Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: elektryka szyb - nie działa jedno okno

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie elektryka szyb - nie działa jedno okno

Witam.
    Dzisiaj wymieniałem sprężynę klamki w drzwiach kierowcy i musiałem demontować tapicerkę. Niestety podczas prac chcąc opuścić szybę kierowcy tak nakombinowałem, że zrobiłem zwarcie i w efekcie:
    - nie działa otwieranie lewej tylnej szyby pasażera. Nie działa zarówno przycisk przy tej szybie, jak i z panelu w drzwiach kierowcy (w ogóle nie świeci), wszystkie pozostałe działają jak należy i podświetlenie ich działa.
    - przestał się też podświetlać przycisk "lock", ale działa - można zablokować otwieranie szyby pasażera z tyłu z prawej strony.
    Bezpieczniki są w porządku - sprawdzałem.
    Gdzie szukać przyczyny? Co wymienić?
    Czy jeśli przyciski się nie podświetlają, to znaczy, że spalił się silniczek od otwierania tej szyby?
    Proszę o poradę, od czego zacząć, by nie powymieniać niepotrzebnie pół elektryki...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

ja bym proponowalem na samym poczatku sprawdzic czy nie ma luznych kabelkow.
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    ja bym proponowalem na samym poczatku sprawdzic czy nie ma luznych kabelkow.
    To już sprawdziłem. Rozbierałem nawet przełącznik (zamieniałem z innym) i nadal było to samo. Tak więc przełącznik jest OK.
    Wiem jednak, że zrobiłem zwarcie, bo przy zdemontowanej tapicerce drzwi na szybko chciałem opuścić przednią szybę i podłączyłem kostki do blokady szyb nie tak jak trzeba, no i nawet zaiskrzyło (miałem włączony zapłon) i od tego czasu nie działa i nie podświetla się przycisk lewej tylnej szyby zarówno w panelu sterowania kierwocy, jak i w panelu sterowania pasażera przy tej szybie. Nie podświetla się też przycisk "lock", chociaż działa, bo da się nim zablokować tą drugą szybę pasażera z tyłu...
    Jak sprawdzić, czy przypadkiem spaleniu nie uległ silniczek (gdzie on jest w ogóle) i gdzie znajduje się przekaźnik/sterownik dla tej szyby?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    wro
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    czy przypadkiem spaleniu nie uległ silniczek
    Po pierwsze i najłatwiejsze sprawdź czy jest napięcie na przełączniku w tylnych drzwiach, jak jest to ściągamy boczek tych drzwi i tam jest silniczek, można na krótko podłączyć +12 i zobaczyć czy ruszy. Przekaźniki od szyb są chyba koło schowka pasażera.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Patrz na schemat, szyby tylne mają dwa osobne bezpieczniki, a tył idzie przez jeden przekaźnik, ale skoro jedno okno działa to przekaźnik jest ok. I tylne szyby nie są połączone z modułem za schowkiem pasażera, ja obstaję przy 20A bezpieczniku. Patrz na schemat, jest banalnie prosty.
    Powodzenia

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Bezpieczniki od szyb są ukryte po lewej stronie kierownicy i tak jak piszecie oba są 20A. Sprawdziłem je już na samym początku i niestety nie są przepalone.
    Tylna szyba ma dwa klawisze, jeden obsługuje pasażer, drugi kierowca. Sądzę, że na obu nie ma napięcia, bo nie świecą... Nie świeci też klawisz "lock" ale działa (przynajmniej dla tego drugiego okna).
    Dzięki za sugestie, jeśli ktoś jeszcze może pomóc, to bardzo proszę, ponieważ elektryka nie jest moją najsilniejszą stroną.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

kup sobie miernik i sprawdź czy jest napiecie we wtyczce od przycisku tylnej szyby w drzwiach kierowcy. Podejrzewam że skoro się nie świeci to go brak, więc szukaj miernikiem dziury w okablowaniu.
    Na szczęście nie uwaliłeś sterownika, silnika szyb raczej też nie dałbyś rady w ten sposób.
    Trochę to dziwne, że bezpiecznik cały, może ktoś je poprzestawiał i nie ten sprawdziłeś?

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    kup sobie miernik i sprawdź czy jest napiecie we wtyczce od przycisku tylnej szyby w drzwiach kierowcy. Podejrzewam że skoro się nie świeci to go brak, więc szukaj miernikiem dziury w okablowaniu.
    Na szczęście nie uwaliłeś sterownika, silnika szyb raczej też nie dałbyś rady w ten sposób.
    Trochę to dziwne, że bezpiecznik cały, może ktoś je poprzestawiał i nie ten sprawdziłeś?
    Mam miernik, ale jeszcze nie sprawdziłem napięcia...
    Zastanawiam się czy przypadkiem nie uległy uszkodzeniu same przyciski.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    EDIT:
    problem rozwiązany! Sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki. Otóż od szyb przednich jest jeden 30A, natomiast od szyb tylnych są dwa 20W (pewno ze względy na przycisk "lock") ukryte nieco wyżej. Jeden z nich był przepalony. Po wymianie wszystko działa jak należy.
    Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 26-04-2010 o 09:41

Użytkownik Embrion Avatar Janko1983
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS 165 KM 2004r.

Exclamation Mam podobny problem ze sterowaniem lewą tylną szybą.

Mianowicie nie ma napięcia na kostce z tyłu ( Nie podświetla się przycisk ) Przełącznik działa ponieważ przekładałem strony. Sterowanie tą szybą od strony kierowcy działa bez problemu. Jaka może być przyczyna?