Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Nie działa: elektryka szyb i lusterek, podświetlenie wnętrza tył, zamykanie drzwi.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie Nie działa: elektryka szyb i lusterek, podświetlenie wnętrza tył, zamykanie drzwi.

Witam Swiątecznie Panowie -

drugiego dnia Świąt Ala wycięła następujący numer:

- nie działa światełko z tyłu w kabinie (przód jest ok)
    - nie działa regulacja lusterek i opuszczanie/podnoszenie szyb
    - nie działa przycisk blokady drzwi (ten pod lewarkiem zmiany biegów)
    - auta nie da się zamknąć

Przypuszczam, że za sytuację jest odpowiedzialny jakiś bezpiecznik, niestety zupełnie się na tym nie znam. Kluczyk działa, działa wszystko poza opisanymi rzeczami (wycieraczki, kluczyk, światła idt). Po naciśnięciu zamykania na kluczyku migają światła jak powinny, ale blokada nie zaskakuje.
    Pomysł: wydaje mi się, że wyjmując fotelik z tyłu dwa dni temu zostawiłem światełko (tzn. podczas wymontowywania zgasło automatycznie, ale zapaliłem je ręcznie- nie wiem, czy ono później znów gaśnie samo, choć pewnie tak powinno być). Nie wiem czy to mogło na coś wpłynać.
    Drugi pomysł - świeci się od kilku dni kontrolka świec żarowych i auto słabiej odpala (rozrusznik dłużej kręci).

Czy to raczej jakiś banał czy może być coś poważniejszego. Wdzięczny będę za jakieś rady.
    Pozdrawiam
    ł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ja bym zaczął od posprawdzania bezpieczników. Przydatne mogą być tabelki i informacjie z instrukcji obsługi. Jeśli nie masz książeczki to ściągnij sobie PDF ze strony http://aftersales.fiat.com/elum/
    Właściwie to przeglądnij wszystkie bezpieczniki w rozdzielcie przy kierownicy, w razie czego masz tam też rządek zapasowych bezpieczników.

Lampa gaśnie sama po jakimś czasie, nic nie powinna mieć do rzeczy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Ja bym zaczął od posprawdzania bezpieczników. Przydatne mogą być tabelki i informacjie z instrukcji obsługi. Jeśli nie masz książeczki to ściągnij sobie PDF ze strony http://aftersales.fiat.com/elum/
    Właściwie to przeglądnij wszystkie bezpieczniki w rozdzielcie przy kierownicy, w razie czego masz tam też rządek zapasowych bezpieczników.

Lampa gaśnie sama po jakimś czasie, nic nie powinna mieć do rzeczy.
    Zgadzam się że należy sprawdzić bezpieczniki natomiast tej informacji o zaświeconej lampce bym nie ignorował i tam zajrzał gdyż może się okazać iż ona jest przyczyną awarii, tzn mogło się tam coś np iskrzyć i plastik się stopił i doszło do zwarcia w tej lampce.