Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z wpadającym sprzęgłem w podłogę !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Siwy92
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon

Domyślnie Problem z wpadającym sprzęgłem w podłogę !

Witajcie mam pewien problem który mnie dręczy jeżeli jadę w dłuższą trasę, a więc już go opisuję
    Od momentu kupienia Alfinki postanowiłem wymienić dużo rzeczy (dwumas, komplet sprzęgła etc).
    Jechałem nią ze Szwajcarii do Polski i wszystko było OK ! lecz po wymianie wymienionnych rzeczy gdy wracałem spowrotem do Szwajcarii
    sprzęgło mnie zaskoczyło, poprostu wpadło mi w podłogę ;O wystraszyłem się bo byłem w połowie drogi a mechanikiem nie jestem.
    Wydaje mi się że żle mi odpowietrzyli ale to tylko moje domysły i zwracam się do was z pytaniem jakie są powody tej usterki.
    Dzieje się to tylko przy dużej prędkości, 150 mogę śmiało jechać i nic się nie dzieje, dodam że gdy jadę i gdy lekko wcisnę pedał sprzęgła czuje takie wibracje lekkie na pedale.
    Właśnie wróciłem nią z Mediolanu i wszystko OK ! myślę że nie zrobi mi już żadnych psikusów bo w sobotę znów mam zamiar jechać do Polski.
    Pozdrawiam wszystkich.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Wymieniłeś wysprzęglik razem ze sprzęgłem? Jakiego producenta?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

mógł sie układ zapowietrzyć. Układ skrzęgła jak i układ hamulcowy działa na tym samym płynie. Więc warto odpowietrzyć całość tzn układ wysprzęglika i wszystkie koła jak takie niespodzianki masz. I oczywiscie sprawdzic szczelnosć połączeń które ruszali.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    mógł sie układ zapowietrzyć. Układ skrzęgła jak i układ hamulcowy działa na tym samym płynie. Więc warto odpowietrzyć całość tzn układ wysprzęglika i wszystkie koła jak takie niespodzianki masz. I oczywiscie sprawdzic szczelnosć połączeń które ruszali.
    Pampik,
    Jeśli przy wymianie płyny źle odpowietrzyli mi hamulce to może to mieć wpływ na wysprzeglik?? (zbiorniczek płynu jeden, ale myślałem że sam obieg jest osobny) ?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

jest to możliwe. Wystarczy że przy wymianie płynu sie ktos zapomniał i nie dolał płynu wystarczająco wczesnie a przez pomyłke wcisnął pedał sprzęgła i pociągnęło powietrze. Takie gdybyanie ale pewnie że jest taka możliwość.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Z tego co pamiętam to zbiorniczek jest w dolnej części przedzielony, więc to mało prawdopodobne.

Siwy wymieniłeś wysprzęgnik? Jeśli tak, to układ masz zapowietrzony. Jeśli nie to pewnie będziesz musiał go wymienić.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Siwy92
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon

Domyślnie

A więc witajcie i dzięki za odpowiedzi, wysprzęglik i sprzęgło było wymieniane ale na jakiej firmy to wam nie powiem, mowiłem mojemu mechanikowi że ma brać to co najlepsze
    Po ostatniej wizycie w PL wymieniałem też płyn hamulcowy i odpowietrzał też wszystkie 4 koła, co prawda od tamtej pory nie miałem już takiej sytuacji.
    Jak ściągali mi skrzynię to odczułem też inną charakterystykę zmiany biegów, czytałem że po wymianie oleju tak się dzieje, czy wiecie cos też na ten temat ?