Ja 6 biegu poniżej 110/120 nie wrzucam.
Ja 6 biegu poniżej 110/120 nie wrzucam.
Były: Alfa SW 156 2004r 1.9 JTD 16v 140km, Alfa SW 159 2007r 2.4 JTDm Q4 210km
Jest: Alfa SW 159 TI 2010r 2.0 JTDM 170km
Zapraszam kolego na cykliczne co tygodniowe spoty Alfa Romeo Górny Śląsk https://www.facebook.com/events/846634995411556/ ja mam prawie seryjną 2,0 jtdm (prawie bo bez dpf i egr) a przyjeżdża jeszcze kolega z Jaworzna który ma z tego co mi wiadomo absolutną serię będziesz miał porównanie.
Ja jestem z okolic pszczyny mam ten sam silnik w sedanie tylko bez dpf i egr na 190/420 zrobiony i spalanie mam takie miasto trasa koło 6,5-7 pali
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Sławku, a miałeś okazję jeździć serią? Chip rozwiązuje problem słabego dołu czy tylko go zmniejsza?
Zmniejsza go ale autko i tak ma słaby dół jak nie masz obrotów koło 2 tysi nie jedziesz pozatym reakcja auta po odpuszczeniu gazu zanim turbo będzie pompowac 1-1,5 s normalne to jest tak mi się wydaje ;-) wszystko ma wpływ na spalanie dpf egr opony ciśnienie w oponach zalanczona klima ja przy 120 gdzieś pokazuje koło 6 litrów spalanie chwilowe
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Tomek, jaki jest orientacyjny koszt usunięcia dpf, zaslepienia egr i wgrania softu?
Witam po krótkiej przerwie. No więc tak - zrobiłem rozrząd wraz z pompą wodą. Wymieniony został również filtr paliwa, powietrza, kabiny i oleju. Stary olej (Mobil 1 5W30 DPF) zmieniłem na Selenię 5W30 WR Pure Energy. Nie wiem jak, lecz zauważyłem, że zdecydowanie poprawiła się reakcja na gaz. Nie jest jeszcze tak jak powinno być (reakcja nie jest natychmiastowa), opóźnienie wynosi jednak nie, jak przedtem 1-2 sek lecz koło 0,5 sek. Dół też wydaje się teraz mocniejszy, choć nie jest to jeszcze to, czego bym chciał. Nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć dlaczego sytuacja uległa poprawie. Elementy eksploatacyjne, które zostały wymienione nie powinny mieć chyba na to wpływu? A i byłbym zapomniał, silniczek chodzi teraz ciszej, a może to tylko moje złudzenia..
Tomek wyjaśnił mi na PW kwestie odnośnie ceny usunięcia dpfa, zaślepienia egr'u i wgrania softu. Mam się zamiar z nim umówić na jakiś konkretny dzień. Lecz myślę, że zrobię to dopiero po zimie lub wtedy, gdy DPF zacznie odmawiać posłuszeństwa, gdyż aktualnie mam inne wydatki.
I pięknie oby Alfunia jedzila i cieszyła oczy i i ciebie zrobisz soft zobaczysz będzie jeszcze lepiej