A co robili dokładnie w ramach przeglądu? Może z filtrem paliwa coś nie tak?
A co robili dokładnie w ramach przeglądu? Może z filtrem paliwa coś nie tak?
Witam po przerwie,
Julka tydzień postała w serwisie i oddali mi ją na testy, ale ten co mi ją oddawał odrazu stwierdził, że dziwnie odpaliła, no i oczywiście nic nie stwierdzili po jakiejś tam diagnostyce.
Teraz już po postoju pare minutowym nie chce odpalać dobrze. Kręce rozrusznikiem i dopiero jak wcisne gaz do podłgi to zaczyna łapać i odplala, jutro spowrotem odwoże ją do serwisu
a tak apropo to czy należy się jakieś auto zastępcze w czasie napray gwarancyjnej ? czy przy awarii multiair mieliście takie objawy, czy to może jednak coś innego...
Podepnę się pod temat.
W czwartek kupiłem Giuliettę 1.4 MA 170KM, ogólnie autko w świetnym stanie wizualnym i wydaje się, że technicznym, auto kupione w komisie, mam fakturę itp.
Wszystko działa(ło) dobrze, tryby DNA, silnik.
Wróciłem autem na kołach jakieś 400km do domu, tutaj też trochę pojeździłem i dzisiaj jak przeciągnąłem na drugim biegu do 5-6k obr/min i wyskoczył check engine, dezaktywował się system DNA i Start&Stop, podłączyłem interfejs na BT i program Torque Pro znalazł błąd P1064, skasowałem go i dojechałem do domu (10 km) przy okazji też przeciągając obroty po czerwoną kreskę żeby sprawdzić czy błąd nie wyskoczy ponownie.
Myślicie, że to początek problemów z MultiAir? Mam trochę ponad 160k km przebiegu.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wszystko jest idealne, podwozie jak nówka, nic nie trzaska w zawieszeniu, wnętrze jak nowe, lakier ładny jak na używane auto w czarnym kolorze. Błędów na kompie zero, do dzisiaj i tego P1064, który skasowałem.
A co do sprawdzenia w ASO, 159 tak sprawdziliśmy i nic konkretnego się nie dowiedzieliśmy i wyszło na to, że 350 zł w plecy.
A "wydaje się" to odniosłem raczej do faktu, że nigdy nie wejdziesz do końca w auto, w ASO też nie ma magików, którzy powiedzą o wszystkim o ile w ogóle powiedzą coś konkretnego.
Pytam czy ten błąd musi zawsze oznaczać problem z modułem, bo jakby nie było, auto świeżo kupione w komisie, mam fakturę, komis też przy domu, więc celowo raczej by nie wciskali szrotu z choćby samego dbania o własne fizyczne bezpieczeństwo. Jest też ewentualnie rzecznik praw konsumenta gdyby komis robił problemy z choćby dołożeniem się do rachunku (ale to póki co tylko gdybanie, bo będę cały czas obserwował zachowanie auta).
Ostatnio edytowane przez Johny3 ; 31-10-2015 o 18:51
poniżej masz opis twego błędu, trzymam kciuki że to nie MA...
Dzięki
Oby nie moduł, pewnie okaże się w najbliższych dniach.
U mnie też chyba MA pada, po odpaleniu trzęsie autem tak jakby chodził na 2 lub 3 gary. Po minucie przechodzi i potem normalnie już się silnik zachowuje. Generalnie nie jest dobrze![]()
Też chyba zależy co tam w tym module się psuje, jak widzę po tym opisie błędu od @euroscan.
A taki błąd nie mógł wyskoczyć przez zabawę trybami DNA na postoju? Znajomy oglądał auto i tam kilka razy przełączał tryby, ja potem też włączyłem D na postoju i nie mając jeszcze 90 stopni przegazowałem do czerwonego pola, potem w ruszyłem i przy ponad 5k obr/min na drugim biegu wyskoczył check i wyłączyło DNA i start & stop.
Innych objawów nie było, silnik chodził na wszystkich cylindrach itd.