Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: 1.8 MPI - drgania silnika po wymianie rozrządu

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie 1.8 MPI - drgania silnika po wymianie rozrządu

Witam, mam mały problem po wymianie rozrządu w mojej Alfie 159 1.8 MPI (przypominam że to oplowski silnik 1.8L z zmienną fazą rozrządu)

Oddałem samochód do mechanika z powodu stuków w silniku na biegu jałowym od str rozrządu (stuki nikły przy dodaniu gazu)
    i tak zwanego 3 sekundowego chrobotania przy starcie, na zimnym silniku.

Mechanik zmienił cały rozrząd Contitech z dwoma napinaczami, 2x rolki wałka rozrządu, olej Motul 8100 XCess 5W-40 (ACEA A3 / B4) do tego filter oleju K&N, przed wymianą była zrobiona płukanka silnika STP engine flusch.

Ogólnie wszystko gra, silnik pracuje normalnie, nie ma już 3 sekundowego chrobotania przy starcie, ani stuków w silniku, nie ma żadnych spadków mocy, silnik przy jeżdzie chodzi dobrze i cicho.

Jest jeden problem, na biegu jałowym, bez gazu (np. jak stane na swiatłach i czekam) silnik po 5 sekundach wpada w nieregularne małe wibracjie, (występujące na zimnym i ciepłym silniku) tak jak by go coś dławiło, pojechałem z reklamacją mechanik po sprawdzeniu wszystkiego stwierdził że nie ma pojęcia co się stało, stwierdził tylko tyle że to może być wina oleju, bo to nie oplowski, czy ktoś miał podobny problem?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Jak się domyślam olej kupowałeś Ty a nie mechanik?

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Tak, wszystkie części ja kupiłem razem z olejem, uprzednio sprawdziłem w instrukcji zgodność, i jest ok, zresztą zawsze Motula używałem i nie było żadnych problemów, najwyżej zmienie go i zobaczymy

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Zapytałem bo moim zdaniem olej nie ma tu nic do rzeczy. Ale pewnie mechanikowi skończyły się pomysły i próbuje odepchnąć problem od siebie. Popytaj może na forum Vectry tam ten silnik jest bardziej popularny.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Obroty falują? Wymieniałeś filtr powietrza?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Witam ponownie, filtr powietrza, dolot sprawdzony, świece wymieniłem wszystkie 4 NGK, i nic nie pomogło, kable też ok.
    Wczoraj zostawiłem samochód i gość jeszcze raz ściągał i zakładał pasek rozrządu, stwierdził że z jego strony to wszystko, założył rozrząd jeszcze raz, sprawdzając ustawienia i znaki, skalibrował rolki wałka rozrządu i przywrócił ustawienia fabryczne, ogólnie mało to dało, wibracje/niewielkie i nieregularne szarpanie na jałowym nadal (troszkę mniej) są wyczuwalne, na zimnym nie ma problemu z odpaleniem ale ma nieregularne falowanie obrotów, i trudno mu ruszyć, mój kolega twierdził że być może mogą być problemy z kompresją, bo jak na pół gorącym silniku dodam gazu na jałowym tak do 4tyś obrotów przez 7 sekund i nagle puszcze pedał gazu,silnik zaczyna przerywać, podobno zawór się otwiera za wcześnie lub za póżno i dlatego tak się dzieje a gdy prowadzę jest wszystko ok, silnik pracuje normalnie, może to być wina czujnika położenia wałka rozrządu? ewentualnie co to może być?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Czarny Kocur
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

A przepływomierz sprawdzałeś? Falowanie obrotów, "dławienie" silnika to objawy niedomagania przeplywki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny Kocur Zobacz post
    A przepływomierz sprawdzałeś? Falowanie obrotów, "dławienie" silnika to objawy niedomagania przeplywki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Sprawdzałem przepływkę metodą wypiąć wtyczkę i się przejechać, ale nic za bardzo nie zauważyłem, jeżdził normalnie, wydawało mi się że na wypiętej jakby troszkę mulił.

Ponadto jak ją wypiąłem i zapaliłem silnik, to od razu check engine mi się zaświecił, póżniej po trzecim uruchomieniu auta zgasł sam, wydaje mi się że jak by przepływka była uwalona to by świecił przez cały czas?

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Co może oznaczać błąd P0011 i jak go zinterpretować (drugi raz mi już wyskoczył)

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

poszukaj na forum opla, to te same motory i tam sa bledy rozpisane dos szczegolowo