witam.
udalo mi sie kupic chlodnice Valeo 580x394x24 mm za 500 zl. doszedlem do wniosku ze 200 zl wiecej za taka sama jak mialem to nie jest az tak duzo no i mysle ze kolejne 200 tys na niej przejade. sklep w rybniku. jak ktos chce dokladne namiary to piszcie.
Slom dzieki za checi, ale zalezalo mi na czasie, a ten sklep mialem po drodze jadac do pracy.
pozdrawiam.
No i po robocie.
Co się okazuje - jednak miałem Valeo 606245810 czyli ePer robi w małego.
Druga sprawa - nie mam zielonego pojęcia jak oni oznaczają 24mm jak ja nie zmierzyłem róznicy między tą niby 18mm z Aledrogo a oryginalną - hint - obie mają 24mm szerokości na zewnetrznym wymiarze, rdzeń też taki sam.
Teraz - szlag niech trafi gościa a co dał taki badziew w postaci śrub mocujących chłodnice ze sobą czy wentylatory do chłodnicy - kurde, 6 mi sie jak masło urwało przy odkręcaniu. Czemu tu nikt nie napisał o śrubach żeby kupić?
Kategorycznie nie podchodzić do tematu bez kompletu nowych śrubek! Gdyby nie to temat miałbym zamkniety w 2 godziny pracy 2 osób. A tak wyjazdy innym autem po śrubki walone bo nietypowe. Główka nasadowa 8-semka od razu z podkładką, długość 20mm i fi 5mm. Najlepiej kupić oryginały w ASO bo inaczej kombinowanie.
Oryginalna chłodnica zjedzona masakrycznie, wstyd, Valeo a taki badziew. Jakoś chłodnica klimy ma się dobrze.
Co do rozbiórki - nie ma bata jak ma być sprawnie to zciagamy zderzak. Śruby mocujące odkręcamy przez otwór powstały po zciągnięciu zaślepki na halogen (jak sie nie ma kanału jak ja). Niezła z nimi jazda. Potem juz spoko.
Nie udało mi sie całego płynu zlać, próbowałem dmuchać w rury a i tak wlazło spowrotem tylko 4 litry (wlałem Prestone, śliczny zielony żarówiasty). Aby odpowietrzyc chłodnicę nie ma bata, trzeba odkręcić ten korek na chłodnicy i czekać aż zacznie lecieć płyn.
To tyle na szybko.
Pozdrawiam.
ja tez juz po wymianie, sam sie w to nie bawilem za to mechanik mial podobno mnostwo z tym roboty. u mnie tak samo stara chlodnica wygladala masakrycznie. obiegu plynu to tam juz chyba w ogole nie bylo. sito prawie na wylot pod jednym z wentylatorow. a od spodu brakowalo calych dwoch rzedow blaszek. dziwne ze tak siadaja chlodnice w jtd. w sklepie tez pytali czy to normalka w naszych autach, bo maja mnostwo zamowien. nie wiem jak ta 18 mm sie zachowuje, ale u mnie teraz na tej valeo temp. caly czas 80, a zeby wlaczyly sie wentylatory to naprawde musze sie postarac.
Ta z Aledrogo jest ok.
Też cały czas 80, podczas jazdy aby podeszło do 90 to trzeba dobrze ciskać. Jak na razie wentylatorów nie udało mi sie właczyć (to znaczy nie staniem w miejscu tylko podczas zwykłej jazdy) a na starej to co chwila przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni.
no to objawy przed wymiana mielismy identyczne. mam nadzieje ze nastepnemu komu walnie chlodnica ten watek pomoze w ocenie ktora kupic. roznicy w dzialaniu nie ma, wiec allegro.;] zycze jak najdluzszego dzialania nowej chlodnicy i pozdrawiam.
600zł za Valeo to przecież nie taka tragedia, ja do TSa dałem troche ponad 500zł i myśle że jak taka cena wchodzi w grę to nie ma się co szczypać z zamiennikami - chyba że zamiennik kosztował by 200zł![]()