Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Częstość działania spryskiwaczy reflektorów

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Jest to jedna z bardziej irytujących rzeczy jaką spotkałem w tym aucie.. w 10 letnich bawarskich autach jest to lepiej rozwiązanie (co 3 pryski). Nie wiem kto wpadł na synchronizacje 1 do 1 tego, ale powinni zdjęcie tej osoby wystawić gdzieś w internecie z info o głupocie jaką wykonał, może zrozumie błąd

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Panowie a u mnie spryskiwacze reflektorów działają tylko do połowy zbiornika z płynem a później już nie, później leci na samą szybe. Dzięki temu można zaoszczędzić duuuuużo płynu. Wy tak nie macie!? poza tym zawsze na czas włączania spryskiwaczy można wyłączyć na 1s światła mijania i też ich nie będzie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Hehe, no ja się poddałem. Znalazłem w supermarkecie płyn za 8 zł, co mi odpowiada zapachowo i nie robi bagna na szybie i przestałem się przejmować. Ale jak sypią solą, to potrafi zejść w kilka dni. Przy obecnych cenach paliwa to jest pomijalny koszt. W nowym aucie takie rzeczy denerwują (zabawnie się czyta swój post sprzed dwóch lat), ale potem się człowiek przyzwyczaja i daje spokój.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Edivip Zobacz post
    Panowie a u mnie spryskiwacze reflektorów działają tylko do połowy zbiornika z płynem a później już nie, później leci na samą szybe. Dzięki temu można zaoszczędzić duuuuużo płynu. Wy tak nie macie!? poza tym zawsze na czas włączania spryskiwaczy można wyłączyć na 1s światła mijania i też ich nie będzie.
    Ha a może to jest ten "ficzer" od oszczędzania płynu - oszczędza jak już wie, że jest mało, a w końcu szyba ważniejsza od reflektorów. Choć chyba nie, bo niby skąd auto miało by wiedzieć, że się płyn kończy, jak ja nie wiem i muszę dolewać co chwila?

Światła wyłączać można, się zaoszczędzi na płynie, a trzeba będzie kupić dwa ksenonki z rok wcześniej. Zresztą zawsze się zastanawiam nad tym, gdy przy otwieraniu auta mi się zapalają światła, czy mocno im skracam życie. W sumie można to wyłączyć, ale lubię jak się świecą. Też nikt nie wpadł, że lepiej aby auto witało właściciela diodowymi pozycyjnymi, które przeżyją auto pewnie o 30 lat.
    ___

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Pamiętam że jak odebrałem auto to po pewnym czasie spryskiwacze reflektorów przestały działać. Jaki byłem zły! pomyślałem alfa ale po dolaniu płynu znów zaczęły działać. W instrukcji jest napisane że to normalne. Jeśli płyn zejdzie poniżej pewnego stopnia wężyk nie pobiera płynu i nie działają. Zresztą zobacz sobie instrukcję tam odnośnie spryskiwaczy reflektorów jest to napisane. Pytałem w serwisie czy skoro pompa pracuje "na sucho" to czy się nie zatrze to powiedzieli mi że nie.

a wracając do płynów z Biedronki i innych tego typu badziewi to nie polecam. Mi od nieodpowiedniego płynu sparciały, spuchły przewody doprowadzające płyn do dysz (sądzę że od płynu bo oba na raz) i musiałem mieć je wymienione na nowe. Na szczęście uznali mi gwarancję ale zapewne nie wszyscy ją mają, nie wszystkim pewnie uznają więc przestrzegam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

A, to nie wiedziałem, że tak jest rozwiązane pobieranie płynu do spryskiwaczy. Ciekawy patent.

Co do płynów z Biedronki, to o ile nie zalałeś kwasem jakimś, to chyba nie ma szans, aby gumowy przewód sparciał po paru - parunastu miesiącach od nowości? Pewnie miały jakąś wadę, a oba na raz dlatego, że leżały obok siebie podczas montażu do Julki. A leżały obok siebie, bo pochodziły z tej samej partii, z nocnej zmiany w fabryce na dalekiej chińskiej prowincji, kiedy to operator wtryskarki zamiast wyjść do ubikacji nasikał do pojemnika z granulatem.

W sumie kupując markowe płyny jest większe prawdopodobieństwo, że ciecze w nich stosowane nie mają podobnych domieszek, ale jakoś nie mam ochoty płacić za logo koncernu petrochemicznego na produkcie, który w zakupie pewnie jest z pięć razy tańszy. Pamiętam, że największe bagno na szybie robił mi jakiś płyn z gliceryną, właśnie z tych markowych, nie wiem o co chodziło, ale poniżej -10 jakiś jego komponent zamarzał i się to rozmazywało po szybie (był nominalnie do -22). Teraz dokładnie patrzę na skład, ma mieć wodę, alkohol, środek zapachowy i żadnych wynalazków.
    ___

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Może i nie działa spryskiwanie reflektorów, lecz pompa uruchamia się nadal. Zwróćcie na to uwagę Pozdrowienia.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

no ale ta pompa nie ma smarowania płynem do spryskiwaczy to od czego miałaby się zatrzeć??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

Trochę stary temat, ale co tam odgrzeję go.
    Jeśli chodzi o zaprzestanie działania spryskiwaczy reflektorów poniżej pewnego poziomu płynu to patent jest prosty jak budowa cepa. W zbiorniczku są dwie pompki, ta odpowiedzialna za spryskiwanie reflektorów jest zamontowana wyżej (ok. 1/2 zbiornika). Ma to na celu zapewnienie rezerwy płynu do spryskania szyby - wiadomo czysta szyba = bezpieczeństwo.
    Wiem bo wymieniałem zbiorniczek

Odnośnie płynów markowych i tych trochę mniej. Ja też lubię mieć oryginalne rzeczy, ale przesadą jest (lekko mówiąc) kupować płyn ze znaczkiem np. shell'a za 25-30zł. To drożej niż litr benzyny!! Oczywiście nie należy lać byle czego, ale od tego jest prasa która ocenia takie rzeczy. Sam od wielu lat stosuję płyny z biedronki - seria Aura czy jakoś tak. Szyba jest czysta, przewody działają. W testach które były przeprowadzane przez redakcje Motor'u czy to Auto-Świata, zawsze plasowały się jako bardzo dobre lub polecane. Wg. mnie nie ma sensu przepłacać.
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wszystko fajnie
    a czytales o felernej partii aury z biedry ktora robila plamy na lakierze ?
    chyba w zeszlym sezonie byla afera i wycofywanie partii z biedrony :-)

pytam bardziej z ciekawosci
    bo sam tez leje te tansze plyny :-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    wszystko fajnie
    a czytales o felernej partii aury z biedry ktora robila plamy na lakierze ?
    chyba w zeszlym sezonie byla afera i wycofywanie partii z biedrony :-)

pytam bardziej z ciekawosci
    bo sam tez leje te tansze plyny :-)
    O kurzcze :/
    nie słyszałem, ale nie widziałem u siebie przebarwień. W grandziaku spryskiwacze są usytułowane na plastiku, a dach miałem szklany, więc może dla tego.
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo