Witam
147 1.9 115KM 2001r. mam prawie od 4 lat, rok czasu po zakupie padło mi sprzęgło dokładniej mówiąc urwało mi tarczę(zdjęcia poniżej).
Kompletne sprzęgło zostało wymienione(dwumasa została) wszystko było dobrze, biegi bardzo dobrze wchodziły i nie było żadnych problemów lecz po około roku od wymiany, tarcza ponownie się urwała (przebieg około 15k km). Został założony ponownie nowy kpl Valeo.
Ponownie po roku czasu tarcza się urwała dokładnie w ten sam sposób zawsze, przed urwanie towarzyszy temu charakterystyczny dźwięk, szlak mnie trafił
Padła decyzja że winą tego może być dwumas, cały zestaw został wysłany do Poznania na regenerację, zestaw wrócił został zamontowany lecz były z nim problemy(charakterystyczne pukanie podczas jazdy i na postoju, takie same jak przed poprzednimi awariami) zestaw został odesłany i wrócił nowy.
Został zamontowany w tym roku na wiosnę, wszystko było idealnie nic nie pukało podczas jazdy jak i na postoju biegi wchodzą dobrze i nie haczą, ale moja radość nie trwała długo, ponieważ od zeszłego tygodnia zaczynają znów dobiegać odgłosy takie jak w poprzednich awariach, podczas jazdy najbardziej je słuchać i podczas schodzenia z obrotów podczas jazdy.
Przeczytałem chyba już wszystko na forum, i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Teraz jak mi padnie chyba kupie drugą skrzynie, bo mi ręce opadają żeby co rok wymieniać sprzęgło
Macie jakiś pomysł co tu jest granę ??
![]()