www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
No ale nie mylmy skutku z przyczyną. To że beczka czy LS400 były zaprojektowane z takim zapasem wytrzymałości to raczej nie kwestia braku umiejętności obliczenia tego.
Jak się w latach 90-tych pojawiło za dużo takich saomchodów rokujących przebiegi po milion km do akcji wkroczyli księgowi i trend się odwrócił. A później technika dała im do ręki kolejne narzędzia :|
Jakoś nie widzę ogólnego trendu kupowania samochodów z lat 90-tych i ujeżdżania ich do oporu - ergo: klienci nie tego poszukiwali/poszukują. Przecież możesz kupić w tej chwili beczkę albo balerona za 5 - 10 tys. zł. Tyle, że tam z 2-litrowego diesla jest 60KM...
Na allegro jest w tej chwili ponad 100 sztuk w różnej cenie, stanie i z różnymi silnikami. Dla każdego forumowego posiadacza 159 z 2-litrowym dieslem wystarczy.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Wiesz, no... to zależy gdzie szukać.
Faktem jest że w dużej mierze wygląda to tak że ludzie dużo mówią jak to by chcieli klasyka i ile to w niego włożą po zakupie, po czym biorą coś o dziesięć lat młodszego, bo prestiż, nie zgnity i jest klima dwustrefowa (chociaż to ostatnie to miałem w seniu i mam w 850).
Ale z drugiej strony jak pomyśleć, i nie brać pod uwagę koniecznie beczki 200D, to się znajdzie... o - na przykład legacy turbo, którego nie mam już od wielu lat, a nadal jeździ i gość ma problem z następcą, najprędzej chyba foryś 2.5XT sprzed 2006 bodajże.
I sporo jest takich samochodów które mają w zasadzie wszystko co potrzeba do jeżdżenia, a wymagają tylko włożenia ze 20k żeby mogły jeździć kolejne 15 latZa to nie wymagają płacenia 2k za wymianę oleju w aso a komputer mają jeden czy dwa, nie dwadzieścia i szynę CAN.
Zawsze są plusy dodatnie i ujemne...
Racja, wytarte tulejki korbowodu, sworzeń był cały. Ale sens jest taki, że tłok pękł nie sam z siebie, tylko z powodu luzu na sworzniu. Więc nie zmęczenie materiału tłoka tylko olej i (być może) słaby materiał, który łatwo się poddał (być może panewki też są już "potanione" i się kończą szybciej niż w 1.9, nie wiem domniemuję). Choć słaby olej zabije nawet najlepsze panewki. I tutaj 100% racji.
jw.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-01-2016 o 14:48
Niby temat o silniku 2.0, ale mam sensację rewelację: W niedziele pękł mi tłok w pancernym 1.9 8v. Do awarii nie było żadnych niepokojących objawów. Jutro jadę do mechanika oglądać dokładnie co to się stanęłoMiałem sprzedawać na wiosnę france, ale teraz trzeba będzie zrobić porządnie i jeździć aż kółka odpadną. Mam nadzieję, że części tańsze niż do 2.0 jtdm. Przy okazji mechanik zaleca turbinę zrobić bo jakiś luz stwierdził. Takie to życie Alfisty
![]()
Jeszcze chwila i się okaże, że zbierajacy się nagar i zrywajace się łańcuchy rozrzadow w jts to najmniejsze bolączki wśród wszystkich silników
Piotrek a miałeś chipa? I gdzie robiony jeśli możesz powiedzieć?
Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 20-01-2016 o 21:50