. patrzyłem filtr paliwa suchy kable tez moze termostat ??
    nie nagrzał mi sie ani razu do 90 C w miescie tylko max 80 tak samo na trasie jak jade stała predkoscia to spada mi do 70C 1 raz mam dizla i jeszcze nie wiem dokładnie jak one sie zachowuja

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Zdemontuj tą puszkę pandory i:

1. Podepnij kompa i sprawdź temperaturę na czujniku po trasie min 10km.
    2. Chwyć łapą po rozgrzaniu za RUŁE od chłodnicy, intuicyjnie wyczujesz czy termostat otwiera się prawidłowo po temperaturze rury
    3. Nie patrz na wskazówkę bo ona ma rozrzut +/- 10st na dzień dobry.
    4. Jak pomacasz rurę i sprawdzisz na kompie temperaturę z czujnika i wyjdzie termostat to wymień. Wymiana jest banalnie prosta, jak potrzeba to napiszę.

Po za konkursem, też miałem padnięty termostat ale spalanie wzrasta niewiele 0,5L? Gdzie indziej szukałbym winowajcy.

Bella targa jak potrzeba jak jej depniesz?
    Rozgrzej silnik stań otwórz maskę wsadź głowę pod machę i niech ktoś ją kopnie na 2500-3000 i nasłuchuj GWIZDÓW.
    Nie kopci czasem jak jej depniesz?
    EGR jest? Czy zaślepiony?
    Klapy wirowe są?

Reszty bez wykresu nie wywróżymy musisz coś pomóc.
    Wrzuć plik z logami z trasy tak z 10-20km + zmieniaj biegi po rozgrzaniu tak 2500-3000: Obroty silnika, oczekiwana/zmierzona dawka paliwa, oczekiwane/zmierzone ciśnienie paliwa i doładowania, oczekiwana/zmierzona masa powietrza powinno starczyć na początek jak coś to korekty na wtryskach możesz jeszcze (jałowe obroty na zimnym przez około 1min i jałowe obroty na zagrzanym też koło 1min)

Auto nie jest jakoś mega skomplikowane tak że się ogarnie no chyba że box wydmuchał uszczelkę pod głowicą to będzie trochę więcej roboty
    Ostatnio edytowane przez mlody354 ; 09-10-2015 o 19:05

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał dawidek2x Zobacz post
    Witam jestem szczesliwym posiadaczek GT-ka ale mam problem nie wiem co sie stało ale w przeciagu 2 dni zaczeły dziac sie złe rzeczy zatankowałem samochód na stacji za 150zł przejechałem 120km a nie mam juz połowy tego co zatankowałem samochód pali jak szalony ostatnio wymieniłem filt oleju filtr powietrza i nie wiem co sie dzieje czemu tak duzo pali poprzedni własciciel zainstalował boxa NOVITEC PII-1434 zauwazyłem ze cos sie poci na misie i czasem czuje rope przynajmniej mam takie odczucie
    jakaś pewna ta stacja ?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał dawidek2x
    zatankowałem samochód na stacji za 150zł przejechałem 120km a nie mam juz połowy tego co zatankowałem samochód pali jak szalony ostatnio wymieniłem filt oleju filtr powietrza i nie wiem co sie dzieje czemu tak duzo pali
    A co to za pomiar spalania ?? Skąd wiesz ile paliwa zostało w zbiorniku?? Zatankuj do pelna, wyjezdzij przynajmniej polowe a najlepiej caly zbiornik, ponownie zatankuj i policz.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 17-10-2015 o 14:30

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

Co do zapachu ropy to napisałeś, że filtr paliwa suchy. A sprawdzałeś też od dołu filtra tam gdzie czujnik jest wkręcony? One lubią tam popuszczać....

Użytkownik Świeżak Avatar Sidu
    Auto
    Alfa GT, Alfa 159

Domyślnie

Co do temperatury silnika, to u mnie jest indentycznie, wiecej niz 80 nie złapie ale to nie jest powód do zmartwień ręcz przeciwnie.
    Duzo pali, czyli ile ? Moja około 7l (dokładnie nie zmierzyłem jeszcze bo rozbiłem po paru dniach )
    następnie zapalił mi sie check to wtedy spalanie wzrosło i to sporo. Poruszałem rure od intercoolera check zgasł. Moze wiecie co mu jest ?