Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Dopiero teraz przeczytałem artkyuł i wpadło mi jedno zdanie w oko. Miało nie być automatu w QVce a tu o: The launch car has a manual six-speed ’box, but a bespoke seven-speed dual-clutch unit is coming soon.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Haveblue
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Maserati Ghibli SQ4

Domyślnie

Ok, ale czy to faktycznie oznacza, że to będzie automat? Pytanie może jest z tych głupich, ale ja się po prostu nie znam na szczegółach technicznych skrzyń biegów. Nie wiem czy jest manual z podwójnym sprzęgłem.

Jeśli będzie automat to faktycznie szum informacyjny jest niezły.
    wcześniej:
    YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
    AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
    AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
    AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
    AR 156 GTA '03 - 2006-2009
    AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
    teraz:
    Honda CRV (służbowa)
    Maserati Ghibli SQ4 '15

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Nie słyszałem o dwu-sprzęgłowym manualu. Na 100% chodzi tu o automat.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał koskar Zobacz post
    Nie słyszałem o dwu-sprzęgłowym manualu. Na 100% chodzi tu o automat.
    Ale to bedzie raczej cos na wzór DSG z Vaga. Zwykły automat ma sprzęgło hydrokinetyczne .

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Golf VII

Domyślnie

And the steering – which our ex-458 Speciale man Krief promises is razor sharp and full of feel – is just two turns lock-to-lock. Everything, everything, EVERYTHING – every little detail is just right, and full of promise.

Niby 3-ka (F30) ma od 2.7 do 2.2. M2 też gdzieś pisze 2.2. Nie wiem jak w M3. Tak z ciekawości ile obrotów kierą jest w 159 ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Nie chodzi o mnożenie modeli i wersji...ale o jakąkolwiek ofertę dla rynku. Oferty nie ma. Mito ma 7 lat, lifting nie wpłynie znacząco na sprzedaż. Julka swoje pięć minut już miała. I nic więcej. 4C to zabawka wizerunkowa, spełniła swoją rolę, ale na tym nie oprzesz istnienia marki.
    A Julia? Przecież ta epopeja trwa latami. Miała byc w 2012, miała być w 2014. Pokazano ją w 2015 ale okazuje się, że kupię ją najwcześniej za rok) W dodatku zaproponowano stylistycznego klona beemy... Wbrew temu co niektórzy tutaj próbują udowadniać, czarno na białym, auto jest wręcz zerżnięte z beemy. Marka zatraciła więc swoją oryginalność. Niby ma to na celu poszerzenie bazy klientów. Ale jaki klient, jeżdzący dotąd beemą, przesiądzie się na alfę? Niby po co?
    I po co pokazano model, którego przez rok teraz nie ma jak i gdzie kupić? Czy to jest normalne?
    No właśnie. Jest za to nieustanna paplanina, ile to modeli wejdzie i kiedy. Tymczasem sprzedaż spada dramatycznie i marka traci rynek.
    Na tak ciasny, wymagający rynek bardzo trudno wrócić. Generuje to ogromne koszty. A to właśnie brak kasy powoduje takie odsuwanie debiutów modeli w czasie.
    Koło absurdu się więc zamyka.
    Niestety to wszystko prawda Alfa nie zachęca nas tym czekaniem od 2010r na następce czyli 6 lat czekania?to jest to zachęcanie do powrotu marki?nie dość,że uchodzące za najbardziej awaryjną markę teraz przeradza się w czekanie czekanie i jeszcze raz czekanie
    510 koni to nie są cuda niemcy mają rs4 rs 6 bmw m3 i resztę i to nie jest żaden konkurent do zagrożenia na którego czeka się 6 lat
    niestety czasy aut które były wyjątkowe już mineły od dawna liczą się auta takie jak widzimy na ulicy czyli niemieckie japońskie francja trochę korea ale czy tym modelem alfa zwojuje rynek i tym czekaniem?
    nie mam nic do marki ale ten człowiek w sweterku albo jest samobójcą albo jest przekupiony przez niemców że tak specjalnie wydłuża wprowadzenie na ulice tego modelu nie wiem sam
    źle nie życzę to ten człowiek sam sobie grabi myśli chyba że zawojuje rynkiem likwidując lancie a fiata pozostawia tak ubogiego że nie wiem jak to nazwać i liczy na alfę gdzie zwlekanie jest w nieskączoność tym ludzie z niemieckich aut nie przejdą na włoskie
    tak się składa że handluję autami i jeśli klient słyszy słowo alfa romeo francuz to chce uciekać z komisu bo nasłuchał się złych opinii a dlaczego?sami sobie francuzi i włosi naważyli piwa z tą różnicą że francuzi dużo lepiej sobie radzą
    mówię tylko o realiach handlarza który na co dzień słucha opinii ludzi szukających aut i tak nic nie zmieni opinii polaków że najlepsze są niemieckie auta wy tego nie zmienicie pisaniem
    wiem że alfy fajnie się prowadzą są piękne super wygodne z dusza niepowtarzalne ale czy kupujący tego szukają?nie ludzie szukają niemieckich aut albo japońskich ostatecznei francja
    moje gadanie jest nic niewarte mówie tylko czego ludzie poszukują a alfy nawet nie biorę na handel bo nie ma z tego pieniędzy
    temat jest o giulii której życzę wybicia sie z tego dna na jakim jest alfa i niech ludzie zmienią zdanie ale w polsce tkwi przekonanie niemieckie najlepsze takie niestety realia i nie musicie mnie opieprzać nie jestem antyfanem marki
    159 postawiła poprzeczke bardzo bardzo wysoko i trudno zrobić ładniejsze auto i niestety włosi pogubili się a w tym i nie stworzą ładniejszego auta od 159 brery i reszty limit został osiągnięty teraz można tylko być podobnym do reszty konkurencji czyli bmw ale czy giulia jest podobna do bmw?
    najbardziej szkoda mi Lancii która miała piękne auta to niech fiat ucieka a lancia zostnaie ale takie prawa rynku nie liczy się duszą tylko masówa masówa
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 17-10-2015 o 20:38

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Może nie zdążą wprowadzić Giulii na rynek, bo marka się zwija - tylko 37 tys. Alf sprzedanych w Europie w pierwszych 8 miesiacach 2015 r.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał dereza Zobacz post
    Niestety to wszystko prawda Alfa nie zachęca nas tym czekaniem od 2010r na następce czyli 6 lat czekania?to jest to zachęcanie do powrotu marki?nie dość,że uchodzące za najbardziej awaryjną markę teraz przeradza się w czekanie czekanie i jeszcze raz czekanie
    510 koni to nie są cuda niemcy mają rs4 rs 6 bmw m3 i resztę i to nie jest żaden konkurent do zagrożenia na którego czeka się 6 lat
    niestety czasy aut które były wyjątkowe już mineły od dawna liczą się auta takie jak widzimy na ulicy czyli niemieckie japońskie francja trochę korea ale czy tym modelem alfa zwojuje rynek i tym czekaniem?
    nie mam nic do marki ale ten człowiek w sweterku albo jest samobójcą albo jest przekupiony przez niemców że tak specjalnie wydłuża wprowadzenie na ulice tego modelu nie wiem sam
    źle nie życzę to ten człowiek sam sobie grabi myśli chyba że zawojuje rynkiem likwidując lancie a fiata pozostawia tak ubogiego że nie wiem jak to nazwać i liczy na alfę gdzie zwlekanie jest w nieskączoność tym ludzie z niemieckich aut nie przejdą na włoskie
    tak się składa że handluję autami i jeśli klient słyszy słowo alfa romeo francuz to chce uciekać z komisu bo nasłuchał się złych opinii a dlaczego?sami sobie francuzi i włosi naważyli piwa z tą różnicą że francuzi dużo lepiej sobie radzą
    mówię tylko o realiach handlarza który na co dzień słucha opinii ludzi szukających aut i tak nic nie zmieni opinii polaków że najlepsze są niemieckie auta wy tego nie zmienicie pisaniem
    wiem że alfy fajnie się prowadzą są piękne super wygodne z dusza niepowtarzalne ale czy kupujący tego szukają?nie ludzie szukają niemieckich aut albo japońskich ostatecznei francja
    moje gadanie jest nic niewarte mówie tylko czego ludzie poszukują a alfy nawet nie biorę na handel bo nie ma z tego pieniędzy
    temat jest o giulii której życzę wybicia sie z tego dna na jakim jest alfa i niech ludzie zmienią zdanie ale w polsce tkwi przekonanie niemieckie najlepsze takie niestety realia i nie musicie mnie opieprzać nie jestem antyfanem marki
    159 postawiła poprzeczke bardzo bardzo wysoko i trudno zrobić ładniejsze auto i niestety włosi pogubili się a w tym i nie stworzą ładniejszego auta od 159 brery i reszty limit został osiągnięty teraz można tylko być podobnym do reszty konkurencji czyli bmw ale czy giulia jest podobna do bmw?
    najbardziej szkoda mi Lancii która miała piękne auta to niech fiat ucieka a lancia zostnaie ale takie prawa rynku nie liczy się duszą tylko masówa masówa
    Ludzie szukają niemieckich aut .... szukają bo wciąż jadą na stereotypach. A prawda jest taka, że do roku 2002 była to dość solidna alternatywa dla innych samochodów. Niestety później już było tylko gorzej szczególnie jeśli chodzi o wersje silnikowe. W chwili obecnej tylko "samobójca finansowy" kupuje nowe auto WAGa z motorem nowej generacji licząc, ze odsprzeda go w dobrych pieniądzach po kilku sezonach użytkowania.

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...w-serwis/mlmnk

Co do Giulli to czas oczekiwania na nowy model był koszmarny i czy odniesie sukces tego nie wiem natomiast mimo wszystko wszystkie RS-y w porównaniu do Giulii są słabsze i nie warto tu prowadzić dyskusji bo to całkiem inny świat i inna bajka. Co do Alfy 159; Giugiaro jest tylko jeden i postawił poprzeczkę tak wysoko, że jest nie do pobicia ... niestety.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Masz rację to samo tłumaczę ludziom,ale nie chcą słuchać alfa jest bee boję się a podobno psują się bardzo i mają słabą blachę?takie jest myślenie ludzi bo niemieckie to najlepsze
    Niestety niemiecka jakość skończyła się 13 lat temu,ale co ja mogę zrobić takie są reakcje ludzi,niestety alfa jest trudna w sprzedaży bo sama marka narobiła sobie taką opinię.
    Jeśli chodzi o Giulię to następne czekanie znowu odstraszy klientów coooo znowu czekać?wydaję mi się,że to jest marka dla wybranych i cierpliwych,może alfie uda się lancii niestety nie udało się a wielka szkoda

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Może nie zdążą wprowadzić Giulii na rynek, bo marka się zwija - tylko 37 tys. Alf sprzedanych w Europie w pierwszych 8 miesiacach 2015 r.
    Tylko 37 tysięcy... jak popatrzyć na ulicy to w 80 % za kieronicą Giulietty i Mito siedzą kobiety. Auta te były w trakcie akcji promocyjnej były skierowne do kobiet. Pewnie marketingowy uznali, że skoro płci pięknej można wcisnąć krem czy inne nazdło z ze słowem kluczem "serum" to podobnie będzie z samochodami. Niestety samochody kupują w większości faceci i pewnie z tym również nie było by problemu gdyby nie projektant, który totalnie sp..ił przód Giulietty, który nie wzbudza żadnych emocji, może tylko skojarzenia - jak dla mnie z żabą. Jak do projektu tyłu nie można się przyczepić nawet są naśladowcy z dalekiego wschodu to przód sorry klapa. Jak widać FL nic tu nie zmieni a wystarczyło "skopiować" światła od choćby Opla . Przyglądąłem się kilka razy w lusterku na Giluliettę i nie miałem żadnych pozytywnych emocji.

A nie dało się choćby zrobić tak ?

http://steeringnews.com/2017-alfa-ro...ndering-11923/

Czy Alfa się zwija ? Nie sądzę zbyt dużo zainwestowano w Giulię i na tej kanwie będą pojawiać się nowe wersje klony Giulii od Giulietty po SUWa jednak nie będzie łatwo.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dereza Zobacz post
    Masz rację to samo tłumaczę ludziom,ale nie chcą słuchać alfa jest bee boję się a podobno psują się bardzo i mają słabą blachę?takie jest myślenie ludzi bo niemieckie to najlepsze
    Niestety niemiecka jakość skończyła się 13 lat temu,ale co ja mogę zrobić takie są reakcje ludzi,niestety alfa jest trudna w sprzedaży bo sama marka narobiła sobie taką opinię.
    Jeśli chodzi o Giulię to następne czekanie znowu odstraszy klientów coooo znowu czekać?wydaję mi się,że to jest marka dla wybranych i cierpliwych,może alfie uda się lancii niestety nie udało się a wielka szkoda

Pełna zgoda Ludziom nie przetłumaczysz dokąd nie przekonają się na własnej skórze. Patrząc na fora WAGAa Opla, BMW, Forda itd itp. To ilość problemów technicznych jest bardzo duża ale stereotypy funkcjonują.