Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Ogrzewanie postojowe w 159 - o co w tym chodzi ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie Ogrzewanie postojowe w 159 - o co w tym chodzi ?

Planuje zakup 159 - sztuka którą mam na oku jest w Włoch ... W opisie info że jest ogrzewanie postojowe... Czy montowane te ogrzewanie było seryjnie ? I jak to w ogóle działa ? Sądziłem że takie coś to tylko w ciągnikach siodłowych.

I w sumie po co osobówce te ogrzewanie ? W sensie że mogę sobie ustawić by zimą o 6 rano się włączało i grzało do godziny 7 bym wiadał do ciepłego auta ?
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 18-11-2015 o 09:50

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Seryjnie nie było montowane... a przynajmniej ja nie słyszałem żeby w 159 montowali.
    Super sprawa- zamiast odśnieżać/skrobać auto przychodzisz na gotowe. Wsiadasz i jedziesz.

Chyba, że nie jest automatyczne i programowalne tylko zwykłe manualne... a to byłoby bez sensu w osobówce.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 18-11-2015 o 10:36
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

tak to działa ogrzewanie postojowe to normalka w autach osobowych,lecz zazwyczaj dokładane dodatkowo w niezależnych warsztatach lup jako extra opcja u producenta.Np nastawiasz na 6 rano i wsiadasz o 7 do nagrzanego auta,piekna sprawa,ale droga podobno

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Sa firmy, ktore montuja/instaluja cos takiego lib podobnego w samochodach. Moja znajoma ma cos takiego w swoim Clio. Ma pilota, z ktorego przez okno mogla recznie odpalic to ustrojstwo i zima auto mialo podgrzany silnik a samochod w srodku byl niemal od razu cieply.
    Nie jest to tzw. Webasto jak to czesto ludzie nazywaja, ale cos podobnego. Z tym ze Webasto to nazwa firmy jak pamietam, ktora ma takie rozwiazanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie... Czy Waszym zdaniem podnosi taki gadżet wartość auta przy ewentualnej sprzedaży ? Czy raczej fajny ficzer nie wpływający na cenę ?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zależy jeszcze co to za ogrzewanie. Może coś takiego http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wego_defa.html
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzychu0073
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150km. 2006r.

Domyślnie

Jasne, ogrzewanie postojowe może być dodatkowym atutem przy sprzedaży. Wszystko zależy od kupującego, jeżeli posiada np. ogrzewany garaż i jeździ do pracy gdzie parkuje auto w podziemnym to akurat dla niego takie rozwiązanie nie jest potrzebne. Dla wszystkich innych super sprawa, oczywiście spala to benzynę, ale dzięki temu, że silnik się nagrzewa (jeżeli ma taką opcję) jest oczywiście mniejsze spalanie przy krótkich odcinkach (nie czekamy aż silnik się nagrzeje). Sam myślałem nad założeniem ale trochę dla mnie nieopłacalna sprawa, trochę za drogo, wolę machać skrobaczką

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Nie wiem, czy w 159, ale są seryjne samochody, w których jest fabrycznie montowane takie ogrzewanie, na pewno ma to w swojej ofercie VOLVO w opcjach na Skandynawię.
    Są firmy, które montują takie ogrzewanie w konfiguracji do konkretnego modelu, chodzi o znalezienie miejsca na umieszczenie dodatkowego zbiornika paliwa. Z tego co pamiętam, taka "odrobina luksusu", to koszt ca. 6 tysi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

Nie ma żadnych dodatkowych zbiorników, ustrojstwo ma własną pompkę i ciągnie paliwo z baku, montowane jest przeważnie miejscach typu nadkole czy okolice zderzaka . Ogrzewania postojowe spalinowe sa mokre i suche- mokre grzeją wodę w malym obiegu (silnik i nagrzewnice w kabinie) i sterują fabrycznym wentylatorem. Suche grzeja tylko powietrze - rozwiązanie spotykane raczej w autobusach i w ...Zaporożcu. Sterowane analogowo (dadzą sie zaadoptować wszędzie) i cyfrowo (pod szynę can samochodu ) Oprócz Webasto jest jeszcze Eberspacher i w zasadzie tych producentów znają warsztaty od ogrzewań.
    PS Koszt nówki to od 2 tys zł , ja kupiłem używkę benzynową za 600zł
    Ostatnio edytowane przez kutulu ; 18-11-2015 o 15:09 Powód: :)

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

Cytat Napisał kutulu Zobacz post
    Koszt nówki to od 2 tys zł , ja kupiłem używkę benzynową za 600zł
    kupiłeś oryginał pod 159?