Hej dzisiaj zerwała mi siè linka mechanizmu otwierania szyby... Czy ktoś wie jaką długość powinna mieć? Myślę kupić na szybkości jakąś stalową bo szyba otwarta i nie nie ma jak zamknąć...Chodzi o linkę od drzwi kierowcy.
Hej dzisiaj zerwała mi siè linka mechanizmu otwierania szyby... Czy ktoś wie jaką długość powinna mieć? Myślę kupić na szybkości jakąś stalową bo szyba otwarta i nie nie ma jak zamknąć...Chodzi o linkę od drzwi kierowcy.
Zamiennik całego mechanizmu kupisz za około 100zł. Nie warto bawić się w nowa linkę.
Właśnie to zrobiłem bo doszedłem do tego samego wnioskuTemat do kosza.
Gdyby ktoś chciał znaleźć rozwiązanie na szybko to podpowiem co Janusze zrobili z moim egzemplarzem przed sprzedażą.
Nie działał mechanizm tylnej szyby, aby nie opadała, wkręcili przez okienko rewizyjne w metalowym boczku wkręta w taki sposób, że plastikowy ślizg szyby na stałe przykręcili do metalowej prowadnicy.
Daj fota :-)
Jeśli prośba o zdjęcie do mnie to niestety usunąłem już to udoskonalenie- wkręt był wkręcony w blachę na krawędzi metalowej szyny w taki sposób że złapał też plastikowy ślizg w pozycji domkniętej szyby. Wkręcone było pewnie bez zdejmowania metalowego boczka, bo był na wysokości takiego okragłego okienka rewizyjnego. Jak tylko zobaczyłem jaka jest przyczyna niedziałającego mechanizmu (blokada, połamany ślizg) kupiłem za ok. 30 zł plastikowy ślizg i go wymieniłem.
A w celu naprawy zerwanej linki chyba pokusiłbym się o jej wymianę - 100 zł w kieszeni. Linka tak na oko o średnicy 2 mm, pewnie z 60 cm - długość można dobrać po rozebraniu mechanizmu, plus dwa zakończenia (z tym potencjalnie może być największy problem żeby założyć je tak żeby nie wypuściły linki). Robota to pewnie 30-60 min, w zależności czy druga linka będzie prosta czy poskręcana.