Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: AR159 sedan czujniki parkowania, problem z wtyczkami

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v

Domyślnie AR159 sedan czujniki parkowania, problem z wtyczkami

witam, kupilem Alfe 159 w wersji sedan, mam zamontowane w zderzaku czujniki parkowania, wiązka też jest do nich poprowadzona, ale po wbiciu wstecznego nie ma zadnej reakcji, nie ma "pikniecia" ani czujniki nie dzialaja. Z nudów rozebralem caly bagaznik i znalazłem kilka wolnych wtyczek. Nie moge nigdzie namierzyć modułu parkowania ani buzzera. Ani na prawym ani na lewym tylnym slupku nie ma buzzera. Za prawym boczkiem w bagazniku są 3 wolne wtyczki, za lewym boczkiem jedna wtyczka. Dodatkowo na prawym tylnym slupku jest wolna jedna biala wtyczka, a na lewym slupku jest chyba taka sama ale podlaczona. W zalaczeniu zdjecia, prosilbym o pomoc w identyfikacji tych wtyczek. Ponadto na suficie nie mam zadnego przycisku od parkowania, natomiast mam taki obok wlacznika od halogenow...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20151226_172619.jpg
Wyświetleń:	413
Rozmiar:	35.3 KB
ID:	186597   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20151226_172717.jpg
Wyświetleń:	619
Rozmiar:	90.6 KB
ID:	186598   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20151226_172841.jpg
Wyświetleń:	588
Rozmiar:	56.1 KB
ID:	186599   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20151226_181304.jpg
Wyświetleń:	414
Rozmiar:	20.8 KB
ID:	186600  

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

To nie jest przycisk do parktronic'a.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

To pierwsze zdjęcie gdzie są trzy wtyczki to jest do centralki. Przewody te zapewne znalazłeś po prawej stronie za tapicerka bagażnika. Ja obstawiam że miałeś wymieniony zderzak akurat z czujnikami bo taki mieli pod ręką.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

a wystepowaly wersje bez tego przycisku od parktronica? bo teraz nie wiem czy mam dokladane czujniki, czy ktos cos kiedys z dachem kombinowal i mam to sterowanie w podsufitce zmienione... po sprawdzeniu w Eper wychodzi ze mam wersje High, ale nie moge znalezc co bylo w tej wersji na wyposazeniu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Parktronic uruchamiasz przyciskiem w podsufitce. Jeśli dobrze pamiętam, to uruchamianie tego systemu po włączeniu biegu wstecznego można wł/wył w Body computerze.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    po sprawdzeniu w Eper wychodzi ze mam wersje High, ale nie moge znalezc co bylo w tej wersji na wyposazeniu.
    Zdekoduj VIN to się dowiesz.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

pod zderzakiem idzie takze wiazka z dwiema wtyczkami, domyslam sie ze od czujnikow i podswietlenia tablicy. Jutro zrzuce zderzak i zobacze jakiej firmy są czujniki. Jak będą oryginały to dokupie centralkę i wlacznik w podsufitke i powinno chyba dzialac tak?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Maniek600 Zobacz post
    witam, kupilem Alfe 159 w wersji sedan, mam zamontowane w zderzaku czujniki parkowania, wiązka też jest do nich poprowadzona, ale po wbiciu wstecznego nie ma zadnej reakcji, nie ma "pikniecia" ani czujniki nie dzialaja. Z nudów rozebralem caly bagaznik i znalazłem kilka wolnych wtyczek. Nie moge nigdzie namierzyć modułu parkowania ani buzzera. Ani na prawym ani na lewym tylnym slupku nie ma buzzera. Za prawym boczkiem w bagazniku są 3 wolne wtyczki, za lewym boczkiem jedna wtyczka. Dodatkowo na prawym tylnym slupku jest wolna jedna biala wtyczka, a na lewym slupku jest chyba taka sama ale podlaczona. W zalaczeniu zdjecia, prosilbym o pomoc w identyfikacji tych wtyczek. Ponadto na suficie nie mam zadnego przycisku od parkowania, natomiast mam taki obok wlacznika od halogenow...
    Niektórzy koledzy już częśćiowo odpowiedzieli, ja to podsumuję i coś napiszę od siebie

Wtyczki z powyższego zdjęcia to właśnie jedyne 3 wtyczki które przychodza do modułu PDC.
    Biała wtyczka na prawym tylnym słupku wygląda jak wtyczka do buzera, tylko nie jestem 100% pewien czy to ta którą sfotografowałeś - wyciągałem buzer na szrocie z rozbitego sedana właśnie z słupka (dokładałem u siebie PDC na przód, miałm oryginalnie tylko tył, buzzer jest taki sam tył/przód), ale nie pamiętam dokładnie w którym miejscu to wszystko było, raczej wyżej niż góra oparcia kanapy (ze zdjęcia nie mogę się kapnąć co sfotografowałeś dokładnie)
    Napisałeś że masz czujniki w zderzaku, rozumiem że masz na myśli tylny zderzak a z przodu nie masz, tak?

Przed liftingiem 159 wychodziły z kompletną instalacją elektryczną, tak więc jeśli właśnie masz wersję przed FL (produkcja < ok połowa 2007) to tak jak inni koledzy myślę że po prostu ktoś założył taki zderzak z PDC, bo albo oryginalny został uszkodzony a akurat taki używany był dostępny w kolorze na szrocie/allegro itp, albo poprzedni właściciel myślał o dołożeniu PDC, ale tematu nie pociągnął do końca.

Jeśli chciałbyś dołożyć sobie PDC tył, to mam działający sterownik wyjęty z mojej 159 (zmieniłem na taki przód + tył) - mogę go sprzedać myślę dość tanio (50zł). Musiałbyś sobie dokupić buzerek (mogę Ci załatwić, znajomy ma, muszę tylko spytac ile chce). Daj znać na PW lub 500748472 jeśli Cię to interesuje.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

dokladnie mam wersje przed liftem,
    epsonix poszlo pw.