Mi tam z DPFem i innymi ekopierdolami na kompie wychodzi mi w cyklu 50/50 okolice 7-8l. Po zmierzeniu "pod korek" moje 1,9 150KM qtronic spaliło 6,5 więc jak na wage 1772kg to całkiem niestraszne spalanie.
Mi tam z DPFem i innymi ekopierdolami na kompie wychodzi mi w cyklu 50/50 okolice 7-8l. Po zmierzeniu "pod korek" moje 1,9 150KM qtronic spaliło 6,5 więc jak na wage 1772kg to całkiem niestraszne spalanie.
Podpierając się tym co podaje producent, przy silniku 2.4JTDm jest to jakieś 1,2l/100km różnicy. W praktyce podejrzewam trzeba liczyć 1-1,5l/100km. Rocznie w moim przypadku to jest 1500zł oszczędności na samym paliwie. A w przypadku skrzyń takich jak w 159 to nie jest wcale taka garstka, bo ta skrzynia jakaś szybka nie jest.
Dlatego obiektywnie - współczesne automaty np. dwusprzęgłowe, owszem przewyższają manual. Cała reszta zarówno ekonomiką jak i dynamiką, pozostaje za manualnymi skrzyniami. I gdzie byś nie spojrzał, to każdy producent to potwierdza. Dlatego w tym drugim przypadku (w tym automat w 159) zaletą jest jedynie wygoda.
Edit:
Poza tym nie oszukujmy się, przy wyborze samochodu, typu silnika, skrzyni biegów etc. i tak zazwyczaj najważniejszy jest subiektywizm, a nie obiektywizm. Każdy wybiera to co mu najbardziej pasuje, często nie zważając na to czy coś jest obiektywnie lepsze czy gorsze.
Ostatnio edytowane przez FXX ; 14-12-2015 o 19:04
Dwusprzeglowa jest fajna do pierwszej awarii a dodając do tego eksploatacje tj. dwumas i dwa sprzęgła które tanie nie są to zwykły automat to taniocha. Kupiłbym ewentualnie cos na styl DSG jakbym miał kupic auto z salonu . Kupując 10 latka to samobój.
Brawo FXX. Są tutaj jeszcze sensownie i nieideologicznie myślący ludzie.
- - - Updated - - -
Tomtrz: wskaż mi cytat, gdzie napisałem, że automaty to tragedia, nie da się tym jeździć i ogólnie fujka. Chętnie sam siebie przeczytam? ja pisałem bardziej o tym, że manual daje większa władzę nad samochodem, większą kontrolę moją, kierowcy, pozwala mi jechać i wykorzystywać silnik tak, jak ja chcę. Bo to są racje oczywiste.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Nadal KRS o jednym, reszta o drugim. Przytakujesz FXX a akapit niżej powołujesz sięna zupełnie inne mętne subiektywne argumenty. Jak zwykle nie ma z Tobą o czym rozmawiać...
może jednak skup się na faktach? czy tez ucieczką w ogólniki i zdania oceniające rozmówcę mydlisz merytoryczną bezsilność?
No jakie to mętne subiektywne argumenty mam? czy chodzi o to, że manual daje mi mozliwość korzystania z mozliwości auta dokładnie tak, jak ja chcę, a nie tak, jak narzuca mi automat? To jest mętne? żartujesz czy nigdy nie jeździłeś manualem?
Mogę na dwójce dusić do takiego poziomu obrotów, jaki chcę i jaki w danej sytuacji mi odpowiada? (niezależnie od tego, czy szkodzi to silnikowi czy nie; to odrębny temat, bo różne sytuacje bywają). Auto jedzie tak, jak ja chcę, to kluczowa sprawa. Tego w automacie nie masz i mieć nie będziesz. Tam kluczowa jest wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda.
Zachowujesz się tak samo, jak Abezus, który w innym wątku kiedyś za wszelką cenę udowadniał mi, jak wspaniały jest gaz zamiast innego paliwa i wyliczał same plusy gazowania auta. Nawet wbrew oczywistym faktom (typu zakaz wjazdu do parkingów podziemnych albo mniejszy bagaznik, czy tez większa ilość elementów w aucie do serwisowania itd).
Ostatnio edytowane przez KRS ; 16-12-2015 o 10:42
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Sam ciągle na forum pokazujesz merytoryczną bezradność. Atakujesz tylko wszystkich udając znawcę.
Włącz tryb manualny. Wszystko masz pod kontrolą, sterownik poza zabezpieczeniem odcinki i zduszenia nic nie interweniuje (ciągniesz na czerwone jak lubisz).
Tak. Automat tylko nie dopuści do zgaszenia silnika (w manualu też masz odcinkę więc tu nie ma różnicy).
Tym stwierdzeniem udowadniasz że nigdy nie jechałeś automatem albo nigdy nie użyłeś trybu sekwencyjnego.
W trybie sekwencyjnym nie ma znaczenia to na co się powołujesz. Nie masz jedynie sprzęgła i drążek pracuje w dwóch niestabilnych położeniach zamiast w sześciu kombinacjach.
Jeszcze masz jakieś argumenty nie do obalenia, na razie to nadal słabo.
Nie rozumiem po co kontynuujecie dalej tą dyskusję. Wszystkie zalety i wady zostały wymienione. KRS wciąż neguje wygodę jako racjonalny argument, a Markowi nie potrzebna jest "możliwość korzystania z auta dokładnie tak, jak on tego chcę, a nie tak, jak narzuca mi automat". I dyskusja od kilku stron jest jałowa i obraca się wokół "moja racja jest mojsza". Nie przekonacie siebie nawzajem, a po takim biciu piany pozostaje potem tylko smród. Gdyby tylko jeden rodzaj skrzyń był "najlepszy" to wyparłby on ten drugi rodzaj. Dzięki temu w motoryzacji mamy różnorodność i każdy może wybrać to co chce.
Inna sprawa, że dyskusja dotyczy 159 JTDm i tutaj trzeba jeszcze patrzeć przez pryzmat fatalnej skrzyni M32 (w 1.9), drogiego sprzęgła w 2.4, w miarę niezawodnego AISINa, ale spalającego nieco więcej paliwa. Wszystkie argumenty zostały podane na tacy, kupujący sam zdecyduje co dla niego będzie lepsze.
PS. Ja bym wybrał dziś 1.9 q-tronic
Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-12-2015 o 11:04
Jak dla mnie manual = upalanie, zabawa, krótka trasa
automat = miasto, dłuższa trasa
Jakbym kupował 159, to tylko w automacie, bo trudno poupalać takiego kloca![]()