Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z bigami po wymianie sprzęgła

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 Jtd 2004r 115Km

Domyślnie Problem z bigami po wymianie sprzęgła

Witam , tydzień temu mojej żonie podczas jazdy padło sprzęgło. Zostało wymienione przez mechaniki sprzęgło i sprzęglik w sumie 1500 zł. Problem w tym że mimo że auto lepiej jeździ tzn jest "kop" podczas ruszania i aż nienaturalnie trzeba dociskać sprzęgło do samego końca to ma problemy z wrzuceniem biegu "1". Nie zależenie czy auto jest zimne czy rozgrzane często wrzucić jedynki się nie da a jedynie trzeba przerzucać z biegu dwa na jeden. Myślałem że się rozchodzi natomiast zauważyłem że podczas parkowania na lekkim uchybieniu terenu gdy zostawiam auto na biegu np 2 to zjeżdża i tak samo na biegu jeden. Idzi zima i mimo wcześniej juz zużytego sprzęgła trzymało na wzniesieniach i nie trzeba było na hamulcu ręcznym zaciągać. Byłem u mechanika u stwierdził że to nie wina sprzęgła które robił tylko skrzyni biegów, a prawdą jest ze jak w czasie jazy żonie sprzęgło padł to próbowała wcisnąć bieg na siłe ,żeby do domu dojechać. Co wy na to?

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Ja na to: wydaje mi sie że to ewidentnie wina sprzęgła, raz że źle wysprzęgla bo nie możesz wrzucić biegu, a przy prawidłowo złożonym sprzęgle bieg byś spokojnie wrzucił po wciśnięciu pedału nieco ponad połowę i już wystarczająco wysprzęgli. Dwa przy prawidłowo złożonym sprzęgle pedał chodzi jak masełko, nie ma mowy o jakimś dociskaniu do końca czy cokolwiek. Trzy, zjeżdża Ci z wzniesienia na biegu, czyli domniemam że sprzęgło się ślizga.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Zdecydowanie coś nie tak ze sprzęgłem tak jak kolega wyżej pisze.

Ciekawe w ogóle czy dobrze to sprzęgło złożył, bo w alfach jest ciągnione i jak się nie ma odpowiedniej wiedzy i odpowiednio nie złoży to właśnie później tak jest.

Użytkownik Świeżak Avatar ernestch79
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    SW 156 JTD, Citroen c5x7

Domyślnie

taki sam problem był(pomagałem wyjąć skrzynię i ją włożyć jak mechanikowi nie wyszło, po założeniu sprzęgła i dwumasy ) w 147jtd , wyszło na zły-szybki montaż przez mechanika , było to dawno i już za bardzo nie pamiętam ale wyszło wkładanie na chama-na szybko siłownik a raczej "widełki" te co pracują z łożyskiem oporowym w środku się lekko zgięły przy wkładaniu skrzyni potem były takie objawy ,jakoś przy wkładaniu skrzyni te "widełki "mają być wysunięte bo łożysko trzeba wpiąć do sprzęgła a potem te widełki wsunąć do łożyska a raczej tych otworów na widełki co je prowadzą do przodu i tyłu.Podejrzewam iż mechanik wciskał skrzynię a nie cofnął tych widełek (zapewne je podgiął) i teraz taki oto ambaras .Mogę się oczywiście mylić, nie jestem super fachowcem ale może to coś pomoże, można zapytać mechanika czy aby nie pchał na siłę...ale pewnie nic nie powie no na pewno.Zazwyczaj mówią że się ułoży za parę dni
    Ostatnio edytowane przez ernestch79 ; 21-10-2015 o 21:21

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

A może tarcza odwrotnie założona ?

To że sprzęgło bierze od samego dołu może też wskazywać na problem hydrauliką, może niedokładnie odpowietrzone ?
    Ja bym najpierw odpowietrzył.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Cytat Napisał ernestch79 Zobacz post
    wyszło na zły-szybki montaż przez mechanika , było to dawno i już za bardzo nie pamiętam ale wyszło wkładanie na chama-na szybko siłownik a raczej "widełki" te co pracują z łożyskiem oporowym w środku się lekko zgięły przy wkładaniu skrzyni potem były takie objawy ,jakoś przy wkładaniu skrzyni te "widełki "mają być wysunięte bo łożysko trzeba wpiąć do sprzęgła a potem te widełki wsunąć do łożyska a raczej tych otworów na widełki co je prowadzą do przodu i tyłu.
    Trochę twój opis dla mnie jest nie jasny.
    Jak włożysz łożysko w docisk to nie założysz widełek w łożysko. A propos jakim trzeba być durniem aby wkładać skrzynie na siłę do takiego stopnia aby coś uszkodzić to nie mechanik a jakiś tępy kowal.

Użytkownik Rowerzysta Avatar darcio
    Auto
    alfa romeo 156 2,5l 24v 190km/98r

Domyślnie

Mam to samo tylko u mnie Eka nie wchodzi jak się rozgrzeje raz wejdzie raz zgrzyt,stało się to podobnie poszedł siłownik sprzęgła trzeba było dojechać do domu odoakalem na ręce z rozrusznika,też próbowałem wbić na siłę,może synchronizator ? Podpowie ktoś?

- - - Updated - - -

Mam to samo tylko u mnie 3ka nie wchodzi jak się rozgrzeje raz wejdzie raz zgrzyt,stało się to podobnie poszedł siłownik sprzęgła trzeba było dojechać do domu odoakalem na ręce z rozrusznika,też próbowałem wbić na siłę,może synchronizator ? Podpowie ktoś?

- - - Updated - - -

Mam to samo tylko u mnie 3ka nie wchodzi jak się rozgrzeje raz wejdzie raz zgrzyt,stało się to podobnie poszedł siłownik sprzęgła trzeba było dojechać do domu odoakalem na ręce z rozrusznika,też próbowałem wbić na siłę,może synchronizator ? Podpowie ktoś?

Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Cytat Napisał darcio Zobacz post
    Mam to samo tylko u mnie Eka nie wchodzi jak się rozgrzeje raz wejdzie raz zgrzyt,stało się to podobnie poszedł siłownik sprzęgła trzeba było dojechać do domu odoakalem na ręce z rozrusznika,też próbowałem wbić na siłę,może synchronizator ? Podpowie ktoś?
    Wykończyłeś synchronizator :-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar darcio
    Auto
    alfa romeo 156 2,5l 24v 190km/98r

Domyślnie

I co teraz?synchronizator i robota pewnie ze nie opłaca się robić,skrzynie pewnie te za miesiąc.

- - - Updated - - -

Mieniac

Mieszka w
    Czerwienne
    Auto

Domyślnie

jeżeli jest opcja dorwania synchronizatora to można zrobić. Dobrze mieć tylko pewność że w tamtej skrzyni ,,dawcy'' było wszystko ok. Tyle że do tego zabiegu musi być dobry naprawdę dobry mechanik a nie byle kowal bo więcej szkód narobi.