Witam, mam mały problem po wymianie rozrządu w mojej Alfie 159 1.8 MPI (przypominam że to oplowski silnik 1.8L z zmienną fazą rozrządu)
Oddałem samochód do mechanika z powodu stuków w silniku na biegu jałowym od str rozrządu (stuki nikły przy dodaniu gazu)
i tak zwanego 3 sekundowego chrobotania przy starcie, na zimnym silniku.
Mechanik zmienił cały rozrząd Contitech z dwoma napinaczami, 2x rolki wałka rozrządu, olej Motul 8100 XCess 5W-40 (ACEA A3 / B4) do tego filter oleju K&N, przed wymianą była zrobiona płukanka silnika STP engine flusch.
Ogólnie wszystko gra, silnik pracuje normalnie, nie ma już 3 sekundowego chrobotania przy starcie, ani stuków w silniku, nie ma żadnych spadków mocy, silnik przy jeżdzie chodzi dobrze i cicho.
Jest jeden problem, na biegu jałowym, bez gazu (np. jak stane na swiatłach i czekam) silnik po 5 sekundach wpada w nieregularne małe wibracjie, (występujące na zimnym i ciepłym silniku) tak jak by go coś dławiło, pojechałem z reklamacją mechanik po sprawdzeniu wszystkiego stwierdził że nie ma pojęcia co się stało, stwierdził tylko tyle że to może być wina oleju, bo to nie oplowski, czy ktoś miał podobny problem?