Witam,
Idzie wiosna i nadeszła pora aby rozprawić się z mułowatością mojej alfy. Przy ostatnim pomiarze przyspieszenia wyszło 22 sekundy do 100km/h:]. Moja alfa to 145 1.6 ts 120HP, przekulane 247kkm, od 40kkm zasilane instalacją LPG stag4. Spalanie gazu 10l (troche duzo jak na 1.6..choć przy alfie to nie wiem).
Alfa po podpieciu do kompa pokazuje 2 błędy:
1: P1173 - FRA autoadapt. parameter (additive)
ERROR DETAILS:
Fault status: Signal too high
Engine speed: 1160 rpm
Engine temperature: -3,5 °C
2: P0170 - Lambda sensor integrator
ERROR DETAILS:
Fault status: Signal too high
Engine speed: 2080 rpm
Engine load: 2,950 ms
Błąd P1173 po kasowaniu pojawia się przy mocniejszym dodaniu gazu. Wydaje mi się że mułowatość alfy związana jest właśnie z błędem p1173. Wiem że przyczyn tego błędu może być wiele. Sonda lambda wydaje się pracować poprawnie po rozgrzaniu. Mam więc przeczucie że to czujnik MAF lub coś z dolotem. Poprzedni własciciel mówił że wymieniał przepływomierz (na rurze przepływomierza jest emblemat Bosch - sam czujnik nie wiem czy jest bosch) I tu mam pytanie:
czy ktoś mógłby zweryfikować jakie powinny być orientacyjnie wskazania przepływomierza przy maksymalnych obrotach silnika rozsprzęglonego? U mnie przy 6200 obr/min wskazania w FES to 89kg/h. Załączam moje logi z FES 3.6.0. Pewnie nie ma tam wszystkiego co by było przydatne do zdiagnozowania problemu i sam test nie był wykonany zgodnie ze sztuką. Mimo wszystko może ktoś jest w stanie choć potwierdzić mi ze lambda jest OK a MAF coś niehalo.
FESLog_1303231309_ALFA 145 '98 1.6 TS 16V.zip
Pozdrawiam,