Witam mam alfe 156 1.9jtd sw podczas jazdy wskaźnik pokazuje temperaturę max 50-55 stopni Celsjusza, bardzo małe ogrzewanie jak na 32 stopnie mało daje ciepła o co chwile załącza się wentylator moje pytanko czy to wina termostatu czy się mylę?
Witam mam alfe 156 1.9jtd sw podczas jazdy wskaźnik pokazuje temperaturę max 50-55 stopni Celsjusza, bardzo małe ogrzewanie jak na 32 stopnie mało daje ciepła o co chwile załącza się wentylator moje pytanko czy to wina termostatu czy się mylę?
Raczej termostat. Jak masz ciepłą chłodnicę a temperatura na wskaźniku nie osiągnęła 80 st. to termostat ciągle otwarty. Najlepiej potwierdź temperaturę robią logi komputerem.
Tak chłodnica jest ciągle gorąca dlatego załącza się wentylator i ja ochladza, termostat czy czujnik?
Ale w chłodnicy nie ma czujnika żeby wiedział że jest gorąca i ją schładza. Czujnik jest w termostacie. Jak kupisz termostat (a musisz to zrobić, bo z tego co piszesz masz ciągle otwarty obieg) to nowy czujnik będziesz miał w komplecie z jego obudową. To pewnie załatwi sprawę.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer